A folyóiratkereső rendszer célja és feladata

A nemzetközi szakfolyóiratok számának folyamatos emelkedése miatt egyre nehezebbé válhat a szerzőknek kiválasztani közleményeik számára ideális platformot.

A megfelelő folyóirat kiválasztásához több folyóiratajánló rendszer is segítséget nyújt, melyek a legtöbb esetben szabadon elérhető online szolgáltatások. Ezeknek a rendszereknek ahhoz, hogy a szerző számára optimális javaslatot tudjanak adni, angol címre és absztraktra van szükségük. A kiválasztási folyamatnál figyelembe veszik a kézirat és a folyóirat profiljának egyezését, valamint azt is, hogy az ajánlott folyóirat megfeleljen a szakmai kritériumoknak.

Néhány példa folyóiratkereső rendszerekre:

A fentieken kívül a nagyobb tudományos kiadók is segítséget kínálnak a megfelelő folyóiratok kiválasztásában – ezek a szolgáltatások azonban kizárólag az adott kiadó saját folyóiratai között végzik a válogatást.

A folyóirat kiválasztása során mindenképpen kerüljük az ún. parazita folyóiratokat és kiadókat, melyek tudományos kontroll és válogatás nélkül, kizárólag pénzszerzési céllal jelentetnek meg szakcikkeket. A parazita folyóiratokban megjelent tanulmányokat a tudományos világ nem fogadja el, pályázatok esetén sem lehet őket benyújtani, azok szerepeltetése a publikációs jegyzékekben nem javasolt. A http://thinkchecksubmit.org/ oldalon röviden összefoglalják a legfontosabb szempontokat, hogy a szerzők megbízható folyóiratokhoz nyújtsák be kézirataikat. A parazita folyóiratok nemhivatalos listája ellenőrizhető a https://beallslist.net/ oldalon.

A folyóiratkereső rendszer célja és feladata (pdf)