NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Hazatért a Schöpflin-hagyaték

A néhai Schöpflin György történész, politológus, egyetemünk egykori munkatársa otthon volt Angliában és Észtországban, ám hazája Magyarországon van. Személyes könyvtára szintén hazatért, így gyűjteményét az egyetem polgárai kamatoztatni tudják majd tanulmányaik során.

Schöpflin György hagyatékának átadó ünnepségére invitálta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Kisebbségpolitikai Kutatóműhelye, valamint az NKE Egyetemi Könyvtárának Központi Könyvtára november 21-én a Ludovika Főépületében. A program során hivatalosan is átadták a hagyatékot az egyetem polgárainak, valamint leleplezték a Schöpflin György munkásságát összefoglaló emléktáblát.

Az eseményen Mészáros Zoltán, az NKE Egyetemi Könyvtár főigazgatója a rendezvényt kissé szokatlannak nevezte, hiszen azon a két kezdeményező, Piret Peiker, Schöpflin György özvegye és Gyurcsík Iván, az NKE Kisebbségpolitikai Kutatóműhelyének vezetője végül nem tudott személyesen jelen lenni. A főigazgató kifejtette, egy egyetemi könyvtár alapfeladatát ellátni gyűjteményszervezési szempontból voltaképpen nem nehéz, hiszen az intézmény fő kutatási, oktatási területeihez kell dokumentumokat beszerezni. Ám minden egyetemi könyvtár attól érdekes, milyen pluszt tud nyújtani. Elhangzott, a Schöpflin-hagyaték 544 dokumentumot tartalmaz magyar, angol és német nyelven. Ennek 10 %-a szépirodalom, 30 %-a Közép- és Kelet-Európa történetével kapcsolatos, 60 %-a pedig szociológiai, jogi, politikai és kisebbségpolitikai témával foglalkozó kötet. A dokumentumok révén felsejlik előttünk Schöpflin professzor alakja, megismerhetjük történészként, kisebbségpolitikával foglalkozó kutatóként és olyan magyarként, aki otthon van Angliában és Észtországban, de a hazája Magyarországon van.

„Schöpflin György tudományos tevékenysége révén, kutatóként, oktatóként több szállal kötődött a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez” – mindezt már Kovács László dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese mondta el a résztvevőknek, aki kutatóként azt is hangsúlyozta, az online világ mellett ma is kiemelten fontos a könyv, minden kézzel fogható dokumentum. A rektorhelyettes ismertette: Gyurcsík Iván kezdeményezésére, Piret Peiker nagylelkű adományozásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bánffy Miklós Szakkönyvtára, futárosztálya és a tallinni nagykövetség együttműködésének köszönhetően érkezett meg az NKE-re a néhai Schöpflin György könyvtárának hagyatéka. A „Schöpflin-hagyaték”-ra keresztelt könyvállomány immár a Központi Könyvtár Kisebbségpolitikai Különgyűjteményének új részét képezi.

Hörcher Ferenc, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének (PÁK) intézetvezetője Schöpflin György kapcsán személyes emlékeit, a professzor kutatói arcélét és az utolsó kötetének szavait idézte fel kollégaként. Schöpflin György ugyanis élete végén a PÁK munkájában vett részt. Hörcher Ferenc kiemelte, a Schöpflin név sokat jelent a magyar kultúrában, a professzor pedig büszke volt erre a tradícióra. Munkája azért is inspiráló, mert soknyelvű, európai kitekintésű és multidiszciplináris. Utolsó, a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent könyve szenvedélyes kritikája Európa mai intézményeinek és ugyanilyen szenvedélyes vallomás Közép-Európa mellett.

Online jelentkezett be az eseményre az adományozó Piret Peiker, aki elmondta, nagyon hálás azért a helyért, amelyet az egyetem a hagyaték számára biztosít. Abban bízik, a terem nem csupán a polcok tárhelye lesz, de találkozási ponttá is válik, ahol inspiráló beszélgetések születhetnek. Schöpflin özvegye elmesélte, néhai férje személyesen és kutatóként is nagyon fontosnak tartotta részvételét az egyetem munkájában. Energikus és boldog volt attól, hogy az NKE-n dolgozhat. A gyűjtemény dokumentumaiból kirajzolódik érdeklődése, intellektuális fejlődésének története. Megismerhetjük, hogy nosztalgiát érzett az Osztrák–Magyar Monarchia iránt, és sokat aggódott a térség népei miatt. „Kíváncsi vagyok, melyik könyveket veszik majd le a polcról a hallgatók, akik köztisztviselők, rendőrök vagy épp katonatisztek lesznek a jövőben” – zárta beszédét Piret Peiker, Schöpflin György özvegye.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Schöpflin György