NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az NKE-n tartotta szakmai napját a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Jogi Szekciója

A Nemzeti közszolgálati Egyetem (NKE) Egyetemi Könyvtárának vendége volt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Jogi Szekciója február 23-án.

A Jogi Szekció a Magyar Könyvtárosok Egyesületén belül azzal a céllal jött létre 2011-ben, hogy összefogja a jogi tájékoztatásban dolgozó könyvtáros munkatársakat. Tagjai között megtalálhatók a különböző állami szervek szakkönyvtárainak képviselői (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Alapvető Jogok Biztosa Hivatala könyvtárai, Országgyűlési Könyvtár), a bírósági könyvtárak képviselői (Kúria, Ítélőtáblák, Törvényszékek), a különböző jogászi hivatásrendek könyvtárosai (Magyar Országos Közjegyzői Kamara, Budapesti Ügyvédi Kamara), valamint az egyetemek jogi karainak könyvtárosai (Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, ELTE, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem). Továbbá van köztük kutatóintézeti könyvtáros (Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet), megyei könyvtárvezető, közművelődési könyvtári régióigazgató. A közös, ami összefogja ezt nagyon színes szakmai kört, az a jogi szaktájékoztatásban, kutatástámogatásban végzett szakmai tevékenység.

A Ludovika Főépület Központi Könyvtár Perjés Géza Termében tartott szakmai napon az Egyetemi Könyvtár főigazgatója, Mészáros Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Bevezetőjében hangsúlyozta a könyvtáros szakmai kapcsolatok fontosságát, kiemelve, hogy az NKE-n folyó egyedi képzések és kutatások miatt az egyetem könyvtára is különleges helyzetben van, hiszen társadalomtudományi és műszaki, katonai és rendészeti gyűjtőkörrel egyaránt rendelkezik, ráadásul olyan speciális területekkel is foglalkozik, mint a víztudomány, kisebbségpolitika, vagy akár az űrjog.

Az MKE Jogi Szekciója éves taggyűlésére is ezen a napon került sor. Bevezetésként elhangzottak a szekció 2022. évi beszámolói (szakmai, gazdasági) és 2023. évi tervei, majd a szervezet négyévente bekövetkező tisztújítása következett. A választás eredményeként a tagság megerősítette a tisztségében és munkájában az előző ciklus vezetőit és további négy évre adta bizalmát és felhatalmazását e feladathoz.

Az elnöki tisztségben Urai-Tóth Évát (Országgyűlés Könyvtár, osztályvezető) köszönthetjük. Ismét titkár lettek: Horváth Eszter (Országgyűlési Könyvtár, jogi szakreferens), tanácsi képviselő Tóth Judit (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, régióigazgató), az Ellenőrző Bizottság elnöke Sándor Gertrud (Zalaegerszeg Törvényszék nyugalmazott könyvtárosa). A vezető testület tagjai továbbra is Füzes Barnabás (Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, innovációs igazgató-helyettes), Nyikosné Szabó Ibolya (Győri Ítélőtábla, osztályvezető), Miszler Tamás (Csorba Győző Megyei Könyvtár, igazgató), Henn Ilona (Szegedi Tudományegyetem, Klebelsberg Könyvtár, jogi szakreferens), új tag pedig Kardos Helga (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, jogi kari könyvtárának vezető helyettese).

A találkozó hivatalos részét szakmai program követte, amelynek keretében a vendégek látogatást tettek a Ludovika Szárnyépületében, ahol megtekintették a Ludovika Történeti Kiállítást Kis Péter levéltáros vezetésével, majd Mészáros Zoltán mutatta be az NKE könyvtári szervezetét és gyűjteményeit.

 

 

Szöveg: MKE Jogi Szekció

Fotó: Ster Zsolt