Tájékoztatás a könyvtári szolgáltatásokról

(Az oldal legutóbbi frissítése: 2020. július 29.)

Tisztelt Olvasóink!

Az Egyetemi Központi Könyvtár minden telephelye egységesen

2020. július 20. és 2020. augusztus 23. között ZÁRVA tart!

A könyvtár egységei 2020. augusztus 24-én 9 órától nyitnak újra!

---

Tisztelt Olvasóink!

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár minden telephelyén újraindítjuk a szolgáltatásokat 2020. május 25-től. Egységesen hétfőtől-csütörtökig 9-től 14-ig, pénteken pedig 9-től 13-ig várjuk az olvasókat.

Az olvasók csak maszkban léphetnek be a könyvtárba és nem használhatják szabadon az olvasótermeket. A könyvtár használata közben biztosítani kell az egymástól és a könyvtárosoktól a biztonságos távolságot, amit be kell tartani a kereséshez és a munkához használt asztaloknál és munkaállomásoknál is.

---

Kölcsönzések

Olvasóink a helyben használatra vagy kölcsönzésre igényelt dokumentumokat a könyvtárosoktól kérhetik, akik kikeresik és átadják azokat.

A végzős hallgatók esetében legkésőbb a záróvizsgájuk napján fogadunk könyveket, (a TVSZ értelmében: " záróvizsgára az a hallgató bocsátható, akinek nincs tartozása az egyetem felé"). A helyzetre való tekintettel, ha valaki a záróvizsgájára érkezik vidékről, akkor vizsga előtt hozzák be a kölcsönzött dokumentumokat. A végzősöknek nem hosszabbítunk, de postán is visszaküldhetik a könyveket. A  feladószelvényről kérünk a feladás napján e-mailben fotót.

Továbbra is ajánljuk szíves figyelmükbe az Egyetem által előfizetett adatbázisok használatát javasoljuk, melyeket most már távolról is el tudnak érni.

Bármilyen könyvtári szolgáltatással kapcsolatos kérdéssel keressenek minket bizalommal, az ekk.konyvtar@uni-nke.hu email címen továbbra is állunk Olvasóink rendelkezésére.

---

Tér és Társadalom

A Tér és Társadalom című folyóirat elérhetővé tette az egyetemi tartományból a teljes archívumát és aktuális számát. Otthonról is elérhetők, amihez az Informatikai Igazgatóság által üzemeltetett VPN szolgáltatás szükséges.

---

REAL-gyűjtemények

A járványügyi helyzetre tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ átmenetileg kibővíti a REAL-gyűjteményekre épülő szolgáltatásait.

A REAL adatbázisban itt kereshet:

További részletek:

-        a megrendeléseket a Repozitóriumi csoport fogadja a real_help@konyvtar.mta.hu email-címen

-        A szolgáltatás igénylésének feltételeit az alábbi dokumentum tartalmazza

---

Fókuszban a megyék – 2019. I–IV. negyedév

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék – 2019. I–IV. negyedév című online kiadványa, mely a főváros mellett hazánk 19 megyéjének társadalmi-gazdasági helyzetéről ad áttekintést a főbb megállapítások, valamint interaktív grafikonok, térképek, táblázatok alapján.
A kiadvány az alábbi linken érhető el.

Területi egységekre vonatkozó további publikációk – a honlapunkról és a kiadvány felületéről közvetlenül is – elérhetők kész táblagyűjteményünkből (STADAT-táblák), a Tájékoztatási adatbázisból, a Kiadványarchívumból és a Módszertanból.

---

Internet Archive

A koronavírus-járvány miatt 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az online könyvtárként is működő Internet Archive. A március 24-én bejelentett lépés célja, hogy a korábbiaknál jóval szélesebb körben válhassanak hozzáférhetővé az IA virtuális polcain csaknem tíz éve halmozódó digitális könyvek, magazinok, újságok és más nyomtatott kiadványok.

Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).

---

OSZK webarchívum

A koronavírus-járvány miatt 2020. március 31-től nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett „webaratások” eredményei között kutathatnak az érdeklődők. Nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumokat találunk itt, hanem az interneten már nem hozzáférhető online tartalmakat is. A webarchívum az alábbi linken érhető el.

---

Digipédia

2020. március 31-től ingyenesen hozzáférhetővé vált a koronavírus-járvány miatt a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. szakemberei által kifejlesztett és működtetett Digipédia kulturális és oktatási adatbázis. Ennek keretében magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait teszik ingyenesen elérhetővé. A Digipédia több mint adatbázis: nemcsak digitalizált dokumentumokat kínál, hanem olyan módszertani javaslatokat is ad, amelyekkel a tanárok megtervezhetik digitális óráikat, illetve feladatokat és azok megoldásait is ajánlja a felhasználók részére. Az adatbázis az alábbi linken érhető el.

---

Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA)

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. 2020. március 31-től a jelenlegi helyzetre tekintettel ingyenesen és bárki számára hozzáférhetővé tette a Magyar Nemzeti Digitális Archivum nevü adatbázisát. A gyűjtemény célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele, így nyújtva betekintést partnerei állományába. Felfedi a kulturális tartalmakat, amelyeknek holléte egységes adatbázis híján nehezebben lenne beazonosítható. Az adatbázis az alábbi linken érhető el.

---

ProQuest Coronavirus Research Database

A ProQuest kiadó 2020. április 1-jén indította el a ProQuest Coronavirus Research Database szolgáltatását. A különálló adatbázis a COVID-19 koronavírussal kapcsolatos nyílt elérésű, válogatott forrásokat teszi közzé a megszokott ProQuest platformon. A világ vezető kiadóinál megjelent több ezer nyílt elérésű cikket, valamint megjelenés előtti jelenlegi kutatási anyagokat dolgoz fel pre-print repozitóriumokból, pl arXiv-ből.   
Egyetemi hálózatból az alábbi linken érhető el.

 ---

ProQuest segítség a távoktatáshoz

2020. június 19-ig ötven kiadó –  köztük a Springer, az Elsevier Health, a Taylor and Frances, a Wiley stb. - engedélyezte, hogy a korábban megvásárolt e-könyveiket a ProQuest a könyvtáraknál korlátlan elérésűvé tegye, tekintet nélkül hány egyidejű felhasználóval vették azt meg. A most megvásárolandó e-könyveket is ugyanígy, 2020. június 19-ig korlátlan felhasználó számmal látják majd az intézmények ezektől a kiadóktól.

---

Digitalstand

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) ingyenes hozzáférhetőséggel elérhető adatbázisainak köre új lehetőséggel bővült. A könyvtár segítséget nyújt a napilapok-, hetilapok-, és szaklapok otthoni olvasásához. Az adatbázis regisztráció után az alábbi linken érhető el!

Emellett elkészült a FSZEK által elektronikusan is előfizetett, magyar nyelvű folyóiratok távoli elérését biztosító felület kezelését bemutató videó is.

---

Elsevier próbahozzáférés

A kutatók és a könyvtárak további munkájának biztosítása érdekében az Elsevier kiadó  2020. április 6-tól kéthónapos ingyenes próbahozzáférést nyitott meg az NKE számára a következő Elsevier megoldásokhoz.

A távoli hozzáférést a felhasználók intézményi e-mail cím alapján otthonról is tudják igényelni az alábbi oldalon.

Ebooks:
- A ScienceDirect több mint 39 000 alapvető információkat szolgáltató könyvhez biztosít hozzáférést.

Cell Press folyóiratok,
Több mint 50 fizikai, élet-, föld- és egészségtudományi folyóirathoz nyújt hozzáférést.

SciVal,
Átfogó hozzáférést ad a világ mintegy 230 országában működő több mint 14.000 kutatóintézetének és társult kutatójának kutatási teljesítményéhez, Lehetővé teszi a kutatási teljesítmény megjelenítését, a referenciaértékek összehasonlítását a versenytársakhoz viszonyítva, stratégiai partnerségek kialakítását, az új, feltörekvő kutatási trendek azonosítását és elemzését, valamint egyedileg testreszabott jelentések készítését.

Funding Institutional (Intézményi finanszírozás),
Több mint 18.000 aktív finanszírozási lehetőség, több mint 3 millió kutatási támogatással kapcsolatos információ érhető el a finanszírozók számára. 

Reaxys beleértve Reaxys gyógyászati ​​kémia,
A Reaxys integrált kémiai adatok irodalmi közlésének helye. Ez a legnagyobb gyűjteménye a kísérletileg igazolt anyagtulajdonságoknak és a reakcióknak. A gyógyszerkémiai rész a legátfogóbb forrás az anyag bioaktivitási adatokkal kapcsolatban.

Embase

Nagyon sokoldalú, többcélú és naprakész orvosbiológiai adatbázis. 1973-tól napjainkig terjedő legfontosabb nemzetközi orvosbiológiai irodalmat tartalmazza. Az összes cikket mélyrehatóan indexelik.

---

Korona Tanoda

A fennálló járványügyi helyzetben a Web of Science létrehozta saját gyűjteményét a koronavírussal kapcsolatban. Ez  hasznos forrásokat és képzéseket nyújt a következő témákban:

- Clarivate koronavírussal kapcsolatos forrásai,

- Távhozzáférés lehetőségei,

- Lezajlott webináriumok felvételei MP4 formátumban (a felvételek megtekintése nincs időhöz kötve).

---

Történettudományi Intézet

Online könyvtár, a történelem nagy járványai és Wesselényi apaszerepben". Több mint harminc kötetet tett teljes egészében elérhetővé online a Történettudományi Intézet. Ezzel a lépéssel a járványhelyzetben is segíteni szeretnék a kutatókat, egyetemistákat, tanárokat, diákokat és mindenkit, aki érdeklődik a történelem iránt. A kötetek a szerzők neveinek ABC sorrendjében kerülnek fel az intézet honlapjára, az elérhető könyvek száma folyamatosan frissül.

A középkortól a jelenkorig találunk változatos témájú műveket mind a magyar , mind az egyetemes történet témakörében. A szerzők, szerkesztők között van többek között Balogh Margit, Berend T. Iván, Csukovits Enikő, Demeter Gábor, Fodor Pál, Kecskés D. Gusztáv, Kosáry Domokos, Pók Attila, Sudár Balázs, Tringli István, és Zsoldos Attila is.

Az új online lehetőség a Kiadványtár linken érhető el.

---

Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ)

Az EISZ összegyűjtötte saját oldalán a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi online szakirodalmi források rendszeresen frissülő gyűjteményét, mely az alábbi linken érhető el.

---

Sage

Sage Knowledge Platform felületéhez  (tankönyvek, oktatóvideók stb.) 3 hónapos hozzáférési lehetőség igényelhető a kiadótól. Az igényelt hozzáférés 2020. július 31-én jár le.


---

Springer Nature

A távoktatás megvósításához nyújt segítséget az oktatóknak és a hallgatóknak a kiadó által szabadon hozzáférhetővé tett 500 egyetemi tankönyvet 2020. július 31-ig.

---

Kutatási területekhez javasolt adatbázisok

Új tartalommal bővült a könyvtár Adatbázis-ajánlók rovata. Az oldalon tájékozódhatnak az adatbázisok távoli elérése mellett arról, hogy mik az egyetem által előfizetett  különösen ajánlott adatbázisok doktori iskolánként és azok kutatási területei szerint. Szintén összegyűjtöttük a  főbb adatbázisokban található tételek számát kutatási területenként, illetve közzzétettünk egy általános leírást az egyetem által előfizetett online szakirodalmi adatbázisokról.

---

Open Access publikálási lehetőségek az NKE által előfizetett adatbázisokban

A könyvtár Adatbázis-ajánlók rovatába folyamatosan frissülő tartalom került fel az open access publikálási lehetőségekről, illetve kedvezményekről. Az NKE által előfizetett adatbázisokban szereplő bizonyos folyóiratok esetén lehetőség van kedvezményes vagy térítésmentes módon publikálniuk az intézményi affiliációval rendelkező levelező szerzőknek. (frissítve 2020. 06. 15.)

---

OSZK webarchívum - Koronavírus járvány 2020

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) webarchiválási tevékenységének tematikus mentései kiterjednek a magyarországi koronavírus járványra is, melyet 2020. március 10-től kezdődően archiválnak.

A nemrég elindult új honlapon már listázni lehet az egyes mentésekhez tartozó honlapok listáját.

---

COVID: Tudástérkép és Tudásbázis Portál

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szakmai és tudományos információmennyiség hétről hétre növekszik, de a felhasználható tudás jelentős része látens és fragmentált, ami alapvető információkezelési kihívások elé állítja a szakmai közösséget. A járvány megfékezéséhez szükséges tudományos és szakértői munka támogatása céljából létrehozták a COVID tudástérkép és tudásbázis platformot. A portál célja a COVID-19 járványhoz kapcsolódó multidiszciplináris tudásbázis szisztematikus feltérképezése és strukturálása, valamint ezen globális tudásvagyon belső szerveződésének feltárása. Elsődlegesen bibliometriai módszereket használtak annak kutatására, hogy miként épül fel az a szakirodalmi háttér, amely a lehető legszélesebb értelemben összekapcsolható a pandémiával. A kutatástámogató rendszer (research intelligence) első fázisa önkéntes ipar-akadémia együttműködésben valósult meg a Pro-Sharp Hungary Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Tudományelemzési és tudománypolitikai Osztályának közreműködésével.

A bibliometriai szakértelmet és szoftvermérnöki tudást ötvöző projekt eredményeként létrejött tudástérkép az alábbi nyilvános webapplikáción keresztül tekinthető meg.

---

EBSCO Academic Search Ultimate

2020. június 2-től egyetemünkön két hónapig kipróbálható az EBSCO Academic Search Ultimate adatbázis, az Academic Search Complete legújabb verziója.

Az oldal lektorált, teljes szövegű folyóiratok egyedülálló gyűjteményét kínálja, köztük olyanokat is, amelyeket vezető idézettségi listákon jegyeznek. Az  Academic Search Complete folyóiratai, könyvei, oktatási jelentései és elsődleges dokumentumai mellett, tartalmaz továbbá tudományos folyóiratokat, kereskedelmi kiadványokat, életrajzokat, blogbejegyzéseket, konferencia kiadványokat, országjelentéseket, adatbázistalálatokat, enciklopédiákat, kormányzati dokumentumokat, jogi kiadványokat, jelentéseket, áttekintéseket, beszédeket, munkadokumentumokat és videókat, illetve ezek kombinációját nyújtja.

Témakörei a tudomány szinte minden területét felölelik az asztronómiától az antropológián, biogyógyászaton, mérnöki tudományon, egészségügyön, jogon, matematikán, gyógyszertanon, női tanulmányokon át a zoológiáig. Az adatbázis 1965-től napjainkig tartalmaz forrásokat.

A több ezer angol és anyanyelvi, nemzetközi teljes szövegű folyóiratával globális lefedettséget nyújt Észak-Amerika, Afrika, Ázsia, Óceánia, Európa és Latin-Amerika tekintetében.

Az adatbázis több mint 9000 teljes szövegű folyóiratot, mintegy 6500 szabadon letölthető teljes szövegű lektorált folyóiratot, több mint 5000 Web of Science-ben vagy Scopus-ban indexelt teljes szövegű folyóiratot, mintegy 8500 teljes szövegű lektorált folyóiratot, több mint 77.000 videót tartalmaz.

Az Academic Search Ultimate-ben történő kereséshez az EBSCOhost oldalon ki kell jelölni az adatbázis nevét az előfizetett szolgáltatások közül.

Az adatbázis kiválasztását követően lehetőség van böngészésre szerző, cím és témakör szerint, vagy több feltétel megadásával részletesebb keresések indítására.

Az adatbázis rövid ismertetője.

Összehasonlítás az EBSO Academic Search Complete-tel.

További információt az alábbi oldalon találnak.

---

A kibontakozás útjai: szolgáltatások és újranyitási tervek a világ könyvtáraiban

Nemzetközi kitekintés a témával kapcsolatban. (2020. 07. 28.)

Friss hírek a könyvtárak tervezett újranyitásáról. (2020. 07. 14.)

Az OSZK és a Könyvtári Intézet munkatársainak korábbi szöveges és táblázatos összeállítása a könyvtárak újranyitásának lehetőségeiről.

---

Ingyen lehet publikálni a Springer Nature kiadó folyóirataiba az NKE-s szerzőknek.

„Végre megjelent ez a sok viszontagságot megélt cikk. Kellett érte küzdeni és sok munka volt vele, de úgy vélem megérte! Open Access, tehát ingyenesen hozzáférhető.” - Demeter Márton, egyetemi docens, levelező szerző.

Most jelent meg ingyenesen OA eléréssel, Online First Publication formában

Demeter, M., Toth, T.: The world-systemic network of global elite sociology: the western male monoculture at faculties of the top one-hundred sociology departments of the world. Scientometrics (2020)

folyóiratcikke.

Ez az első olyan D1-es (egyben Q1-es) folyóiratcikk, amely NKE-s levelező szerzőség miatt tudott Open Access formában megjelenni. Gratulálunk a szerzőpárosnak!

Folyóiratcikk itt elérhető: https://doi.org/10.1007/s11192-020-03563-w

Az Open Access (OA) publikálás előnyeit a zártkörű közzétételhez képest 4-szer több letöltést, 1,6-szor több hivatkozást és 2,5-szer nagyobb alternatív metriai figyelmet jelent. Összességében ezek a mutatók rámutatnak arra, hogy az OA publikálás a közlemény számára nagyobb olvasottságot és nagyobb tudományos hatást jelent, jobban hozzájárul a szerző reputációjának növeléséhez.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szerzői ingyen, OA formában publikálhatnak az alábbi kiadók folyóirataiba:

  • Elsevier,
  • Springer Nature,
  • Wiley-Blackwell,
  • Cambridge University Press
  • Akadémiai Kiadó.

---

Berghahn folyóiratok

A kiadó 38 folyóiratát tette közzé teljes szöveggel,melyek olyan területeket fednek le, mint az antropológia, a szociológia, a migrációs tanulmányok, a környezettudományok, a nemekkel kapcsolatos tanulmányok és a vallás.

---

A hazai könyvtárak újranyitása és szolgáltatásaik a koronavírus után

Az alábbi dokumentum a könyvtári szolgáltatások újraindításáról nyújt országos áttekintést a 2020. július 3-i állapot szerint. A szöveg és az illusztrációként készült térkép az alábbi linken érhető el.

A világ könyvtáraira vonatkozóan az alábbi linken tájékozódhatnak.

---