Tájékoztatás a könyvtári szolgáltatásokról

(Az oldal legutóbbi frissítése: 2020. október 19.)

Tisztelt Olvasóink!

2020. szeptember 2-től új szabályok léptek életbe a könyvtári szolgáltatások igénybevételében:

1. Az olvasóknak kötelező használni a könyvtári tér bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőt.

2. Kizárólag maszkban léphetnek be a könyvtárba.

3. Meg kell tartani az egymástól és a könyvtárosoktól a biztonságos távolságot - legalább 1,5 m.

4. Az olvasói számítógépek korlátozott számban használhatók és azok közül is csak az előre kijelölt munkaállomások. Lehetőség szerint használhatják a saját laptopjaikat is .

5. A kölcsönzésből visszahozott könyvek 72 órára karanténba kerülnek, használatukra és kölcsönzésükre a 3 nap letelte után lesz lehetőség.

6. A szabadpolcról levett könyveket a helyben használat után kérjük az asztalokon hagyni.

---
Tisztelt Olvasóink!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk online szolgáltatásainkat.

Tankönyvek, folyóiratok és adatbázisok otthonról is!

---

Tisztelt Olvasóink!
2020. augusztus 31-től az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár telephelyeinek nyitvatartása megváltozik az alábbiak szerint:
 
Egyetemi Központi Könyvtár
hétfő - csütörtök:  09:00 - 17:00
péntek: 09:00 - 16:00
 
Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtár
hétfő - csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 15:30

HHK Nyelvi Gyűjtemény
hétfő: 12:30 - 15:00
kedd: 10:00 - 13:00
szerda: 12:30 - 15:00
csütörtök: 10:00 - 13:00
péntek:zárva
 
HHK Repülőműszaki Gyűjtemény (Szolnok)
2020. OKTÓBER 19-TŐL OKTÓBER 22-IG IDEIGLENESEN
07:00 - 15:30-IG TART NYITVA!

2020. október 26-tól a megszokott nyitvatartás áll vissza:
hétfő - csütörtök: 07:00 - 17:00
péntek: 07:00 - 13:00
 
 
Víztudományi Kar Kari Könyvtár (Baja)
hétfő - csütörtök: 08:00 - 16:00
péntek: 08:00 - 13:00

 

---

Egyetemi könyvtárak újranyitása - Őszi helyzetkép

"Tavasszal az új típusú koronavírus megjelenésével a könyvtárak bezárása állította új kihívások elé a szakmát. Az online szolgáltatások széleskörű biztosítása, a home office-ba kényszerült illetve az épületben maradt kollégák hasznos feladatokkal való ellátása is nagy szervezettséget és rugalmasságot igényelt a felek részéről. A legtöbb intézmény a tavaszi időszak tapasztalataival felvértezve várja a járvány második hullámát. Honlapjaikon részletes, rendszeresen frissülő információkat nyújtanak azon korlátozásokról és szabályokról, melyeket a könyvtár-használóknak a jelen helyzetben tudniuk, követniük kell. Az alábbiakban ezekről adunk egy rövid áttekintést."

---

Tér és Társadalom

A Tér és Társadalom című folyóirat elérhetővé tette az egyetemi tartományból a teljes archívumát és aktuális számát. Otthonról is elérhetők, amihez az Informatikai Igazgatóság által üzemeltetett VPN szolgáltatás szükséges.

---

REAL-gyűjtemények

A járványügyi helyzetre tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ átmenetileg kibővíti a REAL-gyűjteményekre épülő szolgáltatásait.

A REAL adatbázisban itt kereshet:

További részletek:

-        a megrendeléseket a Repozitóriumi csoport fogadja a real_help@konyvtar.mta.hu email-címen

-        A szolgáltatás igénylésének feltételeit az alábbi dokumentum tartalmazza

---

Fókuszban a megyék – 2019. I–IV. negyedév

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék – 2019. I–IV. negyedév című online kiadványa, mely a főváros mellett hazánk 19 megyéjének társadalmi-gazdasági helyzetéről ad áttekintést a főbb megállapítások, valamint interaktív grafikonok, térképek, táblázatok alapján.
A kiadvány az alábbi linken érhető el.

Területi egységekre vonatkozó további publikációk – a honlapunkról és a kiadvány felületéről közvetlenül is – elérhetők kész táblagyűjteményünkből (STADAT-táblák), a Tájékoztatási adatbázisból, a Kiadványarchívumból és a Módszertanból.

---

Internet Archive

A koronavírus-járvány miatt 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az online könyvtárként is működő Internet Archive. A március 24-én bejelentett lépés célja, hogy a korábbiaknál jóval szélesebb körben válhassanak hozzáférhetővé az IA virtuális polcain csaknem tíz éve halmozódó digitális könyvek, magazinok, újságok és más nyomtatott kiadványok.

Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).

---

OSZK webarchívum

A koronavírus-járvány miatt 2020. március 31-től nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett „webaratások” eredményei között kutathatnak az érdeklődők. Nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumokat találunk itt, hanem az interneten már nem hozzáférhető online tartalmakat is. A webarchívum az alábbi linken érhető el.

---

Digipédia

2020. március 31-től ingyenesen hozzáférhetővé vált a koronavírus-járvány miatt a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. szakemberei által kifejlesztett és működtetett Digipédia kulturális és oktatási adatbázis. Ennek keretében magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait teszik ingyenesen elérhetővé. A Digipédia több mint adatbázis: nemcsak digitalizált dokumentumokat kínál, hanem olyan módszertani javaslatokat is ad, amelyekkel a tanárok megtervezhetik digitális óráikat, illetve feladatokat és azok megoldásait is ajánlja a felhasználók részére. Az adatbázis az alábbi linken érhető el.

---

Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA)

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. 2020. március 31-től a jelenlegi helyzetre tekintettel ingyenesen és bárki számára hozzáférhetővé tette a Magyar Nemzeti Digitális Archivum nevü adatbázisát. A gyűjtemény célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele, így nyújtva betekintést partnerei állományába. Felfedi a kulturális tartalmakat, amelyeknek holléte egységes adatbázis híján nehezebben lenne beazonosítható. Az adatbázis az alábbi linken érhető el.

---

ProQuest Coronavirus Research Database

A ProQuest kiadó 2020. április 1-jén indította el a ProQuest Coronavirus Research Database szolgáltatását. A különálló adatbázis a COVID-19 koronavírussal kapcsolatos nyílt elérésű, válogatott forrásokat teszi közzé a megszokott ProQuest platformon. A világ vezető kiadóinál megjelent több ezer nyílt elérésű cikket, valamint megjelenés előtti jelenlegi kutatási anyagokat dolgoz fel pre-print repozitóriumokból, pl arXiv-ből.   
Egyetemi hálózatból az alábbi linken érhető el.

 ---

ProQuest segítség a távoktatáshoz

2020. június 19-ig ötven kiadó –  köztük a Springer, az Elsevier Health, a Taylor and Frances, a Wiley stb. - engedélyezte, hogy a korábban megvásárolt e-könyveiket a ProQuest a könyvtáraknál korlátlan elérésűvé tegye, tekintet nélkül hány egyidejű felhasználóval vették azt meg. A most megvásárolandó e-könyveket is ugyanígy, 2020. június 19-ig korlátlan felhasználó számmal látják majd az intézmények ezektől a kiadóktól.

---

Digitalstand

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) ingyenes hozzáférhetőséggel elérhető adatbázisainak köre új lehetőséggel bővült. A könyvtár segítséget nyújt a napilapok-, hetilapok-, és szaklapok otthoni olvasásához. Az adatbázis regisztráció után az alábbi linken érhető el!

Emellett elkészült a FSZEK által elektronikusan is előfizetett, magyar nyelvű folyóiratok távoli elérését biztosító felület kezelését bemutató videó is.

---

Korona Tanoda

A fennálló járványügyi helyzetben a Web of Science létrehozta saját gyűjteményét a koronavírussal kapcsolatban. Ez  hasznos forrásokat és képzéseket nyújt a következő témákban:

- Clarivate koronavírussal kapcsolatos forrásai,

- Távhozzáférés lehetőségei,

- Lezajlott webináriumok felvételei MP4 formátumban (a felvételek megtekintése nincs időhöz kötve).

---

Történettudományi Intézet

Online könyvtár, a történelem nagy járványai és Wesselényi apaszerepben". Több mint harminc kötetet tett teljes egészében elérhetővé online a Történettudományi Intézet. Ezzel a lépéssel a járványhelyzetben is segíteni szeretnék a kutatókat, egyetemistákat, tanárokat, diákokat és mindenkit, aki érdeklődik a történelem iránt. A kötetek a szerzők neveinek ABC sorrendjében kerülnek fel az intézet honlapjára, az elérhető könyvek száma folyamatosan frissül.

A középkortól a jelenkorig találunk változatos témájú műveket mind a magyar , mind az egyetemes történet témakörében. A szerzők, szerkesztők között van többek között Balogh Margit, Berend T. Iván, Csukovits Enikő, Demeter Gábor, Fodor Pál, Kecskés D. Gusztáv, Kosáry Domokos, Pók Attila, Sudár Balázs, Tringli István, és Zsoldos Attila is.

Az új online lehetőség a Kiadványtár linken érhető el.

---

Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ)

Az EISZ összegyűjtötte saját oldalán a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi online szakirodalmi források rendszeresen frissülő gyűjteményét, mely az alábbi linken érhető el.

---

Kutatási területekhez javasolt adatbázisok

Új tartalommal bővült a könyvtár Adatbázis-ajánlók rovata. Az oldalon tájékozódhatnak az adatbázisok távoli elérése mellett arról, hogy mik az egyetem által előfizetett  különösen ajánlott adatbázisok doktori iskolánként és azok kutatási területei szerint. Szintén összegyűjtöttük a  főbb adatbázisokban található tételek számát kutatási területenként, illetve közzzétettünk egy általános leírást az egyetem által előfizetett online szakirodalmi adatbázisokról.

---

Open Access publikálási lehetőségek az NKE által előfizetett adatbázisokban

A könyvtár Adatbázis-ajánlók rovatába folyamatosan frissülő tartalom került fel az open access publikálási lehetőségekről, illetve kedvezményekről. Az NKE által előfizetett adatbázisokban szereplő bizonyos folyóiratok esetén lehetőség van kedvezményes vagy térítésmentes módon publikálniuk az intézményi affiliációval rendelkező levelező szerzőknek. (frissítve 2020. 06. 15.)

---

OSZK webarchívum - Koronavírus járvány 2020

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) webarchiválási tevékenységének tematikus mentései kiterjednek a magyarországi koronavírus járványra is, melyet 2020. március 10-től kezdődően archiválnak.

A nemrég elindult új honlapon már listázni lehet az egyes mentésekhez tartozó honlapok listáját.

---

COVID: Tudástérkép és Tudásbázis Portál

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szakmai és tudományos információmennyiség hétről hétre növekszik, de a felhasználható tudás jelentős része látens és fragmentált, ami alapvető információkezelési kihívások elé állítja a szakmai közösséget. A járvány megfékezéséhez szükséges tudományos és szakértői munka támogatása céljából létrehozták a COVID tudástérkép és tudásbázis platformot. A portál célja a COVID-19 járványhoz kapcsolódó multidiszciplináris tudásbázis szisztematikus feltérképezése és strukturálása, valamint ezen globális tudásvagyon belső szerveződésének feltárása. Elsődlegesen bibliometriai módszereket használtak annak kutatására, hogy miként épül fel az a szakirodalmi háttér, amely a lehető legszélesebb értelemben összekapcsolható a pandémiával. A kutatástámogató rendszer (research intelligence) első fázisa önkéntes ipar-akadémia együttműködésben valósult meg a Pro-Sharp Hungary Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Tudományelemzési és tudománypolitikai Osztályának közreműködésével.

A bibliometriai szakértelmet és szoftvermérnöki tudást ötvöző projekt eredményeként létrejött tudástérkép az alábbi nyilvános webapplikáción keresztül tekinthető meg.

---

Ingyen lehet publikálni a Springer Nature kiadó folyóirataiba az NKE-s szerzőknek.

„Végre megjelent ez a sok viszontagságot megélt cikk. Kellett érte küzdeni és sok munka volt vele, de úgy vélem megérte! Open Access, tehát ingyenesen hozzáférhető.” - Demeter Márton, egyetemi docens, levelező szerző.

Most jelent meg ingyenesen OA eléréssel, Online First Publication formában

Demeter, M., Toth, T.: The world-systemic network of global elite sociology: the western male monoculture at faculties of the top one-hundred sociology departments of the world. Scientometrics (2020)

folyóiratcikke.

Ez az első olyan D1-es (egyben Q1-es) folyóiratcikk, amely NKE-s levelező szerzőség miatt tudott Open Access formában megjelenni. Gratulálunk a szerzőpárosnak!

Folyóiratcikk itt elérhető: https://doi.org/10.1007/s11192-020-03563-w

Az Open Access (OA) publikálás előnyeit a zártkörű közzétételhez képest 4-szer több letöltést, 1,6-szor több hivatkozást és 2,5-szer nagyobb alternatív metriai figyelmet jelent. Összességében ezek a mutatók rámutatnak arra, hogy az OA publikálás a közlemény számára nagyobb olvasottságot és nagyobb tudományos hatást jelent, jobban hozzájárul a szerző reputációjának növeléséhez.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szerzői ingyen, OA formában publikálhatnak az alábbi kiadók folyóirataiba:

  • Elsevier,
  • Springer Nature,
  • Wiley-Blackwell,
  • Cambridge University Press
  • Akadémiai Kiadó.

---

Berghahn folyóiratok

A kiadó 38 folyóiratát tette közzé teljes szöveggel,melyek olyan területeket fednek le, mint az antropológia, a szociológia, a migrációs tanulmányok, a környezettudományok, a nemekkel kapcsolatos tanulmányok és a vallás.

---

A hazai könyvtárak újranyitása és szolgáltatásaik a koronavírus után

Az alábbi dokumentum a könyvtári szolgáltatások újraindításáról nyújt országos áttekintést a 2020. július 3-i állapot szerint. A szöveg és az illusztrációként készült térkép az alábbi linken érhető el.

A világ könyvtáraira vonatkozóan az alábbi linken tájékozódhatnak.

---

Új címek a MeRSZ-en

Az elmúlt hónapban újabb művek online kiadása jelent meg a MeRSZ-en.

Az NKE képzéseihez kapcsolódóan több mint 200 új könyv érhető el online a következő témakörökben: adózás, pénzügy és számvitel, gazdaság, gazdaságpolitika, jogtudomány, közgazdaságtan, közigazgatás, marketing, menedzsment, nemzetközi gazdaságtan, pénzügy és számvitel, üzleti kommunikáció.

Az alábbi linken megtalálható a teljes, több mint 650 új művet tartalmazó címlista.

---

Óktóberi új címek a MeRSZ adatbázisban
Új, egyetemi polgáraink kutatásaihoz és tanulmányaihoz kapcsolódó címekkel bővült októberben is a MeRSZ adatbázis.
Néhány az új megjelenések közül. A teljes lista ITT érhető el.

Kiss György: A foglalkoztatás rugalmassága és a munkavállalói jogállás védelme.
A monográfia célja a munkajogviszony kontraktuális alapjának újragondolása. A munkaszerződésnek a magánjogba történő beillesztése.

Csehi Zoltán - Sobor Dávid (szerk.): A közvetítői funkciót betöltő szerződések jogi környezete.
Az áru előállítójától annak végleges felhasználójáig általában több szerződésen keresztül vezet az út.

Héder Mihály - Paksi Dániel: A személyes tudásról.
Polányi Mihály Személyes Tudás című könyve a huszadik század egyik legfontosabb tudományfilozófiai munkája.
Az ismert közgazdász professzor, volt gazdaságpolitikus olyan világba vezeti be az olvasót, amelynek hivatalos szereplői a kormányok, az állam.

Hévizi Ottó: Diaphoron. Különbözés.
A szerző egy képzetes téren át vezeti az olvasót az egyetemes filozófia alapvető fogalmait és elképzeléseit megismertetve.
 
Nagy Sándor Gyula - Kutasi Gábor (szerk.): Gazdaságdiplomácia - elmélet és gyakorlat felkészülő diplomatáknak.
A külgazdasági attasék kiemelt szerepet játszanak Magyarország gazdasági érdekeinek képviseletében és üzleti kapcsolatainak bővítésében.
 
Magyar Tudomány 2020/10.
A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata.
 
Bóna Judit: Női beszéd - férfi beszéd a fonetikai és a pszicholingvisztikai vizsgálatok tükrében.
A kötet a női és a férfi beszéd beszédtervezési és temporális különbségeit vizsgálja akusztikai fonetikai módszerekkel.
 
Gilányi Zsolt: Piacgazda(g)ság: oikonomia vagy khrematistiké?
Adam Smith óta a piacgazdaság leírását célzó közgazdaságtudomány (economics) az első sorában félresiklott.
 
Ritoók Zsigmond: Pillantás az ókortudományba.
A mű áttekinti, hogyan alakult az ókorral való tudományos igényű foglalkozás, az ókortudomány, a kezdetektől napjainkig.

Magay Tamás: Zöldgallytörés, avagy minden, amit a szótárírásról tudni érdemes.
Magay Tamás kötete élményszerű betekintés a kétnyelvű szótárírásba.
 
---