NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: SpringerLink

A Springer Nature kiadó teljes szövegű adatbázisa 1997-től napjainkig szolgáltat tudományos tartalmakat. Közel 5 millió folyóiratcikk, 160.000 könyvfejezet, és több mint 80.000 konferencia anyag olvasható teljes terjedelmében. A kiadványok többsége angol nyelvű, de jelentős mennyiségű német nyelvű szakirodalom is található benne, továbbá a felhasználói felület is átállítható német nyelvűre.

Több funkció ingyenesen és regisztráció nélkül is elérhető. A nyilvános információk közé tartozik a bibliográfiai leírás, de a dokumentumok többségénél azok absztraktját is bárki megtekintheti. A könyvek esetében az előszó és a tartalomjegyzék nyilvános.

A kezdőoldalon a tudományterületek között választhatunk, elérhetjük a teljes folyóirat és e-könyv listát is, valamint az adatbázis által aktuálisan kiemelt tartalmak is itt találhatóak meg. 

A tudományterületek további részterületekre bonthatók, illetve kereshetünk megjelenési forma és nyelv szerint is. A joggal kapcsolatos dokumentumok halmaza 546 különböző részterületre bontható, míg ez a szám a politikatudománnyal foglalkozó anyagok esetében 260.

 

A találatokat rendezhetjük megjelenési idő vagy relevancia alapján. Tovább szűkíthetjük azokat a tartalom típusa, vagy szűkebb téma alapján. Az adatbázis többségében angol, de német, francia, olasz és spanyol nyelvű dokumentumokat is tartalmaz. Nyelv alapján is szűkíthetjük a találati halmazunkat. 

Egyszerű keresés esetén a dokumentumok teljes címében és tartalmában egyidejűleg történik a keresés.

A részletes kereső esetében egyszerre több találati feltétel is megadható egyidejűleg.

További segédlet a keresésekhez ITT található.

 

 

A keresési eredményeket maximum 1000 találatig importálhatjuk Excel táblázatba.
 
Az Include Preview-Only content kipipálása esetén azokat a tartalmakat is listázza az adatbázis, amiknél nincs lehetőség a teljes szöveg megtekintésére.

Kiválasztva a minket érdeklő cikket a megjelenési, illetve tudománymetriai adatait láthatjuk. Az elérhető tartalmakat PDF-ben menthetjük le. Az adatbázis külön kiemeli azok tartalomjegyzékét, kulcsszavait, valamint referenciáit.

Egy folyóiratot kiválasztva annak legfontosabb adatait láthatjuk, kiemeli az oldal a legfrissebb számokat és cikkeket. Jobb oldalt zöld pipával jelzi a rendszer, amennyiben elérhető számunkra az adott periodika tartalma.


Elektronikus könyvek esetében a fejezetek online olvashatóak, vagy letölthetőek PDF és EPUB formátumban. Hivatkozás generálásában három féle lehetőséget ajánl fel a rendszer, mely az egyes fejezetekre alkalmazható (RIS, ENW, BIB).
Csak úgy, mint a cikkek esetében, itt is láthatók a dokumentum metrikus adatai, kulcsszavai és tartalomjegyzéke.

Regisztráció után értesítést kérhetünk egyes folyóiratok új számának megjelenéséről.

A világjárványra reagálva, a SpringerLink is szabadon hozzáférhető tette a COVID-19 vírussal kapcsolatos kutatásokat. További információ ITT érhető el.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella