NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - EU adatbázisok

A jelenleg fennálló rendkívüli helyzet miatt a hallgatók számára az NKE-re történő belépési tilalom van érvényben, emiatt az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár is zárva tart.

Erre az időszakra az Egyetem által előfizetett adatbázisok használatát javasoljuk. A távoli hozzáféréshez VPN szolgáltatás szükséges, a beállítási útmutatót az alábbi linken érhetik el.

Addig is az e heti adatbázis ajánlóban szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani az ingyenesen elérhető felületekre, és bővebb információt nyújtani azok használatáról.

 

EUR-lex

Az EUR-Lex az uniós joghoz online hozzáférést adó portál, mely tartalmazza az EU jogi dokumentumainak hivatalos változatát, egyszersmind a legátfogóbb uniós jogtár. Az EU 24 hivatalos nyelvének mindegyikén rendelkezésre áll, és naponta frissül.

Az adatbázisban az alábbi európai uniós jogi dokumentumokhoz lehet hozzáférni:

●    szerződések (alapító, csatlakozó stb.)
●    az uniós intézmények által kibocsátott jogszabályok,
●    az uniós jogszabályokhoz kapcsolódó előkészítő dokumentumok,
●    az EU ítélkezési gyakorlata,
●    nemzetközi megállapodások,
●    EFTA-dokumentumok,
●    a tagállami átültető intézkedések hivatkozásai, és az adott tagállam hozzájárulása esetén azok szövege is,
●    az uniós joghoz kapcsolódó tagállami ítélkezési gyakorlat dokumentumai hivatkozása.

Az EUR-Lexen található valamennyi dokumentum részletes információkkal van kiegészítve. Meg lehet tudni például, milyen más joganyaghoz kapcsolódik az adott dokumentum, hogyan értelmezi azt az ítélkezési gyakorlat, az elfogadás, hatálybalépés, alkalmazás kezdetének időpontját, a jogalapot, a módosító jogszabályokat. Tartalmazza a jogalkotási eljárásokat, egységes szerkezetbe foglalt szövegeket és uniós jogszabályok összefoglalóit, amelyek segítenek megérteni az uniós jogot.

Az oldalon az Európai Unió Hivatalos Lapjának valamennyi száma megtalálható, kezdve a legelső kiadástól, amely 1952-ben jelent meg. 2013. július 1-je óta a Hivatalos Lapnak csak az itt közzétett elektronikus kiadása hiteles.

Gyűjteményekbe rendezett tartalmához az EUR-Lex a keresési feltételek széles skáláját kínálja, továbbá több keresési felületet bocsát a felhasználók rendelkezésére. A kezdőoldalon kiválaszthatjuk melyik gyűjteményben szeretnénk keresni. Szintén a nyitóoldalon elérhető egy kereső felület, melyben dokumentumszám alapján kereshetünk, és szűrhetünk benne a különböző dokumentumtípusokra is. A Hivatalos Lap számait is külön keresőben érhetjük el közvetlen a kezdőoldalról. Továbbá itt található a szokásos gyors keresési lehetőség is.

A részletes keresés során keresni lehet szabad szöveg beírásával vagy különböző feltételek együttes megadásával. Jelölhetjük, hogy kizárólag a címben, vagy a teljes szövegben végezzük-e a keresést. A részletes keresésben szűkíthetünk gyűjteményre is.

Arra is lehetősége van a felhasználónak, hogy a kiválasztott dokumentumot egyszerre két vagy három nyelvi változatban jelenítse meg. Szűrhetünk a dokumentum adataira, megjelenésére, típusára, kibocsátóra vagy szerzőre. Kereshetünk Celex-szám (egyedi azonosító, részletesebben felépítéséről itt), dátum vagy téma alapján, illetve arra, hogy mikor jelent meg a Hivatalos Lapban. 

Saját felhasználói fiók létrehozásával a webhelyet saját szükségleteink szerint személyre lehet szabni. A felhasználói fióknak további előnyei is vannak: a bejelentkezett felhasználók a funkciók bővebb kínálatából válogathatnak.

A webhely használatáról online oktatóanyagok révén, valamint a Súgó oldalain szolgálnak részletes felvilágosítással.
 

European Parliament Legislative Observatory

Az adatbázis lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy nyomon kövessék az Európai Parlamentben zajló valamennyi közösségi döntéshozatali és jogalkotási eljárást. Az oldalt 1994-ben hozták létre az EU döntéshozatali folyamatának nyomon követésére. Megtalálhatóak benne a jogszabályok és a hozzá tartozó törvény előkészítési munkák is.

Az adatbázis átfogó nyilvántartásokat tesz közzé angol és francia nyelven, az úgynevezett "eljárási fájlok" -ként. Minden fájl egyedi azonosító hivatkozási számmal rendelkezik, és folyamatosan frissítik az eljárás végső szakaszáig.

A weboldal tartalmazza az összes folyamatban lévő eljárás nyilvántartását - függetlenül attól, hogy mikor kezdték meg - és az összes olyan eljárást, amelyeket az Európai Parlament elé terjesztettek a negyedik parlamenti ciklus kezdete óta, 1994 júliusában. Az évek során új funkciókkal egészült ki, amelyek a webhely gazdag információforrást jelentenek az EU döntéshozatali folyamatáról, különös tekintettel az Európai Parlament tevékenységeire. 

A keresőfelületen jelölhetjük, hogy az általunk beírt pontos kifejezésre keressen, mindegyik kifejezésre, vagy csupán az egyikre szűrt találatokat jelenítse meg.
A találati lista megjelenése után lehetőségünk van további feltételeket megadni, így például mely politikai csoportok vesznek részt benne, mi a tárgya, melyik évben terjesztették az EP elé. A tárgyak további témakörökre bonthatók, így megtudhatjuk többek közt is, hogy rendőrségi, igazságügyi és vámügyi együttműködés témában 714 procedúrát találhatunk az adatbázisban, melyből 599 már lezárult.

A találati rekordok mellett ikonokkal jelzik, hogy az adott dokumentum milyen formátumban érhető el. (PDF, XML, RSS, LINK), ezekben a formátumokban a találati lista is megtekinthető, illetve letölthető.

Regisztrációt követően elmenthetjük korábbi kereséseinket.

 

Europeana Collection

2001-ben merült fel az igény arra, hogy létrejöjjön egy európai fórum a kulturális digitalizálás érdekében. E törekvések jegyében született meg az Europeana, melynek célja, hogy elősegítse az európai digitális kulturális örökség elérését és láthatóvá tételét.

Az Europeana Collections európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel működik együtt a kulturális örökség szórakoztatási, oktatási és kutatási célból történő megosztásáért.
A gyűjtemény több mint 50 millió digitalizált műhöz - könyvhöz, zeneműhöz, műalkotáshoz- biztosít hozzáférést. 

A kulturális anyagok bárki számára szabadon hozzáférhetőek. Az adatbázisban megtalálhatjuk a digitális tartalmat leírásait, metaadatait. Az Europeana maga nem tárolja a dokumentumokat, minden esetben egy link vezet a gyűjtő könyvtár, múzeum vagy egyéb intézmény saját felületére.

Az adatbázis az alábbi gyűjteményekből épül fel: I. világháború, művészet, divat, ipari örökség, kéziratok, térképek, migráció, zene, természettudomány, periodikák, fotóművészet és sport. 

 

Egyszerű vagy összetett kereséssel kereshetünk. A kiadott találatokat szűkíthetjük a korábban említett gyűjtemények alapján, adathordozó típusa szerint (kép, szöveg, videó, 3D), szolgáltató ország, vagy a dokumentum felhasználhatósága szerint. Egy kattintással további szűrő beállítások is elérhetőek: szűrhetünk nyelvre, adott intézményre, képtájolásra, képméretre és fájlformátumra is.

Az adatbázis oldalán keresési segédletet is találunk.

 

 

EUROSTAT

Az Eurostat az Európai Unió Statisztikai Hivatala, amelynek weboldalán az Unióval és a tagállamokkal kapcsolatos statisztikai adatbázis érhető el. Az oldalra gyakori rendszerességgel kerülnek fel aktuális statisztikai hírek, összefoglalók, leginkább gazdasági témában. Gazdasági vonatkozásban szintén érdekes lehet még az előrejelzési rovat.

Rögtön a kezdőoldalon található a gazdasági trendek grafikonja, melyben a terület kiválasztása után például a munkanélküliség, infláció és a GDP adatairól is tájékozódhatunk országokra lebontva.

A rendszeresen frissülő adattáblák tematikus vagy betűrendes bontásban böngészhetőek.

Természetesen további alkategóriákat is megtalálhatunk az adatbázisban, például a bűnözésről, gazdasági globalizációról, vagy akár nemzetközi együttműködésekről.

Amennyiben valamelyik statisztikai tábla felkelti érdeklődésünket, megtekinthetjük online, vagy akár szabadon le is tölthetjük azt. 
Amennyiben rendelkezünk regisztrációval - melyet ingyenes megtehetünk-, kereséseinket elmenthetjük, azt is beállítva, hogy az adott statisztikából a legfrissebbet, vagy éppen a lekérés pillanatában lévő állapotot lássuk.

Regionális összesített adatok is lekérhetőek, ebben az esetben bizonyos szempontok alapján nem csak a többi európai állammal, de az országon belüli többi régióval is összehasonlításra kerül az általunk választott. Az alábbi linken példaként Pest régió statisztikáját láthatjuk.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella