NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. május 21.

Marcia Mitchell - Thomas Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen. Athenaeum, Budapest, 2020.

A könyv alapján készült film Keira Knightley főszereplésével hamarosan a mozikban. Semmi nem veszélyesebb az igazságnál.

Katharine Gun, a brit titkosszolgálat munkatársa egy nap nehéz döntést hoz: szigorúan bizalmas információt juttat el a sajtónak egy amerikai-brit kémakcióról, amelynek célja, hogy megszerezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz.

A könyv megírását alapos kutatómunka előzte meg, a szerzőpáros pedig lehengerlően meséli el ennek a bátor fiatal nőnek a történetét. A történet alapján készült filmet Keira Knightley főszereplésével várhatóan a hazai mozikban is bemutatják.

"Katherine Gun az emberiesség hőse" (Sean Penn)

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Rein Müllerson: Egy új rend hajnala. Geopolitika és az ideológiák összecsapása. Gondolat, Budapest, 2019.

A közgazdaságtani gondolkodás mai fő áramlatai sok szempontból a felvilágosodás univerzalista tudományeszményének örökösei. Olyan „általános” összefüggéseket és törvényszerűségéket hirdetnek, melyek az ígéret szerint minden emberi közösségben egyformán érvényesek és alkalmazhatók. A geopolitikai gondolkodásmód segít felismerni az ilyen „univerzális” (egész pontosan: univerzalista) eszmények mögött megbúvó rejtett hatalmi érdekeket, dominanciaviszonyokat. A közgazdasági modellek univerzális érvényességébe vetett hit tehát a globalizáció egyik legfontosabb hajtóereje, ideológiai muníciója. Ezzel szemben a következetes geopolitikai gondolkodás rávilágít arra, hogy ezek az elképzelések többé-kevésbé maguk is adott történelmi és társadalmi szituációk derivátumai.

Az Oikumené Könyvekkel a hazai közgazdasági gondolkodás és szaknyelv fejlődéséhez szeretnénk hozzájárulni. Tudománypolitikai (és ezen keresztül geopolitikai) érdekünk fűződik ahhoz, hogy magyar nyelven is hozzáférhetővé váljanak a legnépszerűbb angolszász közgazdasági szerzők művei. Ezáltal mintegy belülről tanulmányozhatjuk ezeket a közgazdasági elméleteket. Megértjük, hogy pontosan milyen problémákra adnak választ, milyen társadalmi igények hívták életre őket. Az így felismert társadalmi- gazdasági mintákat lehetőségünk nyílik összevetni a saját társadalmi valóságunkkal, és ezáltal jobban látjuk azt is, hogy mit vegyünk, és mit ne vegyünk át ezekből az elméletekből. Nem mindegy az sem, hogy amit végül átveszünk, azt hogyan alkalmazzuk a saját társadalmunkban, figyelembe véve a saját hagyományainkat és geopolitikai helyzetünket is. Ez lehet a sorozat legfontosabb társadalmi és geopolitikai nyeresége.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Németh Ágnes - Várnai Dóra: Kamaszéletmód Magyarországon. az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása elnevezésű, az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben megvalósuló nemzetközi kutatás 2018. évi felméréséről készült nemzeti jelentés. ELTE PPK, L'Harmattan Könyvkiadó, Budapest, 2019.

A kötet a serdülők világába, életmódjába, egészséggel kapcsolatos szokásaiba kalauzolja az olvasót az Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása (Health Behaviour in Schoolaged Children) nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatás rendszeresen megjelenő, esedékes nemzeti jelentésén keresztül. A kutatás 1985 óta méri fel az iskolába járó 11-17 éves korosztály jóllétét és egészségét. A kamaszok életmódjának vizsgálata szempontjából bizonyos témakörök a kezdetek óta változatlanul aktuálisak (például, hogy elegendő mennyiséget mozognak-e fiataljaink vagy hogyan alakulnak dohányzási szokásaik), de a változó társadalmi környezet újabb kérdések megválaszolását is felveti (ilyen például a problémás internethasználat vagy az energiaital-fogyasztás jellemzőinek megismerése).

E jelentés a legutóbbi, 2018-ban megvalósított országosan reprezentatív adatgyűjtés eredményeit közli nemi, életkori, esetenként iskola- és településtípus szerinti bontásban. A kötet fejezetei az egyes kockázati és egészségmagatartások, valamint az ezeket befolyásoló tényezők köré csoportosulnak. Az adatok grafikus és szöveges bemutatása mellett témánként rövid elméleti bevezetőt és az eredmények értelmezését is olvashatjuk, melyek a korábbi adatgyűjtésekkel való összehasonlítást és nemzetközi kitekintést is tartalmaznak.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---


Tóth Imre: Két Anschluss között. Nyugat-Magyarország és Burgenland Wilsontól Hitlerig. Kronosz, Budapest, 2020.

"Na igen..., nem volt kellemes Saint-Germain-ben, noha az előszoba, ahol több mint egy órát várakoztattak bennünket, szép empire stílusú volt, amit nagyon megcsodáltam. Végre kinyílt az ajtó, és a tárgyalóteremben találtuk magunkat. Hosszú asztal körül ott ültek a győztesek: Clemenceau roppant ősz fejével és rozmárbajszával, Lloyd George fátermörderjében és az olasz Orlando. Nekünk állnunk kellett. Egy diplomata egyenruhába öltözött fiatalember hozzám fordult és átnyújtott egy dokumentumot. A békeszerződés volt az. Pontosabban szólva a békediktátum. Elolvastam a német változatot. [...] Nem vagyok szentimentális, de elhomályosodott a szemem. A teremben feszült csend volt, amikor előhúztam egy térképet a táskámból. Rámutattam arra a keskeny sávra, amely Magyarország nyugati határánál húzódott. Előadtam, hogy a területet túlnyomórészt németek lakják, és utaltam Wilson 14 pontjára a népek önrendelkezési jogáról. A nagyok hallgattak. Clemenceau valamivel nagyobb odafigyeléssel állt, miközben Lloyd George álmos hangon néhány szót váltott a titkárával. Mit tudtak ezek az emberek Közép-Európa földrajzáról?! Amikor a mondandómat befejeztem, Clemenceau a mögötte álló férfihoz fordult. Beneš volt az. Megrántotta a vállát, de nem látszott elutasítónak velünk szemben. Bon - mondta Clemenceau, mire Lloyd George szemmel láthatóan felélénkült és egyetértőleg bólintott. Az olasz ugyancsak jóváhagyóan biccentett. A területsávot Ausztriának ítélték [...]" - E szavakkal emlékezett Karl Renner egykori osztrák kancellár az első világháború utáni béketárgyalások körülményeire. Pontosabban a diktátumra, amely a számos veszteség ellentételezéseként Ausztriának juttatta a semmiből megteremtett Burgenlandot. A háborúk végén osztozkodni szokás. Vagyonon, területen. A győztesek kapnak, a vesztesektől rendszerint elvesznek. De vajon hogyan tesz szert egyik egyik vesztes a másik birtokára? Milyen okok húzódtak meg a magyar részről csak "hullarablásként" emlegetett nyugatmagyar kérdés mögött, és milyen kihatással volt az eset a két ország és nép viszonyára? Az olvasmányos és képekkel gazdagon illusztrált könyv a szerző saját kutatásait, valamint a hazai és a nemzetközi szakirodalom eredményeit foglalja össze.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Ichiro Kishimi - Fumitake Koga: Vállald fel bátran önmagad. A japán sikerkönyv, amely megmutatja, hogyan lehetsz valóban szabad és boldog. Libri, Budapest, 2020.

A Vállald fel bátran önmagad már több, mint 4,5 millió példányban eladott sikerkönyv, amely megmutatja, hogyan válhatunk azzá, akik valójában lenni szeretnénk.

A boldogság valóban csak rajtunk múlik? Vállald fel bátran önmagad egyszerű és egyenes választ ad erre a kérdésre: igen. A rendkívül olvasmányos és közérthető kötet egy filozófus és egy fiatalember megvilágosodást hozó, öt napon át tartó beszélgetésén kíséri végig az olvasót. Ez idő alatt megértjük, hogyan emelkedhetünk felül a múlt traumáin vagy mások elvárásain, és miként irányíthatjuk a saját életünket.

A Vállald fel bátran önmagad bölcsességeit olvasva világossá válik, miért fontos, hogy megbocsássunk magunknak, s hogy testi és szellemi értelemben is törődjünk magunkkal. A kötet által képviselt felszabadító erejű gondolkodásmód lehetővé teszi, hogy merjünk változni és figyelmen kívül hagyni a korlátokat, amelyeket magunk elé állítunk.

A milliók életét megváltoztató Vállald fel bátran önmagad című könyv sokkal több egyszerű önsegítő kötetnél: megvilágosító erejű gondolatai a pszichiáter Alfred Adler nézetein alapulnak, és amellett, hogy valóban könnyen érthetők és világosak, összetett és filozófiai mélységekkel rendelkező rendszert alkotnak, amely segít a boldogság megtalálásában.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---