Open Access publikálási lehetőségek az NKE által előfizetett adatbázisokban

Az NKE által előfizetett adatbázisokban szereplő bizonyos folyóiratok esetén lehetőség van kedvezményes vagy térítésmentes módon publikálniuk az intézményi affiliációval rendelkező levelező szerzőknek. Az alábbiakban az EISZ oldalán található információk alapján összegyűjtöttük a kedvezményeket. (Legutóbbi frissítés 2020. 09. 16.)

Adatbázis Típus Open Access kedvezmények
Akadémiai Kiadó Folyóiratcsomag folyóiratok

Az Akadémiai Kiadóval kötött megállapodás értelmében az EISZ-en keresztül előfizető tagintézmények kutatóinak lehetőségük van nyílt hozzáférésű (open access) publikálásra. A megállapodás hibrid és Gold OA folyóiratokra vonatkozik. A Gold Open Access lapokat az AKJournals Open Access banner jelöli. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól. A szerzői jogot a Creative Commons CC-BY és CC-BY-NC-ND licenc biztosítja. A résztvevő EISZ-tagintézményben affiliációval rendelkező levelező szerzők cikkeire vonatkozik. A szerzőket az intézmény neve és a szerző e-mail címének végződése azonosítja. A cikkeknél feltétel, hogy elfogadásuk időpontja 2019. február 12. – 2020. december 31. közé essen és eredeti közlemény vagy összefoglaló cikk legyen.

Részletek

További részletek az EISZ oldalán.

Szerződés

A benyújtáshoz szükséges nyilatkozat

Cambridge University Press (CUP) Journals - Full Collection folyóiratok

A Cambridge University Press kiadóval kötött megállapodás értelmében az EISZ-en keresztül előfizető tagintézmények kutatóinak lehetőségük van nyílt hozzáférésű (open access) publikálásra. A megállapodás a kiadó hibrid folyóirataira vonatkozik. Azokban a Cambridge University Press Journals hibrid folyóiratokban van rá lehetőség, melyeket az intézmény által előfizetett csomag tartalmaz. A szerzői jogot a Creative Commons CC-BY és CC-BY-NC-SA és CC-BY-NC-ND licenc biztosítja. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól. A résztvevő EISZ-tagintézményben affiliációval rendelkező levelező szerzők cikkeire vonatkozik. A szerzőket az intézmény neve és a szerző e-mail címének végződése illetve GRID azonosító azonosítja.
2020-ban az előfizető intézmények összesen, konzorciumi szinten 30 db cikk megjelentetéséig mentesülnek az APC-k megfizetése alól.
A cikkeknél feltétel, hogy elfogadásának időpontja a szerződés időtartamába essen -2020. december 31-ig -, és eredeti közlemény, összefoglaló cikk vagy rapid communication legyen.

További részletek

Angol nyelvű útmutató

Szerződés

Elsevier ScienceDirect folyóiratok

Az Elsevier kiadóval kötött megállapodás értelmében az EISZ-en keresztül előfizető tagintézmények kutatóinak lehetőségük van nyílt hozzáférésű (open access) publikálásra a ScienceDirect platformon keresztül. A megállapodás a kiadó több mint 2000 hibrid és Gold OA folyóiratára terjed ki. Kivétel képez ez alól a Lancet, a Cell és egyes társaságok lapjai. A szerzői jogokat a Creative Commons CC-BY, CC-BY-NC-ND licencei biztosítják.

A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól. A résztvevő EISZ-tagintézményben affiliációval rendelkező levelező szerzők cikkeire vonatkozik. A szerzőket az intézmény neve és a cikk benyújtásakor listából választható affiliáció azonosítja.

2019. július 1-je után benyújtott tudományos cikkekre vonatkozik és a 2021. december 31-ig terjedő időszakra érvényes.

Részletek az Elsevier weboldalán

További részletek az EISZ oldalán.

Szerződés

Elsevier SciVal kutatói adatbázis
Elsevier Scopus hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázis
Oxford University Press (OUP) Journals - Full Collection folyóiratok publikációs díjak
ProQuest - One Academic folyóiratok, e-könyvek, disszertációk, videók disszertációk, szakdolgozatok publikálása ingyenes (OA Publishing Plus szolgáltatás esetében 95$, ami magában foglalja az ISBN-t, indexálást, mikrofilmes mentést)
Sage Publishing - Premier Package folyóiratok Open Access publikálási feltételek
Springer Nature - SpringerLink folyóiratok, e-könyvek

A Springer Nature kiadóval kötött megállapodás értelmében, az EISZ-en keresztül előfizető tagintézmények kutatóinak lehetőségük van nyílt hozzáférésű (open access) publikálásra a kiadó több, mint 1850 hibrid és több mit 600 gold open access folyóiratában (BMC, Nature Research, Palgrave és SpringerOpen). A szerzői jogokat a Creative Commons CC-BY és CC-BY-NC-ND licencei biztosítják. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól. A résztvevő EISZ-tagintézményben affiliációval rendelkező levelező szerzők cikkeire vonatkozik.  A szerzőket a cikk benyújtásakor listából választható affiliáció, a szerző e-mail címének végződése és az IP cím azonosítja. Feltétel továbbá, hogy a cikk elfogadásának időpontja a szerződés időtartamába essen, 2022. december 31-ig. A támogatott cikkek típusai a következők: eredeti közlemény, összefoglaló cikk, gyors közzététel céljából benyújtott rövid cikk, a továbbképzés szerves részét képező cikk (általában orvostudományi területen).

Részletes Hibrid (Open Choice) és Gold Open Access információk az EISZ oldalán.

További információk a Springer oldalán itt és itt.

Szerződés

Wiley Online Library folyóiratok, e-könyvek

A Wiley-val kötött megállapodás értelmében az EISZ-en keresztül előfizető tagintézmények kutatóinak lehetőségük van nyílt hozzáférésű (open access) publikálásra. A megállapodás hibrid (Online Open) és a Gold Open Access folyóiratokra terjed ki, a szerzői jogokat a Creative Commons CC-BY, CC-BY-NC és CC-BY-NC-ND licencei biztosítják. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól. A résztvevő EISZ-tagintézményben affiliációval rendelkező levelező szerzők cikkeire vonatkozik. A szerzőket az az intézmény neve és a cikk benyújtásakor listából választható affiliáció azonosítja. Feltétel továbbá, hogy a cikk elfogadásának időpontja a szerződés időtartamába essen, 2019. január 15-től 2021. december 31-ig és eredeti közlemény, összefoglaló cikk legyen.

Szerződés

Részletek a Wiley weboldalán

Részletes Hibrid (Open Choice) és Gold Open Access információk az EISZ oldalán.

 

akademiai_oa_dijak.pdf
PDF letöltése
akademiai_folyoirat-lista.pdf
PDF letöltése
akademiai_oa_nyilatkozat.pdf
PDF letöltése
cambridge_apc.xlsx
Excel letöltése
sciencedirect_apc_price.xlsx
Excel letöltése