NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. február 23.

Csiffáry Gabriella: A tábornok kertje - Híres magyarok szenvedélyei. Corvina, Budapest, 2019.

Szenvedélyek, feledést nyújtó kedvtelések, hobbik, különleges képességek. Csiffáry Gabriella új könyvében 69 híres magyar művész, tudós, történelmi személyiség alig ismert oldalát mutatja meg az olvasónak.
Ki gondolta volna, hogy Beatrix királyné remek sakkozó volt, Jókai szenvedélyes kártyás, Arany János zenét szerzett, Rákóczi bútort készített, Kossuth és Görgei kertészkedett, Táncsics sokat utazott az apostolok lován, Bartók és Kodály hegyet mászott, Rejtő Jenő pedig kiváló bokszoló volt?
A fejezeteket életrajzi jegyzetek, idézetek, levéltári dokumentumok színesítik, és eddig jórészt ismeretlen képek illusztrálják.
Csiffáry Gabriella Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa több évtizede kutatja és publikálja a magyar szellemi élet jeles képviselőinek írásos emlékeit. A szerző eddig megjelent tizenöt kötetének történeti forrásanyaga jórészt közgyűjteményekben lévő hagyatékokból és feltáratlan kéziratos anyagokból került ki.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Egymás szemébe nézve - Az elmúlt fél évszázad roma politikai törekvései, (Kóczé Angéla - Neményi Mária - Szalai Júlia szerk.), Balassi Kiadó, Budapest, 2019.

A roma politika intézményesülésének sikerekkel, megtorpanásokkal és nemegyszer kudarcokkal kísért története fontos, ám kevéssé ismert időszaka az elmúlt fél évszázad hazai politikatörténetének. Meggyőződésünk, hogy ez a történet nem írható meg szereplőinek közelebbi megismerése nélkül. Értékválasztásaik, lépéseik és döntéseik lényeges hatással voltak mind a roma kérdéssel kapcsolatos közbeszéd alakulására, mind a roma politika fordulatait jelző eseményekre. Megszólaltatásuk, emlékeik felidézése pontosítja és árnyalja az eseménytörténetet, közreadásuk fontos hozzájárulás ahhoz, hogy a roma politika története a társadalmi, politikai diskurzus megkerülhetetlen részévé válhasson.

A romákat érintő társadalmi kérdések alakulását felidéző bevezető tanulmányt a roma politika egymásra következő generációinak képviselőivel készült személyes interjúk elemzése követi, majd közreadjuk az interjúk alapján kirajzolódó legfontosabb témaköröket megvitató roma és nem roma szakemberek és politikusok részvételével lezajlott kerekasztal-beszélgetések szerkesztett leiratát. Kötetünket a felvázolt történet reprezentatív dokumentumainak gyűjteménye és a szereplők rövid életrajza egészíti ki.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Köves József: Bambi, Közért, kupleráj - Szubjektív szótár. K. u. K. Kiadó, Budapest, 2018.

Ez egy szótárjel: ~
Csak azért mondjuk, hogy a kedves olvasó ne lepődjön meg, ha sok ilyet talál: ~
Lexikonokban, szótárakban a szócikkek címszavait csak egyszer írják ki teljesen, azután már végig a kezdőbetűvel és a ~ jellel rövidítik az ismétlődő kifejezéseket.
A T. Olvasó vegye úgy, hogy szótárt olvas. Vagy tudja be a szerző lustaságának. Vagy azon apró játékosságok egyikének, amelyek ebben a retrószótárban fölfedezhetők.
Az öt évvel korábbi könyvhöz képest megduplázódott a címszavak mennyisége. A múltról (régebbi átkosokról) szólnak ironikusan, játékosan, személyes emlékek sokaságával - a múlt század ötvenes-hetvenes évek eseményeiről, alakjairól, tárgyairól, amelyekre a fiatalabbak (a többség) nem emlékezhetnek, az idősebbek pedig visszamosolyoghatnak rá.
Idősnek-fiatalnak szórakoztató, bármennyire szubjektív is ez az öt évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt szótár, melynek számos szócikkét a 168 Óra is közli.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Bagdy Emőke: Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben. Szépmíves, Athenaeum, Budapest, 2018.

Ez a könyv a szerelemgyerekem. Az írások nagy része szakmai feladataimtól és magánéleti szabadidőmből ellopott titkos órákban született. Darabokban, részekben, át meg átírt egységekként eredetileg a magam kedvére írtam. Még azok is így készültek, amelyekről tudtam, hogy egyszer majd közzéadom. Leglassabban azokat írtam, amelyeket legjobban szerettem, nehezen tudtam elengedni, nem sikerült befejezni őket.
A hivatás és a hobbi szeretetének ötvözése ez a könyv. Minden betűje pszichológia, de a tárgy különlegessége, a szimbólumvilág sokjelentésű rejtjelessége megengedi, hogy a képek, szóképek, metaforák, hasonlatok analógiás szerkesztésű pszichologikai világában időzzek, ahol a gondolatok az érzékszervi nyelv kifejezési útjain imaginációkban, képi vagy hangcsatornán nyernek kifejezési utat (festészet, képzőművészet, zene), és egyszerre szólnak valamennyi nyelven, ahogy Pilinszky János állította.
Költészet, képzőművészet, testszimbolika, lelki gyógyítás, médiapszichológia: csupán néhány téma, amiről e különleges kiadvány szól, hiszen afféle összegző-elemző írások gyűjteményéről van szó: József Attila Rorschach elemzése megfér Kondor Béla vagy Bálint Endre képeinek vizsgálata mellett. Érzékszerveink pszichológiai rejtelme pedig a személyiség tükre, testünk szimbólumai pedig több mint árulkodók. Továbbá: hogyan működik a konzummédia a szimbólumok elrablásával? Milyen a hangok, a zene, a zeneiség világa számunkra?
Megannyi kérdés, amire választ ad ez a rendkívül személyes, egyben feltárulkozó könyv.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Kovács Kiss Gyöngy: Szerelmek a magyar történelemben. Komp-Press, Korunk, Kolozsvár, 2018.

A kötetben szerelem és történelem kéz a kézben jár - miközben testközelbe hozza a magyar história néhány ismert személyiségét a legintimebb pontok megragadásával, érzelmi életük kötődéseinek bemutatásával. Hősei esetenként történelmi párosok, esetenként a "magányos nagyok" közül néhányan, mellettük ismert-ismeretlen kapcsolataik, szerelmeik, múzsáik, feleségeik vagy akár az ismeretlenségből előtűnő polgárasszonyok a maguk sikamlós és a szerelemhez csupán érintőlegesen (vagy még úgy is alig) kapcsolódó történetecskéivel. Ki kit szeretett - hogyan és miért? A kötet - amely az adott tematikán belüli, elkerülhetetlenül szűk és esetleges válogatás ellenére is igen színes képet mutat - a história érzelmi világában kalandozva, kordokumentumokra, levelezésekre alapozva gyűjt egybe és mesél el néhány történelmi szerelmet - ám valójában magát az életet meséli, hiszen valós történeteket mond el híres emberek szerelemeiről. (K. K. Gy.)

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---