NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Közel 2000 látogató a Kutatók Éjszakáján!

Az idei évben a Kutatók Éjszakája nemzetközi programsorozatot szeptember 29-én rendezték meg, amelyhez a korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is csatlakozott.

Pénteken 14 óra és 22 óra között minden eddiginél több izgalmas kísérlettel, interaktív bemutatóval és inspiráló előadásokkal várta az intézmény az érdeklődőket. A tudományos eseményen 1958 látogató vett részt Budapesten a Ludovika Campuson és a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson, a bajai Víztudományi Karon, valamint Szolnokon.

A Ludovika Campuson a bemutatók és tematikus séták mellett számos érdekes előadást hallgathattak meg az érdeklődők. A programokon mások mellett az Eötvös József Kutatóközpont, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, valamint a Rendészettudományi Kar előadói jóvoltából nyílt lehetőség új tapasztalatok szerzésére. Az Oktatási Központ előadótermeiben egyebek mellett olyan aktuális kérdésekről rendeztek kerekasztal-beszélgetést, mint a bullying kezelése, vagy a politikai ideológiák múltja és jelene, de számos érdekesség hangzott el a lengyel haderőreformról és az új űrkorszak biztonságpolitikai kihívásairól is.

A mesterséges intelligencia (MI) aktuális kérdéseivel több előadás foglakozott, amelyeken a többi között megtudhattuk, milyen szerepe lehet az MI-nek a profilalkotásban, szó esett az MI és a kiberbiztonság kapcsolatáról, és terítékre került az is, hogy milyen hatással van a technológiai fejlődés a munkaerőpiacra, valamint közelebbi képet kaphattunk arról is, hogy vajon legyőzheti-e az MI a természetes intelligenciát.

A Kutatók Éjszakáján az NKE-re látogatók szolgálati kutyás bemutatót tekinthettek meg az Orczy-parkban, valamint vezetéses látogatás során megnézhették a tavaly megnyílt, az 1808–1945 közötti időszakot több száz eddig soha nem látott műtárggyal, fotóval és dokumentummal, eddig ismeretlen filmfelvételekkel, modern, digitális vetített és VR élményelemekkel bemutató Ludovika Történeti Kiállítást a Ludovika Szárnyépületében, és tematikus séta során megismerhették a Ludovika szomszédságában található 1956-os emlékhelyek történeteit.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus várta a korszerű hadászati technikák és a katonai műveletek hátterében meghúzódó stratégiai okok iránt érdeklődőket. Az előadások mellett a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatói és honvéd tisztjelöltjei bemutatták, miként történhet a kis-, és közepes teljesítményű drónok bevetése a harcmezőn, és hogyan veszik fel velük a harcot a vállról indítható légvédelmi rakéták. Megismerhették a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnoksága valódi Enigma kódológépének működését is. De megnézhették a „digitális” katona egyéni felszerelését, és képet kaphatnak a jövő hadászati rendszerek működéséről.

Szolnokon a repülés világa iránt érdeklődők egy virtuális repülő szimulátoros bemutató során beülhettek három Grippen JAS 39- típusú harcászati repülőgépbe, és VR szemüveg segítségével a pilótával együtt részt vehettek a repülésben, egy drónszimuláció segítségével pedig megtapasztalhatták a pilóta nélküli légi járművek irányításának alapjait. Az érdeklődők megismerhették továbbá a rádiószondás mérési módszer lényegét, és megtekinthettek egy szonda felbocsátást is. Láthatók voltak meteorológiai szenzorokkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépek, amelyek új lehetőségeket nyitnak az időjárás előrejelzések pontosabbá tételében, valamint egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos nyomtatási folyamatát is megnézhették és annak végtermékét magukkal vihették a Debreceni Egyetem szolnoki campusára látogatók.

Baján, a Víztudományi Karon bemutatkozott a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Katasztrófavédelmi Mobil Laborja, kipróbálható volt egy drónszimulátor, a részvevők megismerkedhettek a víztudományi labortechnikával, de műszerkiállítást is láthattak. A kalandvágyók kipróbálhattak egy szabadulószobát is, ahol a résztvevők játékos feladatok megoldásával ismerkedhettek meg a vízmérnöki szakma rejtelmeivel. Kódok megfejtésével, lakatok kinyitásával kellett 30 perc alatt kijutniuk a lakatra zárt irodából. Akik pedig tudományos, szakmai előadásokra voltak kíváncsiak, megtalálhatták a kedvükre valót a többi között a klímaváltozás, a vírusok szerepe az iparban, gyógyászatban és a víztisztításban, valamint a csapvíz és a palackozott vizek előnyeinek és veszélyeinek összehasonlítása témakörökben.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes, Mácsik Petra