NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - Elsevier Scopus és Elsevier SciVal

Elsevier Scopus

A Scopus a világ egyik legjelentősebb  hivatkozáskereső multidiszciplináris adatbázisa, mely tudománymetriai kutatások és szakirodalmi keresés céljából dolgozza fel a különböző tudományterületek szakirodalmát. 

A Scopus több féle nyelvű dokumentum adatait tartalmazza. Az adatbázis mintegy 5.000 kiadó, több mint 20.000 szakmailag lektorált folyóirat,  több mint 4,5 millió konferenciaanyag, 45,5 millió bibliográfiai és idézési adatokat tartalmazó dokumentumot szolgáltat. 

Az adatbázisban található absztraktokhoz sok esetben tartozik teljes szövegű cikk is, ami a ScienceDirect oldalán olvasható. 

A naponta frissülő adatbázis amellett, hogy absztraktok formájában feldolgozza minden tudományterület legfontosabb szakirodalmi forrásait, leginkább tudománymetriai mérések elvégzésére és a szerzői hivatkozások feltárására alkalmas. Segítségével összehasonlíthatóvá válnak a világ intézményeinek tudományos munkái.
 
Keresőfelülete használható dokumentumok, szerzők, valamint a tartalom intézményi megjelenése tekintetében is. A dokumentumokban való keresés esetén többek között a tanulmányok címében, absztraktjában, de akár azok szponzorai között is kutathatunk, akár egyszerre több feltételt is megadva.
További segédlet a kereséshez ITT található.
 
Közigazgatás kulcsszóra való keresés esetében több mint 22.000 találatot kaphatunk, ezekre további szűrési felrételek adhatók meg.
 

 

Rákeresve egy adott intézményre, annak legfontosabb adatait láthatjuk.
Egyetemünk profilja tartalmazza az intézmény címét, az egyéb név-változatokat (elődintézmények stb.), az intézményhez kapcsolódó tartalmak és szerzők számát. Diagramon jelzik a megjelent publikációk téma szerinti megoszlását. Elérhető a közreműködő intézmények listája és a cikkeket tartalmazó témakörök listája is.  

 

Regisztráció után a keresések elmenthetőek, a különböző dokumentumokból listák készíthetőek, email értesítés kérhető, valamint felülvizsgálhatjuk saját szerzői profilunkat.


Elsevier Scival

A SciVal a Scopuson alapuló bibliometriai adatbázis. Az Elsevier termékcsalád részeként a Scopus-ban végez adatbányász és adatelemző feladatokat, melyekre építve a kutatásokat és azok eredményeit objektíven mérő adatkapcsolatokat hoz létre.

A SciVal a tudománymetriai méréseket segítő szoftverhalmaz közös gyűjtőneve.

Segítségével egyedi jelentések generálhatók kutatók, kutatócsoportok, intézmények teljesítményéről, ismereteikről, eredményeikről és egyéb adataikról.

A kutatók és a kutatási adminisztrátorok számára megkönnyíti a szakértők megtalálását és teljes kép alkotható egy adott szervezetről.

Felkutathatóak azok a pénzügyi források (pályázatok, keretprogramok), amelyekkel egy adott kutatás támogatható.

Adatai alapján kirajzolható a kiválasztott intézmény kutatási térképe, mely az egyes kompetenciák azonosítása által bemutatja a szervezet egyedi „kutatási lenyomatát”.

Az egyetem tudományterületi eloszlása:

 

A szervezeten belül tartózkodók számára lehetővé teszi a saját kutatás megtérülésének (Befektetések hozama = Return on Investment — ROI) bemutatását és növelését.

Lehetővé teszi a szervezet kutatója számára statisztikai elemzések, kimutatások készítését, melyek tartalmazzák a projekt információit, a kapcsolatait, elért céljait és egyéb mutatóit.

Különböző listák generálhatóak, melyek tartalmazzák a kutató által írt cikkek/tanulmányok/művek releváns (peer review) bírálóit.

Kulcsszavakra keresve lekérhetőek az egyes tudományterületetek évekre lebontott trendjei:

 

Public administration / közigazgatás

 

Policing / rendvédelem

 

Military / hadtudomány

 

Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella