NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - Akadémiai Kiadó online adatbázisai

A Magyar Tudományos Akadémia által alapított Akadémiai Kiadó hazánk legrégibb, 1828 óta működő kiadója. Folyamatosan bővülő nemzetközi és hazai folyóirat-portfóliójával és online tartalomszolgáltatási megoldásaival Magyarország tudományos piacának egyik vezető vállalata.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az Akadémiai Kiadó online adatbázisai teljes vagy részleges elérhetőségével segíti a digitális oktatásban résztvevőket. Ennek köszönhetően az Egyetem által is előfizetett MeRSZ, szotar.net, illetve a folyóirat adatbázis április 30-ig egyszerűbben elérhetőek.
 


Akadémiai Kiadó - Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MeRSZ)

A 2016-ban indított MeRSZ jelenleg több mint 600 magyar nyelvű alapművet, összefoglaló kézikönyvet, felsőoktatási tankönyvet és jegyzetet tartalmaz.
Android és iOS operációs rendszerekre mobilapplikációként is elérhető az adatbázis.
Jelenleg 31 tudományterület művei közül válogathatunk, így például 59 jogtudományi, 13 gazdaságpolitikai, és 8 közigazgatási témájú könyvet találhatunk meg az adatbázisban.

Bejelentkezés után több plusz funkció is elérhetővé válik. Saját fiókunkba belépve, az általunk olvasott tartalmakba szabadon készíthetünk jegyzeteket, melyek az oldalak nyomtatása esetén is megmaradnak a szövegben. Kedvencként elmenthető az összes minket érdeklő dokumentum. Egy helyen megtekinthető az egyes könyvekhez hozzáadott jegyzetek és könyvjelzők tartalma. Kereshetünk csak az adott mű teljes szövegében, illetve kivonatot is készíthetünk. Az illusztrációkra külön ránagyíthatunk, így könnyítve meg azok tanulmányozását.
A nézetbeállításokban növelhetjük vagy csökkenthetjük a szöveg méretét, valamint a sortávolságokat is. 
A rendszer gombnyomásra felkínálja az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását, amely hivatkozásként bemásolható egy külső dokumentumba, vagy hivatkozáskezelő programba letölthető.

Keresése egyszerű egymezős típus. A beírt kifejezésre a feltöltött dokumentumok címében és teljes tartalmában végez keresést. 
A kapott találatokat rendezhetjük cím, relevancia, vagy találatok száma szerint. Utóbbi ebben az esetben azt jelöli, hányszor található meg a keresett kifejezés a művekben. A könyvek mellett szerepel az is, főként milyen témakörben íródott.
 

Az oldal az újdonságokat, illetve a legnépszerűbb műveket külön kiemeli a belépő felületükön.

Súgó

Könyvtárunkban gyakran keresett művek az adatbázis kínálatából: 
●    Farkas Ákos, Róth Erika: A büntetőeljárás
●    Budai Balázs Benjámin: A közigazgatás újragondolása
●    Budai Balázs Benjámin: Az e-közigazgatás elmélete
●    Szamel Katalin, Balázs István, Gajduschek György, Koi Gyula: Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása
●    Paul A. Samuelson, William D. Nordhaus: Közgazdaságtan
●    Gönczöl Katalin, Kerezsi Klára, Korinek László, Lévay Miklós: Kriminológia - szakkriminológia

 


Akadémiai Kiadó Folyóiratcsomag

Az Akadémiai Kiadó gondozza Magyarország legnagyobb tudományos, műszaki és orvosi folyóirat-portfólióját, közel 60 referált (peer-reviewed) lappal, amelyek jó két tucat tudományágat képviselnek. Az Akadémiai Kiadó összesen 80 nemzetközi és hazai, döntő többségükben magyar főszerkesztők által irányított lapot tartalmazó csomagja széles merítésben közli a természet- és társadalomtudományok, valamint az orvostudományok legváltozatosabb területeinek új eredményeit. A periodikák kivétel nélkül referáltak, nagy részük impakt faktorral rendelkezik.

Az adatbázis főoldalán találhatjuk meg az egyszerű keresőt, ami a folyóiratok teljes tartalmában végzi a keresést. Beírható szerző, kulcsszó, kifejezés, DOI vagy ISBN szám is. 
Néhány karakter megadása után, a rendszer segítségként szerzők szerinti javaslatot tesz. 

A részletes keresésnél már jóval több feltétel megadható, ezzel jelentősen csökkenthető a találatok száma. Beállítható időbeli tartomány, valamint megadhatunk egyszerre cím és szerző beli feltételt is a keresésnél.
Ebben az adatbázisban is használhatóak a Boole-operátorok, az angol „AND”,  "OR", és  „NO” kifejezésekkel. A karakterek csonkításához egy karakternél a kérdőjel (?), több karakter helyettesítésére pedig a csillag (*) szimbólum használható.

A cikkek mellett jelzik azok hozzáférhetőségét is :
-    Full Access (teljes szövegű elérés),
-    No Access (a

cikk teljes szövege nem érhető el),
-    Open Access (szabadon hozzáférhető a cikk).

A kapott találatokat természetesen tovább is szűkíthetjük a publikálás ideje, szerző, kulcsszó, vagy a publikáció helye szerint.

Rákattintva az egyik cikk címére, az arról szóló „Abstract”-ot, vagyis rövid összefoglalót olvashatjuk. A szabad hozzáférésű cikkeket PDF formátumban tölthetők le. A felület jobb oldalán adhatjuk hozzá a cikket a kedvencekhez ("Add to favorites"), így később is könnyen elérhető lesz a keresett rekord.
A cikk témakörei, vagy szerzői szerint további hasonló tartalmakat ajánl a rendszer a felhasználók számára.

A kapott találatokat természetesen tovább is szűkíthetjük a publikálás ideje, szerző, kulcsszó, vagy a publikáció helye szerint.

Rákattintva az egyik cikk címére, az arról szóló „Abstract”-ot, vagyis rövid összefoglalót olvashatjuk. A szabad hozzáférésű cikkeket PDF formátumban tölthetők le. A felület jobb oldalán adhatjuk hozzá a cikket a kedvencekhez ("Add to favorites"), így később is könnyen elérhető lesz a keresett rekord.
A cikk témakörei, vagy szerzői szerint további hasonló tartalmakat ajánl a rendszer a felhasználók számára.

A folyóiratok között böngészhetünk tárgykörök szerint, valamint betűrendben is áttekinthetjük azokat.

Egyetemünk profiljába leginkább beletartozó periodikákat a Humanities, Social Sciences and Law, valamint a Behavioral Science kategóriákban találhatjuk meg. Közigazgatással kapcsolatban jelenleg 2673, míg rendészet témakörben 646 cikket olvashatunk.
Egy egyszerű regisztrációt követően bejelentkezett felhasználóknak olyan plusz funkciók válnak elérhetővé, mint például figyelmeztetés beállítása az általunk jelölt folyóiratok frissítése esetén, keresések, valamint kedvencek mentése.
 

Akadémiai Kiadó Szótárai

A szotar.net jelenleg 34 szótárt tartalmaz 12 nyelven, az általános szókincs mellett többek között pénzügyi, környezetvédelmi és műszaki szakszótárakat is. Az angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, kínai, szlovén, orosz, svéd és latin nyelven elérhető szótárak mellett a magyar nyelv szótárait és helyesírási szabályzatát is tartalmazzák az adatbázisok.

Az adatbázishoz bárhol és bármikor hozzáférhetünk felülettől függetlenül, külön alkalmazás letöltése nélkül is. Asztali gépen, táblagépen és mobiltelefonon is könnyen használható, vagy akár Microsoft Office bővítményként is letölthetjük - ebben az esetben IP-alapon vagy felhasználónév-jelszó párossal használható. Az előfizető intézményen belül IP-azonosítással érhető el, vagy akár távolról Shibboleth (EduID) azonosítással a https://shibboleth.szotar.org oldalon keresztül. A kényelmesebb használat érdekében mobilapplikáció is a felhasználók rendelkezésére áll iOS és Android eszközökre is.

Az adatbázis csaknem 2 millió szócikket tartalmaz. Címszavakban vagy szócikkek teljes szövegében is kereshetünk. Kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelven érdekel minket az adott kifejezés.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella