NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Digitális Irodalmi Akadémia és Digitális Tankönyvtár

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)

A Digitális Irodalmi Akadémia 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy a magyar irodalom alkotásai ingyenesen hozzáférhetőek legyenek. Célja a legújabb kori és kortárs magyar irodalom értékeinek megőrzése, közvetítése és népszerűsítése. Az internetes szolgáltatás tartalmát az eredeti szövegkiadást alapul vevő új, javított kiadások alkotják.
A DIA folyamatos anyagi támogatást nyújt a magyar irodalom legkiválóbb alkotói számára tevékenységük folytatásához.

Kezdetben a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz (PIM) tartozott, majd 2000-ben került a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédiás Központ Kht.-hoz.
2007-ben került vissza a PIM szervezetébe, aminek köszönhetően annak folyamatosan gyarapodó „virtuális gyűjteményévé” vált.
A DIA-honlapon hozzáférhetőek a PIM által őrzött festmények, fényképek, kéziratok, hanganyagok és egyéb dokumentumok is.
Az egységes adatbázis 2009 óta működik.


A kezdőoldalon elérhető egy gyors keresési felület, mellyel a dokumentumok címében, tartalmában is kereshetünk. Emellett közvetlen linkek vezetnek a regénytár, a drámatár és a gyermekkönyvtár gyűjteményrészekhez.


A találatok között szűkíthetünk dokumentumtípus, szerző és műfaj, vagy az alapján, hogy kiről szól a mű.
Az összetett kereső segítségével egyszerre több keresési feltétel is megadható, aszerint, hogy mi szerepeljen, illetve mi ne az adott műben.


Kiválasztva a minket érdeklő művet, annak legfontosabb adatait láthatjuk, valamint a tartalomjegyzékét.
Közvetlen link vezet a szerző életrajzi adataihoz és további műveihez. Lehetőségünk van a dokumentum borítójának, tartalomjegyzékének és metaadatainak letöltésére is, valamint hivatkozás és permalink is lekérhető.
Az olvasás során lehetőségünk van a szövegben való keresésre is.


A DIA szerzői adatbázisa rendkívül széleskörű információkkal áll a felhasználok rendelkezésére. Egy adott írónál megtalálhatók nem csupán az életrajzi adatai, de megjelent műveinek szakirodalma, külön kiemelve a digitalizált tartalmakat, fotókat, borítókat és kéziratokat.
 

Digitális Tankönyvtár

A Digitális Tankönyvtár célja, hogy a hiánypótló szakkönyvek, tankönyvek, jegyzetek közzétételével támogassa a felsőoktatásban résztvevők tanulmányait. Az Oktatási Hivatal fejleszti és folyamatosan bővíti. 2016-ban már több mint 13.000 dokumentumot tartalmazott a rendszer.

A repozitórium három egységből áll:
- A Digitális Folyóirattár korlátozott hozzáféréssel biztosítja a folyóiratok digitális verzióit.
 
- A Digitális Tankönyvtár a DT gondozásában közzétett tankönyveket, jegyzeteket és elektronikus tartalmakat szolgáltatja. Tartalma témakörök szerinti bontásban tekinthető meg. Az egyes kategóriákat kiválasztva a megjelenés ideje, tárgyszavak, szerzők, és címek szerint is böngészhetünk.
 


- Az Egyetemi Digitális Tankönyvtár gyűjteményben az egyetemek által készített digitális tananyagok érhetőek el. Az Oktatási Hivatal vagy az Európai Unió támogatásával készült tanagyagok, melyeket a készítő Intézmények tárolnak.
 
Mind a három egységben szűkíthetünk megjelenés dátuma, szerző, cím és tárgyszó alapján, tovább az egységek egy adott gyűjteményén belül is kereshetünk. A könyvek általában több formátumban is letölthetőek vagy olvashatóak: PDF, EPUB, ZIP.

Az adatbázis korábban az alábbi linken volt elérhető.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella