NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: MEK-EPA-DKA és a NAVA

MEK-EPA-DKA közös kereső

Az oldalon a Magyar Elektronikus Könyvtárban levő dokumentumok, az Elektronikus Periodika Archívumban található folyóiratok és egyéb időszaki kiadványok, valamint a Digitális Képarchívumban őrzött képanyagok között lehet keresni - egyszerre, vagy gyűjteményenként külön-külön is.

Az adatbázis Boole-operátorokat használ a keresésnél. A szavak vége csillaggal csonkolható. Az alapadatok között (cím, alkotó, téma), vagy teljes szövegben is indíthatunk keresést. Ez a kereső a HTML és PDF formátumú dokumentumok szövegében keres, a DKA esetében pedig a leíró adatokban (tárgyszavak, képaláírás, ismertetőszöveg).

A tematikus böngészés esetében elsőként a témakört kell kiválasztani, és utána ezen belül választhatunk egy vagy több altémakört.


További szűkítési, valamint rendezési lehetőség a találati listák megjelenése után válik elérhetővé.

Korábbi ajánlónk az EPA-HUMANUS-MATARKA közös keresőjéről az alábbi linken érhető el.

 

NAVA

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta digitálisan teszi hozzáférhetővé a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait. Gyűjteményei az úgynevezett NAVA-pontokon – csatlakozott oktatási intézményekben, könyvtárakban és kulturális intézményekben- érhetőek el.

A gyűjtemények között található többek között oktatást segítő anyagok, melyeket tantárgyak szerint rendszereztek, első világháborúhoz kapcsolódó archív anyagok, valamint vallási műsorok.

A NAVA egyedi különgyűjteményeket is kezel, illetve tematikus válogatásokat készít felhasználói kérésre is.


Támogatja a közösségek digitális térhez való kapcsolódásának lehetőségét, mely érdekében elindította a „NAVA közösségi tér” elnevezésű szolgáltatását, ahol a felhasználók saját gyűjteményt hozhatnak létre jogtiszta audiovizuális anyagok feltöltésével, megosztásával. Biztonságos, hosszú távú és akár ingyenes tárhelyszolgáltatást biztosít, emellett a jogtulajdonos engedélyével a tárolt anyagok újrafelhasználhatók, újravághatók és megoszthatók más közösségi fórumokon is.

A NAVA nemzetközi projektekben is aktívan részt vállal, például tartalomszolgáltatóként az EUscreen projektben működött közre, amelyben 20 európai ország 24 audiovizuális archívuma 60.000 videót tartalmazó közös televíziótörténeti gyűjteményt tett közzé.


További segítség a NAVA használatával kapcsolatban ezen a linken elérhető.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella