NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - EPA-HUMANUS-MATARKA

Az EPA-HUMANUS-MATARKA közös keresője 2011-ben jött létre a három folyóirat-adatbázis egy ponton való lekérdezésére. A kereső három lehetőséget kínál.
Egyszerű keresésnél egy mező jelenik meg, a beírt keresőkifejezést a rekord minden adatában lekérdezi.


Összetett keresésnél kombinált keresések hajthatók végre. A harmadik lehetőség, a szakértői keresés, melyben még több keresési feltételt találhatunk meg. Böngészhetünk a legfrissebben felkerült tételek között is, napi, heti, havi és negyedéves tartományban.

A rekordok mellett található humanus, matarka, epa jelölés alkalmazása azt mutatja, hogy mely adatbázisból származik az, és innen tovább is léphetünk az eredeti forrásra.

A találati listák számozás, szerző, cím, dátum, dokumentumtípus, forrás szerint állíthatók sorrendbe, de azt is megszabhatjuk, hogy ábrázolva (mint ahogy a képen is látható), rendezve, csoportosítva, vagy összesítve jelenjenek meg a kapott adatok. A találati listákból a kívánt tételek kiválaszthatók és a kért formátumban letölthetők.

EPA

Az Elektronikus Periodika Archívum 2004 óta működik. A Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy a magyar vonatkozású elektronikus folytatódó kiadványok nyilvántartásával, és digitális folyóirat-archívum építésével foglalkozzon.

Az EPA-archívum gyűjtőkörébe tartoznak a nyilvánosan és ingyenesen online szolgáltatható, magyar nyelvű vagy magyar kiadású, heti vagy annál hosszabb periodicitású oktatási, tudományos vagy kulturális szempontból hasznos időszaki kiadványok.

Az adatbázis naponta frissül, folyamatosan kerülnek fel rá a dokumentumok. Ezeket az újdonságok fül alatt találhatjuk meg.

Az EPA-t első sorba akkor ajánljuk, ha egy adott témakörrel foglalkozó folyóiratokat szeretnénk lekérdezni.

A kiadványok között téma szerint is kereshetünk. A téma szerinti besorolásnak két szintje van az EPA-ban: az egyik a témakörök általánosabb, kötött listája, a másik részletezőbb, kevésbé behatárolt tárgyszókészlet. Indexelt listából emelhetjük be a keresni kívánt témaköröket és tárgyszavakat.

 

A feltételeknek megfelelő periodikák betűrendben böngészhetők. Láthatjuk mikor jelent meg az adott folyóirat, illetve azt, hogy milyen típusú a dokumentum.

 

HUMANUS

A 2008 óta működő HUMANUS (Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa) adatbázis célja a humán tudományterületeken megjelenő magyar vonatkozású nyomtatott és elektronikus időszaki kiadványokban, tanulmánykötetekben megjelent publikációknak a bibliográfiai számbavétele.

A HUMANUS konzorciumi formában működik. Tagjai lehetnek mindazon könyvtárak, kiadók, szerkesztőségek, kutatóintézetek, amelyek részt kívánnak vállalni a HUMANUS rendeltetésének megvalósításában. Az oldalon tudományterületek szerinti felbontásban találhatjuk meg a feltöltött szakirodalmakat. Ezeken belül részletes bontásba került többek között a történelemtudomány, melyben sokak egyetemi tanulmányaihoz kapcsolódó részeket is megtalálhatunk, mint például a politikatörténet, vagy gazdaságtörténet. Lehetőségünk van az egyes egységekben való külön kereséshez.

Rendszere az EHM-hez hasonlóan működik, használatához bővebb segítség itt található.

 

MATARKA

A MATARKA (Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) a Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum által 2002 óta fejlesztett és működtetett Magyarországon megjelenő tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetőségét és böngészését teszi lehetővé. A feldolgozás kézi adatbevitellel, valamint digitális formában már rendelkezésre álló adatok konvertálásával történik.

 

Az adatbázis bárki számára térítésmentesen elérhető, felülete angol nyelvre átállítható.

A teljes szöveggel nem elérhető cikkekről az Országos Széchényi Könyvtár térítés ellenében másolatot készít a megrendelőnek.

A MATARKA által feldolgozott cikkek száma több mint 2,5 millió, több mint 1800 folyóirat érhető el melyek cikkeinek 30%-hoz teljes szöveggel lehet hozzáférni.

A gyors és részletes keresés használatakor is szűkíthetünk kiadási év, szakterület és adott folyóirat szerint is. Lehetőségünk van arra is, hogy a találatok közül csak a teljes szöveggel elérhető cikkeket listázza.

Kereshetünk a folyóiratok között is, akár a teljes folyóirat listát is lekérhetjük. Továbbá szűkíthetünk szakterület szerint is.

A felület használatáról bővebb információt itt találhatunk.

Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella