NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: Scimago

A SCImago Journal and Country Rank egy nyilvánosan elérhető tudománymetriai adatbázis, amely folyóiratok és országok tudomány tevékenységének mérésére szolgál. Indikátor számításának alapjául a Scopus adatbázisban található adatok szolgálnak, 1996-ig visszamenőleg.

Az Elsevier kiadóvállalathoz tartozó SJR 2007 óta nyilvános, mely segítségével egy folyóirat aktuális tudományterületi elhelyezkedéséről is információt kaphatunk.

Az adatbázis 27 tudományterülettel foglalkozik. A hivatkozási adatok több mint 34 000 tételből származnak, több mint 5 000 nemzetközi kiadótól, 239 országból világszerte.

- Folyóirat rangsor:
A folyóirat listán a dokumentum típusa, Hirsch-indexe, publikált dokumentumok száma, idézettség száma, és az idézett dokumentumok száma látható. Szűkíthetjük a listát témakör, ország vagy régió, dokumentum típus és dátum szerint.

 

Az alábbi linken a magyarországi folyóiratok listája érhető el.

 
-  Országok tudományos tevékenységének rangsora:
A lista a megjelent dokumentumok, az idézett dokumentumok, az idézetek és kutatói önidézések száma, illetve az egy dokumentumra jutó idézettség aránya és a Hirsch-index alapján rendezhető. Szűkíthetjük témakör, régió és dátum alapján.
 


Az 1996 és 2018 között megjelent publikációk száma alapján Magyarország a lista 41. helyén szerepel (a teljes 239-ből); az idézettség száma alapján pedig a 38. helyen áll.
 
Egy országot kiválasztva, annak legfontosabb tudománymetriai adatait láthatjuk, melyet tovább szűkíthetünk a konkrét tudományterület kiválasztásával.

 

A „SIR Ranking of Hungary” feliratra kattintva az intézmények rangsorát láthatjuk. Ezt a listát is szűkíthetjük tudományterület és év alapján is.
 
Az intézményt kiválasztva annak legfontosabb adatait láthatjuk, illetve a tárgyévben elfoglalt helyét az országos, régiók és az egész világra vonatkozó listán.
 
Megtalálhatjuk, hogy hány folyóiratban jelent meg az intézményhez köthető cikk, illetve egy ábrán szemléltetik ezek témakör és folyóirat szerinti megoszlását.
 


Több intézményt kiválasztva a tudományos eredményeiket összehasonlító diagramokat láthatunk.

 

Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella