NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - Oxford

Az Oxford University Press a világ egyik vezető egyetemének tudományos kiadója. Az OUP teljes szövegű folyóirat-adatbázisa elsősorban a bölcsészettudomány, társadalom-, jog-, orvos- és természettudományos területen kiemelkedő. Az adatbázisban több mint 300 tudományos folyóirat érhető el teljes szöveggel. 

A hozzáférhető folyóiratok listája ITT érhető el.

A kezdőoldal fejlécén elérhetjük a kurrens folyóiratok betűrendes listáját, illetve a  folyóirat-adatbázis öt gyűjteményét is: Arts & Humanities, Law, Medicine & Health, Science & Mathematics és Social Sciences

Az egyetemi polgárok számára ezek közül a leghasznosabb a jogi gyűjtemény lehet, mely 56 folyóirat teljes szövegű változatát tartalmazza 1996-ig visszamenőleg. Fellelhetőek benne többek között olyan rangos periodikák, mint például a The Journal of Law, Economics, and Organization.

Első lehetőségként az adatbázis egy egyszerű keresőt kínál fel, melynek segítségével egyszerre az összes folyóiratban kereshetünk, a cikkek címében és tartalmában egyidejűleg. A találati lista betöltése után természetesen további szűrési feltételeket is megadhatunk, a részletes kereséshez hasonlóan.

A részletes keresésnél lehetőség van az adatbázis egészében történő keresésre, de kereshetünk szerző, cím, kulcsszó vagy többet között akár DOI szám alapján is.

A találati listában szűkíthetünk formátum szerint (lap, folyóirat cikk, képpel ellátott cikkek); megjelenési dátum alapján (akár adott idő intervallumot is beállíthatunk); cikk típusa; elérhetőség mértéke; téma vagy adott folyóiratban megjelent cikkekre is.

A kapott találatokat rendezhetjük relevancia alapján vagy megjelenési idő szerint is.

A cikkek mellett az alábbi ikonokkal jelölik a cikkek elérhetőségének mértékét.

Egy adott folyóiratot kiválasztva a lenti képen látható információkat kaphatjuk meg arról. Így például, láthatjuk azt is, milyen a periodika idézettségi mutatója, ki a szerkesztője vagy szerkesztői, illetve egy rövid összefoglaló ismertetőt is olvashatunk.

Témakörben hasonló periodikákat és cikkeket is ajánl a rendszer, elsősorban saját tartalmából, valamint a Web of Sciene és a Google Scholar segítségével is. Továbblépve kiválaszthatjuk, melyik számba szeretnénk betekinteni. A cikkeket letölthetjük, vagy online is olvashatjuk, tartalomjegyzékében böngészhetünk. A szerzők nevére kattintva, azok további munkáit tekinthetjük meg az adatbázisban.

A keresésekhez további segítséget itt találhatunk.

Regisztráció után bejelölhetjük a minket érdeklő folyóiratokat. Új, vagy hamarosan megjelenő lapszámról e-mailben kérhetünk értesítést a rendszertől.

Elmenthetjük kereséseinket, és értesítést is kérhetünk naponta,hetente vagy havonta arról, ha újabb rekordokkal bővül.

A koronavírus-járvány ideje alatt több nemzetközi szakirodalmi adatbázis forrásai is szabadon elérhetőek. A rendszeresen frissülő gyűjtemény az alábbi linken érhető el.

Az Oxford University Press is szabadon hozzáférhetővé tette a vírussal kapcsolatos témákban megjelent cikkeket, hogy ezzel is segítség a kutatókat, egészségügyi szakembereket, politikai döntéshozókat, hogy kezelni tudják a kialakult helyzetet.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella