NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új kutatástámogatási szoftverek a Könyvtárban

(Az oldal utolsó módosítása: 2023. szeptember 05.)
 

Új kutatástámogatási szoftverek a Könyvtárban

Örömmel tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat, hogy három új szoftverrel bővült az NKE kutatástámogatási eszköztára. Az új programok az egyetem három kampuszán az Egyetemi Könyvtár dedikált számítógépein (Központi Könyvtár - Kölcsönzőtér melletti gépterem 2 megjelölt gépén -, HHK Kari Könyvtár, VTK Kari Könyvtár), valamint az Orczy úti Kollégiumban is a kutatók rendelkezésére állnak.

 

EndNote

Az hivatkozáskezelő program egy olyan hasznos eszköz, amellyel a cikkírás során hivatkozásokat és az irodalomjegyzéket tudjuk egyszerűen menedzselni. Lehetővé teszi, hogy a kutatásunk során folyamatosan gyűjtsük és tároljuk a felhasználandó szakirodalmat, és a szövegszerkesztővel való összekapcsolásának köszönhetően a cikkírás során néhány kattintással beilleszthetők lesznek a szabványos szövegközti hivatkozások és automatikusan legenerálható lesz a szabályos irodalomjegyzék.

 

 

Grammarly premium

A nyelvhelyességellenőrző alkalmazás segítségével a kutatók leküzdhetik a nyelvi nehézségeket, illetve professzionálisabbá tehetik az angol nyelvű publikációikat. A program ellenőrzi és javítja a nyelvtani, mondatszerkezeti helyességet, a tudományos stílusnak való megfelelőséget és javaslatokat ad az áttekinthetőség, olvashatóság érdekében is. Az MsOffice programokba való beépülő moduljának köszönhetően a szoftver által nyújtott eszközök közvetlenül automatikusan használhatóak a dokumentumok írása közben.

 

 

MAXQDA Analytics Pro

A kvalitatív adatfeldolgozás és -elemzés alapvető eszköze. A program erőssége, hogy lehetővé teszi kevert módszerek alkalmazásával a kvantitatív és a kvalitatív adatok közös feldolgozását, valamint a kvalitatív adatok statisztikai vizsgálatát. Lehetőséget biztosít leíró statisztikai és matematikai statisztikai elemzések elvégzéséhez, továbbá az SPSS és Excel kompatibilitásának köszönhetően az eredmények további elemzése és feldolgozása is könnyen elvégezhető.

 

A szoftverek használatára az Egyetemi Könyvtár nyitvatartási idejében, illetve az Orczy Kollégiumban nonstop lehetőség van.