NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - HeinOnline

A HeinOnline 2000-ben kezdte meg működését az Amerikai Egyesült Államokban, profilját főként angol nyelvű jogi kurrens és történeti dokumentumok alkotják. Az előfizetők számára korlátlan hozzáférést biztosít a történettudomány, a jog, a politikai tudományok, a gazdaságirányítás, a közigazgatás és a büntetőjog állományaihoz. Ez a 25 jogcímű folyóiratgyűjteményből álló adatbázis mára digitális archívummá nőtte ki magát, amely több mint hatvan különálló gyűjteményt tartalmaz, több mint 131 millió oldalt, és több mint 100 000 címet valamint 237 000 kötetet.

Az adatbázis több önálló részből áll. Az alábbi képernyőképen látható gyűjtemények közül választhatunk a főoldalon az azokban való kereséshez, valamint további információkat is kaphatunk arról, mit tartalmaz az adott szekció.

A Legal Classic gyűjtemény a klasszikus jogi szakirodalom több mint 4500 alapművét teszi elérhetővé Arisztotelésztől egészen a XX. századig. Témakörök, szerzők és dátum szerint is rendezhetjük tartalmát. Az állomány évről évre több száz kiadvánnyal bővül.

Teljes szöveggel elérhetőek a kanadai Legfelsőbb bíróság döntései 1876-tól.

Hozzáférést biztosít a legfontosabb angol jogesetekhez, az English Reports 178 kötetben megjelent digitális kiadvány elektronikus változatához.

A HeinOnline tartalmazza a világ valamennyi országának alkotmányát eredeti nyelven és fordításban is, ez több mint 5000 dokumentumot jelent. Az alkotmányok nem csak hatályos szövegei, de a korábbi változatai is elérhetőek.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének jogi anyagának gyűjteményében több mint 2,5 millió oldalnyi évkönyvi anyagot, cikket, Nemzetközi Bírósági és egyéb dokumentumokat találhatunk, melyben cím, szerző, megjelenési dátum, valamint témakör szerint rendezhetjük a találatokat.

A Law Journal Library gyűjtemény tartalmazza a legtöbbet hivatkozott több mint 2000 nemzetközileg elismert jogi szakfolyóirat teljes szövegű gyűjteményét, a legtöbb esetben már az első számától kezdődően. Az állományban található folyóiratok az adott témakörök szerint vannak rendezve, kereshetünk benne akár egy bizonyos jogterület alapján is.

Így könnyen rákereshetünk olyan tárgykörökre is, melyek Egyetemünk szakmai munkájához szorosan köthetők. Ez alapján például közigazgatási témában 24, polgári jogból 79, nemzetközi jogból 485, büntetőjogból pedig összesen 78 folyóiratot találhatunk.

Azonban nem ez az egyetlen böngészési forma. Lehetőségünk van a periodikák megjelenési helye alapján keresni, ammennyiben érdeklődésünk egy-egy ország jogtudományi munkái felé irányul, de ennél is jobban specifikálhatjuk azzal, hogy egyes egyetemek kutatóinak munkáit tekintjük meg az Author Profile fül alatt.

A Women and Law-ban különválogatott munkák kifejezetten hasznosak lehetnek azok számára, akik nőkkel kapcsolatos kutatást végeznek olyan területeken, mint például női egyenjogúság, rendőrnők, feminizmus stb.

A találatok megjelenése után, amennyiben egyszerű keresést végzünk, az eredménylistát tovább is szűkíthetjük különböző szűrők megadásával, melyek gyűjteményenként eltérőek lehetnek.

A haladó keresésnél már sokkal jobban specializálhatjuk az alapján, hogy milyen találatokra van szükségünk. Egyszerre kutathatunk az összes gyűjteményben, vagy akár csak egy adottban.

Sikeres találat után a dokumentumokat korlátozás nélkül olvashatjuk a felületen, vagy maximum 200 oldalt letölthetünk, kinyomtathatunk. A dokumentumon belül is kereshetünk. Az adatbázis különlegessége, hogy nem csak a szöveget, hanem az eredeti dokumentum, esetenként illusztrációkat tartalmazó formátumát láthatjuk.

 

Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella