NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: a Congress.gov és a Magyar Parlamenti Gyűjtemény

Congress.gov

A Congress.gov az Amerikai Egyesült Államok szövetségi jogi információs rendszere. A webhely pontos, időszerű és teljes jogalkotási információkat szolgáltat a Kongresszus tagjai, jogalkotási ügynökségek és a nyilvánosság számára. Az adatokat a Library of Congress szolgáltatja.

A főoldalon láthatjuk a soron következő képviselőházi és szenátusi ülések időpontjait, illetve a kongresszus jelenlegi tagjait. Kereshetünk a képviselőház és a szenátus tagjai között, és szűkíthetünk egy adott államra is.

Keresési segédlet ITT érhető el.

Az oldalon egy egyszerű és egy részletes kereső felület áll a rendelkezésünkre, továbbá egy böngésző felület.

Az egyszerű keresőben 5 forrás alapján kereshetünk: törvényhozás, bizottsági anyagok, kongresszusi feljegyzések, tagok és jelölések. Ezen a felületen is rendelkezésünkre áll még több szűkítési lehetőség.


A részletes keresőben egyszerre több találati feltétel is megadható. A jogszabályok keletkezésének ideje, száma, típusa, témaköre, státusza, valamint a címükben és összegzésükben megtalálható szavak szerint. A jogszabályok 32 szakpolitikai területre oszlanak meg.

Az alábbi képernyőképen a 2019 és 2020-ben felterjesztett bűnüldözéssel, és bűncselekményekkel foglalkozó jogszabályokhoz kapcsolódó szűkítési lehetőségek láthatók, melyek segítségével még speciálisabb találati halmaz kapható. Megadható többek között, hogy melyik párt kezdeményezése az adott jogszabály, illetve, hogy jelenleg a törvénykezés mely szakaszában áll.


A keresések menthetőek felhasználói fiók létrehozása után, valamint a találati lista is letölthető.

Segítség a kereséshez.

A böngésző felületen a könyvtárakban gyakran igényelt listákat és elkészített keresési eredményeket találjuk. A Congress.gov Resources egy átfogóbb, A-tól Z-ig terjedő súgó, kutatási útmutatók és hírforrások gyűjteménye.


Magyar Parlamenti Gyűjtemény

A Magyar Parlamenti Gyűjtemény az Országgyűlési Könyvtár egyik különgyűjteménye, melyet 1962-ben hoztak létre. A parlamenti dokumentumok gyűjtése, őrzése és szolgáltatása a könyvtár kiemelt feladati közé tartozik. Magyarországon a legnagyobb teljességgel itt érhetők el a magyar és az erdélyi országgyűlések történeti dokumentumai.
Az anyagot a könyvtár időrendbe rendezve, szabadpolcos hozzáféréssel, szaktájékoztatási segítséggel biztosítja a magyar parlament dokumentumainak használatát.
Az állomány nagy része elektronikusan is elérhető a Hungaricana adatbázisban.


A gyűjtemény három részből áll:

- 1580-1849 közötti időszak:
A gyűjtemény az 1580 és 1790 közötti időszakból főleg kéziratos országgyűlési forrásanyagokat tartalmaz. A gyűjtemény része Gyurikovits György (1783–1849) pozsonyi táblabíró, országgyűlési küldött hagyatéka, az ún. Gyurikovits-gyűjtemény, melyben főként kézírásos 17-18. századi dokumentumok találhatók.
Ezen kívül megtalálható még az ónodi országgyűlés articulusait tartalmazó dokumentum, amelyet 1707-ben, magyar nyelven nyomtattak, illetve a pozsonyi országgyűlési tudósítások is, továbbá az ülések jegyzőkönyve és iratanyagai, melyek 1790-től már nyomtatottan jelentek meg.

- 1861-1990 közötti időszak:
Az OGYK 1861-től gyűjtötte az országgyűlés mindkét háza által kiadott parlamenti dokumentumokat. Ezeken kívül mutatók, országgyűlési almanachok, házszabályok, ügyrendek, név- és lakjegyzések, bizottsági tagságok jegyzékei, állami költségvetések és zárszámadások találhatóak meg.

- 1990-től a gyűjtemény részét a plenáris ülések dokumentumai és a bizottsági ülések szó szerinti jegyzőkönyvei is.

Korábbi ajánlónk a Hungaricana adatbázisról ezen a linken érhető el.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella