NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új online adatbázisok az NKE-n - 4. rész

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár az intézmény stratégiai célkitűzéseivel összhangban a nemzetközileg elvárható standardok alapján biztosítja az egyetemi polgárok számára az oktatáshoz és kutatáshoz szükséges online szakirodalom hozzáférését. A nemzetközi folyóiratok, e-könyvek, adatbázisok elérésével a könyvtár is hozzájárul az NKE nemzetközi láthatóságának növeléséhez. Az idei évben az eddigi adatbázis-portfólió jelentősen bővül, így 10 új folyóirat-csomag, illetve adatbázis válik elérhetővé minden egyetemi polgár számára, a digitális oktatással összhangban, akár otthonról is. A szolgáltatások között megtalálhatóak a világ vezetői kiadói (Taylor & Francis, IEEE, De Gruyter, Brill), tematikus szolgáltatások (JSTOR Security Studies, Statista, World Politics Review, MathSciNet), illetve magyar nyelvű e-könyves adatbázisok is (Szent István Társulat, Kossuth Kiadó).

Sorozatunk első részében a Taylor & Francis online folyóiratait és a Statista adatbázist, a második részben a De Gruyter folyóiratait és a Kossuth Kiadót, a harmadik részben pedig az IEEE Xplore Digital Library-t és a Szent István Kiadó adatbázisát mutattuk be. Ezúttal a JSTOR Security Studies és a Brill folyóirataival ismerkedhetnek meg az Egyetem munkatársai és hallgatói.

JSTOR Security Studies

A JSTOR adatbázisa 85 folyóirathoz biztosít hozzáférést a hadászat, a nemzetközi kapcsolatok, a kiberbiztonság, a külpolitika, a hírszerzés és a terrorizmus témakörében. A folyóiratok között megtalálható a The Cyber Defense Review, a Journal of Information Warfare, az American Intelligence Journal, a The Military Engineer, a Military Operations Research, a Perspectives on Terrorism, az Air Power History és a Defense Transportation Journal.

A gyűjtemény a folyóiratok mellett további 20 ezer esettanulmányt, országjelentést, elemzést tartalmaz a Centre for Conflict Resolution (Dél-Africa), a Council for Security Cooperation in the Asia Pacific (Malajzia), a European Union Institute for Security Studies (Franciaország), a Hague Centre for Strategic Studies (Hollandia), az Institute for National Security Studies (Izrael), a Middle East Research Institute (Irak), a RAND Corporation (USA) és több már szervezet anyagai közül.

Az Security Studies részeként elérhető anyagok teljes címlistája: folyóiratok ; jelentések.

A JSTOR központi keresőfelületén lehetőség van egyszerre keresni a Security Studies és további JSTOR-adatbázisok anyagaiban: https://www.jstor.org.

Az adatbázis otthonról is elérhető minden egyetemi polgár számára. Ehhez a „Login in”, majd a „Find My Institution” gombokra kell kattintani. A „National University of Public Service” intézménynév beírása után a felugró ablakban a bejelentkezéshez oktatók és kutatók az NKE-s levelezésnél használt azonosítójukkal, hallgatók a NEPTUN-azonosítójukkal tudják igazolni, hogy az egyetem polgárai.

Az adatbázis VPN-kapcsolaton keresztül is elérhető otthonról.

Brill Journals

A Brill kiadó közel ötszáz éve jelentet meg szakkönyveket és folyóiratokat a társadalom- és bölcsészettudományok köréből. Az egyetemi előfizetés keretében 2021-ben 300 nemzetközi joggal és már társadalomtudományokkal foglalkozó folyóirathoz lehet hozzáférni. A kiadói portfólióban kiemelt szerephez jut a jogtudomány, az államelmélet, a filozófia, az ókortudomány, a nemzetközi kapcsolatok, az afrikai és ázsiai tanulmányok.

Az NKE által előfizetett 60 jogtudományi folyóirat között megtalálható a European Journal of Crime, Criminal Law and Criminal Justice, a European Journal of Migration and Law, a Review of Central and East European Law, a Security and Human Rights, az Islamic Law and Society és az International Criminal Law Review.

A nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakemberek elérik az adatbázisban a The Hague Journal of Diplomacy, a European Review of International Studies, a Diplomatica, a Russian Politics, a Journal of American-East Asian Relations és az Asian International Studies Review folyóiratokat.

Az előfizetés keretében a kiadó két hadtörténeti folyóirata is hozzáférhető: a Journal of Chinese Military History és a Journal of African Military History. A további folyóiratok között szerepel a The International Journal of Critical Media Literacy, a Youth and Globalization és a Journal of International Peacekeeping.

A hozzáférhető folyóiratok teljes listája: jogtudomány ; társadalom- és bölcsészettudomány.

Az adatbázis otthonról is elérhető minden egyetemi polgár számára. Ehhez a "Login to my Brill account" gombra kattintva a "Login via institution" menüpont kiválasztása után be kell írni a "National University of Public Service" intézménynevet. A felugró ablakban a bejelentkezéshez oktatók és kutatók az NKE-s levelezésnél használt azonosítójukkal, hallgatók a NEPTUN-azonosítójukkal tudják igazolni, hogy az egyetem polgárai. 

Az adatbázis VPN-kapcsolaton keresztül is elérhető otthonról.

 

Fotó: Szilágyi Dénes