NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kitárja kapuit a Ludovika Történeti Kiállítás

Ingyenes, vezetéses látogatás keretében lehet megtekinteni a Ludovika Történeti Kiállítást a Kulturális Örökség Napjai programsorozat részeként. Az NKE Ludovika Szárnyépületében idén megnyílt interaktív tárlat szeptember 17–18-án várja az érdeklődőket.

Az idei Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. 1872 áprilisában jött létre a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága, amely a mai Horánszky utca 4. alatti kis, palotaszerű épületben kezdte meg működését. Így indult el az a hatalmas munka, amely Magyarország történelmének, kultúrájának és művészetének pótolhatatlan örökségét képező épületek számbavételét, felmérését és megóvását jelentette.

Az évforduló kapcsán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is részt vesz a programban, amelynek keretében az ide látogatók megtekinthetik a 2022 tavaszán megnyílt Ludovika Történeti Kiállítást. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem csupán az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületeit és parkját foglalta el, hanem annak szellemiségét, az akkori képzés pozitív célkitűzéseit is magáénak vallja.

A Magyar Királyi Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen központjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. A nemzeti tisztképzés elindítását támogató hazafiak, az intézményt fejlesztő parancsnokok, a keménykezű, de szeretett és tisztelt tanárok, és persze a kihágásokra mindig kapható, de a tiszti hivatás felé erős akarattal törekedő örök hallgatók történetein keresztül mutatja be az 1808-1945 közötti időszakot több száz eddig soha nem látott műtárggyal, fotóval és dokumentummal, eddig  ismeretlen filmfelvételekkel, modern, digitális vetített és VR élményelemekkel.

A kiállítás az alábbi időpontokban, előzetes regisztráció alapján látogatható az NKE Ludovika Szárnyépületében:

2022. szeptember 17. (szombat): 9 óra; 11 óra; 13 óra; 15 óra

2022. szeptember 18. (vasárnap): 10 óra; 12 óra

Jelentkezni a ludovika.epuletvezetes@uni-nke.hu e-mail címen lehet a név és a résztvevők számának megadásaival, valamint az időpont megjelölésével.

A tárlat megtekintését követően javasoljuk az Orczy-parkban tett sétát, ahol megtekinthetők a park területén található, újonnan visszaállított bronzból öntött szobrok és másolatok: Szent László, a gyalogság védőszentje; Szent Borbála, a tüzérek védőszentje; Szent György, egykor a lovasság, ma a rendőrség, belügyi dolgozók védőszentje; Szent Kristóf, a gyorscsapatok védőszentje, és Buttler János, a Ludovika Akadémia legbőkezűbb támogatójának mellszobrai.

További információk IDE kattintva olvashatók. 

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes