NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új online adatbázisok az NKE-n – 3. rész

Folytatjuk az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár által kezelt új online adatbázisok bemutatását. Sorozatunk első részében a Taylor & Francis online folyóiratait és a Statista adatbázist, a második részben a De Gruyter folyóiratait és a Kossuth Kiadót mutattuk be. Ezúttal az IEEE mérnökinformatikai adatbázissal és a Szent István Társulat szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az egyetemi polgárok. 

Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) a világ legnagyobb mérnökinformatikai szakmai szervezete és kiadója. Az egyesület 200 folyóirat megjelentetése mellett évente 1900 informatikai konferencia szervezését támogatja. A 400 ezer fős szervezet úttörő szerepet töltött be a Wi-Fi hálózatok szabványának kidolgozásában és több más, globálisan is mérföldkövet jelentő informatikai fejlesztésben. Az IEEE Xplore Digital Library előfizetésének köszönhetően az NKE polgárai mintegy 4 millió folyóiratcikkhez és konferenciaközleményhez férhetnek hozzá 2021-ben. A kiemelt témakörök között megtalálható a kiberbiztonság, a légvédelmi informatika, az Internet of Things és a telekommunikáció mellett szinte minden mérnökinformatikához kapcsolódó kutatási terület.

A folyóiratok között elérhető az IEEE Security & Privacy, az IEEE Transactions on Military Electronics, az IEEE Transactions on Information Forensics and Security, az IEEE Transactions on Aerospace and Navigational Electronics és az IEEE Transactions on Communication Technology.

Az egyesület által megjelentetett konferenciakiadványok között szerepelnek a Military Communications and Information Systems Conference, a Cybersecurity and Cyberforensics Conference, az IEEE International Conference on Cyber Security and Cloud Computing és az International Conference on Cyber Security and Protection of Digital Services kötetei.

Előfizetett folyóiratok teljes listája.

Előfizetett konferenciakiadványok teljes listája.

Az IEEE képviselője 2021. február 11-én (csütörtökön) 14 órakor magyar nyelvű online bemutatót tart az NKE kutatói, oktatói és hallgatói számára az adatbázis kezeléséről. A képzésre EZEN AZ OLDALON lehet jelentkezni.

Az adatbázis VPN-kapcsolaton keresztül elérhető otthonról. További hozzáférési lehetőségekkel kapcsolatban keressék az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár munkatársait a dto.konyvtar@uni-nke.hu címen.

A Szent István Társulat kiadásában 1848. és 2020. között megjelent könyvek online változata is egy külön adatbázisban érhető el. A 2500 kötetet tartalmazó szolgáltatás elsősorban a magyar társadalomtörténettel, jogtörténettel, művelődéstörténettel, etikával, teológiával, filozófiával foglalkozó szakemberek számára érdekes.

Az oldalon elérhetők az alábbi kiadványok is:

Bánrévy Gábor: A nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga (2016)

Sinku Pál: Kriminalisztikai alapfogalmak (2014)

Bándi Gyula: Környezetjog (2014)

Szabó Marcel – Láncos Petra – Gyeney Laura (szerk.): Uniós szakpolitikák (2013)

Gerencsér Balázs – Tamás András (szerk.): Magyar közigazgatási anyagi jog (2011)

Hermann Róbert: Magyar hősök arcképcsarnoka (1996)

Surányi-Unger Tivadar: A gazdasági válságok történetének vázlata 1920-ig (1921)

Czuberka Alfréd: Kuruczkori fegyverek (1906)

Rédey Miklós: Rendőri eljárás körébe vágó rendeletek és utasítások gyűjteménye (1900)

Elérhető könyvek teljes listája.

Az adatbázis otthonról is elérhető minden egyetemi polgár számára. Ehhez a "Bejelentkezés", majd a „Bejelentkezés eduID fiókkal” gombokra kattintva a "Nemzeti Közszolgálati Egyetem”-et kell kiválasztani. A felugró ablakban a bejelentkezéshez oktatók és kutatók az NKE-s levelezésnél használt azonosítójukkal, hallgatók a NEPTUN-azonosítójukkal tudják igazolni, hogy az egyetem polgárai.

Az adatbázis VPN-kapcsolaton keresztül is elérhető otthonról.

 

Fotó: Szilágyi Dénes