NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új online adatbázisok az NKE-n - 2. rész

Folytatjuk az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár által kezelt új online adatbázisok bemutatását. Sorozatunk első részében a Taylor & Francis online folyóiratait és a Statista adatbázisat mutattuk be. Ezúttal a De Gruyter folyóiratok és a Kossuth Kiadó szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az egyetemi polgárok.  

2021-ben az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár előfizetésének köszönhetően az NKE polgárai 350 angol és német nyelvű szakfolyóirathoz férhetnek hozzá a De Gruyter kiadó kínálatából. A folyóiratok között szép számmal találhatók mérnöki, jogi, társadalomtudományi, természettudományi címek. A kiadó különös hangsúllyal képviseli az ázsiai területeket, beleértve Kína és a Közel-Kelet társadalmi, gazdasági, jogi, kulturális kérdéseit tárgyaló folyóiratokat, szakcikkeket. A 350 előfizetéses folyóirat mellett további 100 folyóiratot mindenki számára szabadon hozzáférhető formában jelentetnek meg.

A kiadói folyóirat-kínálatban jogi szakemberek megtalálják a Global Jurist, a Law & Ethics of Human Rights, a Monatsschrift für Kriminologie und Strafrechtsreform, a Muslim World Journal of Human Rights, a Journal of Biosecurity, Biosafety and Biodefense Law és a Zeitschrift für das gesamte Medienrecht folyóiratokat.

Hadászati–rendészeti témában elérhető a gyűjteményben a SIRIUS - Zeitschrift für Strategische Analysen, Monatsschrift für Kriminologie und Strafrechtsreform, az Open Military Studies, a Journal of Homeland Security and Emergency Management és a Peace Economics, Peace Science and Public Policy.

Politológiával, közigazgatással foglalkozó kutatók számára hasznos forrás lehet a Zeitschrift für Wirtschaftspolitik, az Open Political Science és a Journal of Globalization and Development. A keleti kultúrák szakértői a csomagban elérik az Asian Journal of Law and Economics, a Chinese as a Second Language Research, a Global Chinese és a Der Islam folyóiratokat.

Információs társadalommal foglalkozó szakemberek megtalálják az előfizetésnek köszönhetően a Computer und Recht, a Computer Law Review International és a Digital Culture & Society folyóiratokat.

Az előfizetett folyóiratok teljes listája. A szabad hozzáférésű folyóiratok listája. Az adatbázis otthonról is elérhető minden egyetemi polgár számára. Ehhez a "Sign in" gombra kattintva a "Log in vith institutional access" menüpont kiválasztása után be kell írni a "National University of Public Service" intézménynevet. A felugró ablakban a bejelentkezéshez oktatók és kutatók az NKE-s levelezésnél használt azonosítójukkal, hallgatók a NEPTUN-azonosítójukkal tudják igazolni, hogy az egyetem polgárai. Az adatbázis VPN-kapcsolaton keresztül is elérhető otthonról.

A Kossuth Kiadó adatbázisában 250 magyar nyelvű szakkönyv érhető el. Az adatbázist elsősorban a 20–21. század társadalomtörténetével, politológiával, szociológiával és más társadalomtudományokkal foglalkozó kutatók, hallgatók számára ajánljuk.

A szolgáltatás részeként elérhető Besenyő János, Prantner Zoltán, Speidl Blanka, Vogel Dávid: Az Iszlám állam – Terrorizmus 2.0; Árpási Zoltán: Mosonyi Emil, a vízépítés professzora; Ágh Attila, Vértes András, Fleck Zoltán: Tíz év az Európai Unióban; David E. Murphy, Szergej A. Kondrasov, George Bailey: A láthatatlan front. A CIA és a KGB háborúja a megosztott Berlinben; Catherine Horel: Horthy; Balázs Péter: Hogyan tovább, Európa? mellett a BBC Világtörténelem, a Mindentudás Egyeteme és a Britannica Hungarica Nagylexikon kötetei is.

Elérhető könyvek teljes listája. Az adatbázis egyetemi polgárok számára otthonról is elérhető VPN-segítségével vagy a dto.konyvtar@uni-nke.hu címen igényelhető kód használatával.

 

Fotó: Szilágyi Dénes