NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új online adatbázisok az NKE-n

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár az intézmény stratégiai célkitűzéseivel összhangban a nemzetközileg elvárható standardok alapján biztosítja az egyetemi polgárok számára az oktatáshoz és kutatáshoz szükséges online szakirodalom hozzáférését. A nemzetközi folyóiratok, e-könyvek, adatbázisok elérésével a könyvtár is hozzájárul az NKE nemzetközi láthatóságának növeléséhez. Az idei évben az eddigi adatbázis-portfólió jelentősen bővül, így 10 új folyóirat-csomag, illetve adatbázis válik elérhetővé minden egyetemi polgár számára, a digitális oktatással összhangban, akár otthonról is. A szolgáltatások között megtalálhatóak a világ vezetői kiadói (Taylor & Francis, IEEE, De Gruyter, Brill), tematikus szolgáltatások (JSTOR Security Studies, Statista, World Politics Review, MathSciNet), illetve magyar nyelvű e-könyves adatbázisok is (Szent István Társulat, Kossuth Kiadó).

A Taylor & Francis a világ öt legnagyobb tudományos kiadójának egyike, minden tudományterületen nemzetközileg elismert folyóiratokat jelentet meg. 2021-ben az NKE polgárai a kiadó közel 2300 társadalomtudományi, mérnöki, természettudományi folyóiratát érhetik el online formában. Az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár ezzel a lehetőséggel is biztosítja, hogy az Egyetem munkatársai a nemzetközi színvonalnak megfelelő szakirodalmi bázishoz férjenek hozzá kutatásaik során. További információ az elérhető folyóiratokról.

A Statista adatbázis több ezer forrásból összegzi a rendelkezésre álló globális és regionális statisztikai adatokat a társadalom, gazdaság, demográfia, környezet, média, kultúra témakörében. A szolgáltatás részeként országjelentések, regionális elemzések, pénzügyi adatok, infografikák is elérhetők az NKE polgárai számára. Az egyes témakörök dokumentált forrásaiból készített táblázatok, grafikonok, ábrák könnyen és gyorsan exportálhatók és beemelhetők órai vetítések vagy konferencia-előadások diasoraiba. A táblázatok és összeállítások jó segítséget nyújthatnak szakcikkek és szemináriumi dolgozatok elkészítéséhez is. További részletek a statisztikai összeállításokról.

 

Fotó: Szilágyi Dénes