NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: Directory of Open Acces Journals (DOAJ)

A svédországi Lund Egyetem Könyvtára 2003-ban indította el a Nyílt Hozzáférésű Folyóiratok Címtárát, amely az Open Society Institute támogatását élvezi. A 2001-ben Budapesten rendezett OSI ülésen született meg a nyílt hozzáférés elveinek első hivatalos megfogalmazása, a Budapest Open Access Initiative (BOAI). Az egyik ehhez kapcsolódó projekt volt a Directory of Open Acces Journals.


A DOAJ olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a minőségileg ellenőrzött szabad hozzáférésű időszaki kiadványok elérését. Az adatbázisba nyelvtől függetlenül olyan folyóiratok kerülnek fel, amelyek megfelelnek a minőségi követelményeknek.

Jelenleg több mint 14 ezer folyóirat közel 5 millió cikkének adatai érhetőek el az adatbázisban, melyek 133 országból származnak.

A folyóiratok és cikkeik kategorizálása a Kongresszusi Könyvtár osztályozásának alapján történik. A témakörök rendkívül széles skálája található meg a rendszerben.


Lehetőség van a fáról történő választásra, vagy a szabadszavas keresőmező használatára is.

Kiválasztás után rögtön látszódik, hogy az adott témában hány rekord tartozik az adott témához.


Az egyszerű keresés az adatbázis kezdőlapján érhető el, segítségével a folyóiratok és a cikkek között kereshetünk.


Összetett keresés esetében szűkíthetjük a keresés helyét dokumentumok címe, kulcsszavak, szerző vagy a publikáció nyelve szerint.


Az adatbázis egyik érdekessége, hogy a keresési kifejezés gépelése közben (már egy karakter beírása után is) kilistázza a találatokat, annak tényleges elindítása nélkül.
 
A találati halmaz megjelenése után további szűkítési lehetőségek nyílnak meg. Külön listába szedve megtekinthetők a cikkek, illetve a periodikák, kiválasztható a keresőt leginkább érdeklő témakör, valamint a publikálás ideje is.


A publikációkról a találati oldalon egy rövid leírás olvasható, valamint az, hogy teljes szövegében megtekinthető-e, vagy csak az absztrakt szabadon hozzáférhető.

Kiválasztva az egyes cikkeket, további információkat kaphatunk azokról, illetve bővebb tájékoztatást a szerzők intézményi hovatartozását illetően. Direktlinket is itt találunk a teljes szöveges eléréshez. Ezek leginkább más adatbázisokra, vagy a publikációt tartalmazó folyóiratok weboldalára mutatnak.  

A szerzők számára hasznos információkat egy külön lapon gyűjtik ki, illetve az oldallal kapcsolatos híreket is külön rendszerezik.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella