NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új szolgáltatással bővült a Közszolgálati Tudásportál

Jó hír a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kutatói számára, hogy tudományos publikációik teljes szövegű szerzői archiválását a Közszolgálati Tudásportálon mostantól az MTMT feltöltéssel együtt néhány kattintással elvégezhetik. Az egyetemi publikációs repozitórium (Közszolgálati Tudásportál) sikeres összekapcsolása az MTMT adatbázisával a SWORD-protokollon keresztül lehetővé teszi egyrészt az aktuálisan feltöltött tudományos közlemények közvetlen archiválását, másrészt az MTMT-ben már szereplő korábbi publikációk repozitóriumba való betöltését is.

A kutatók publikációinak intézményi repozitóriumban történő elhelyezése amellett, hogy elősegíti egyetemi tudásvagyon hosszútávú megőrzésének biztosítását, lehetővé teszi a publikációk nyílt hozzáférésű (green open access) elérhetőségét számos olyan esetben is, ahol a kiadók csak zártan, az előfizetők számára elérhető módon jelentetik meg őket. Emellett a feltöltött közlemények indexelésre kerülnek különböző általános keresőkben és szakadatbázisokban (Google, Google Scholar, BASE, MTA OAI kereső stb). Ennek köszönhetően a kutatóink tudományos tevékenysége szélesebb kutatói körben válik elérhetővé, nőni fog a publikációk láthatósága és idézettsége is.

A Közszolgálati Tudásportál által biztosított szerzői önarchiválás amellett, hogy az NKE kutatói hazai és nemzetközi láthatóságának növekedését felerősíti, jelentős mértékben támogatja az Open Science irányelvek megvalósulását az NKE-en.