NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: COMPASS

A COMPASS adatbázis a magyar könyvtárakban elérhető adatbázisok listáját gyűjti össze, rendszerezi és teszi szabadon hozzáférhetővé az egyéni felhasználók számára. Lényege, hogy információt biztosítson az adott pillanatban hozzáférhető elektronikus tudományos tartalmak elérésének lehetőségéről, támogatva ezzel az információhoz való egyenlő hozzáférés esélyeit és csökkentve a területi egyenlőtlenségből adódó hátrányokat. A projektet az EISZ Titkárság és az MTA KIK Informatikai Üzemeltetési Osztály munkatársai valósítják meg.
Jelenleg az EISZ Nemzeti Program keretében előfizetett adatbázisokat tartalmazza. Az intézmények egyéni előfizetéseivel és saját fejlesztésű adatbázisaival a későbbiekben tervezik bővíteni az adatbázist.

Tartalmazza az EISZ-en keresztül elérhető tartalmak metaadatait, biztosítva ezzel a folyóirat és cikk alapú keresést. Ennek köszönhetően DOI azonosító, folyóiratcím, adatbázis, intézmény, és település szerint is kereshetünk az adatbázisban.


Amennyiben DOI szám alapján keresünk, megtudhatjuk, hogy az adott cikk vagy könyvfejezet mely folyóiratban vagy dokumentum részeként jelent meg.
A találati oldalon a keresett cikk adatai, a cikket tartalmazó folyóirat címe, az adott folyóiratot tartalmazó adatbázisok neve, illetve az azokra előfizető intézmények láthatók.


A folyóirat szerinti kereső az egyes adatbázisokban található folyóiratok és e-könyvek címeiben való keresést biztosítja. A gépelés során javaslatokat tesz a keresési kifejezésre.
A találati oldalon a folyóiratok címei alatt az azokat tartalmazó adatbázisok listája érhető el, a folyóiratok elérhető évfolyamainak dátumával. Az egyes adatbázisok nevére kattintva láthatóvá válik az azokra előfizető intézmények listája.


Lehetőség van az egyes adatbázisok nevére való keresésre is, ebben az esetben is javaslatokat tesz a rendszer a gépelés során.
Az adatbázis nevére kattintva láthatóvá válik az azokra előfizető intézmények listája. Az adatbázisok listája ITT érhető el.


Intézményi keresés esetén lehetőség van az intézmények hivatalos nevére, illetve azok rövidítésére keresni. A pontos találatokat szintén egy automata keresés kiegészítő segíti. A találati oldalon az intézmények alatt az ott elérhető adatbázisokat érhetjük el az adatbázisokra mutató linkekkel, illetve az intézmény telephelyeit.


Települési keresés esetén az ott elérhető adatbázisok listáját tartalmazza a találati oldal.


A térképes nézet böngészési funkcióként szolgál, hasonló módon, mint a települési keresés.
A kapott találatokat dátum, adatbázis, intézmény, település, régió és hozzáférés szerint tovább szűkíthetjük.

A COMPASS projektnek köszönhetően lehetőség van könyvtárközi kölcsönzésre is, amennyiben az általunk keresett cikket tartalmazó adatbázis saját intézményünknek nem elérhető.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella