NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Szent Borbála, a tüzérek védőszentje

„Nagy esemény történt a Ludovikán, hiszen visszakerült egy olyan szobor, amelyet annak idején, 1939 májusában avattak itt fel” – mondta Szent Borbála szobrának avatóján Csikány Tamás dandártábornok, tudományos rektorhelyettes a Ludovika Campuson március 17-én.

A Ludovika Főépület hátsó falánál álló Borbála-szobrot eredetileg Dabóczi Mihály erdélyi mester készítette 1939-ben, a háborús idők bronzhiánya miatt alumíniumból. Az alkotás Komló község Szent Borbáláról elnevezett római katolikus templomában található szobor másodpéldánya volt. A II. világháborút, majd a Ludovika Akadémia bezárását követően hasonló sorsa jutott, mint az Orczy-park többi szobra, amelyeket az ország különféle pontjaira szállítottak el. Dabóczi Mihály alkotása jelenleg a tápiószentmártoni Borostyán Idősek és Mozgáskorlátozottak Otthona parkjában található. E szobor bronzból készült másolatát alkotta meg Lestyán-Goda János szobrászművész, amely a Campus körút mellett kapott helyet a parkban.

Szent Borbála szobrának Deli Gergely rektor és Csikány Tamás dandártábornok általi leleplezését követően Markovics Milán Mór őrnagy, Tata város tábori lelkésze ismertette Szent Borbála legendáját. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a fennmaradt mítoszok mögöttes üzenete a fontos, hiszen „irányt mutat számunkra és irányt mutat azon katonák számára minden időben, akik ezt a hivatást választják”. Ezt követően imádság keretében megáldotta az alkotást.

Csikány Tamás kiemelte: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapítása óta kiemelt célkitűzés az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia hagyományainak őrzése, melyek közé tartozik a park területén egykor megtalálható, illetve az épületet egykor díszítő szobrok visszaállítása. Ennek szellemében Szent László, a gyalogság védőszentjének szobormásolata már elfoglalta méltó helyét az Orczy-parkban, készülőben van Szent Kristóf, a gyors csapatok patrónusának szobra, valamint a tervek között szerepel a Szent György-szobor másolatának szintén a Ludovika Campus területén történő elhelyezése is.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Halápi Katinka