NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: Cambridge University Press (CUP) Journals - Full Collection

A Cambridge University Press (CUP) a Cambridge Egyetem kiadója. Egyike a világ legrégebbi kiadóinak.  A CUP jelenleg 330 lektorált egyetemi folyóiratot ad ki, melyek közül több alapvető jelentőséggel bír saját tudományterületén. A kiadó saját tulajdonú folyóiratain kívül kiadja egyes tudományos és szakmai társaságok folyóiratait is. Az adatbázis tartalma a tudományterületek széles skáláját mutatja be, például antropológia, földrajztudomány, jogtudomány, menedzsment, filozófia, pszichológia stb. 

A Cambridge Core adatbázis a korábban Cambridge Journals Online-ként és Cambridge Books Online-ként működő gyűjtemények egyesítésével jött létre abból a célból, hogy az értékes tudományos dokumentumok gyorsan és egyszerűen megtalálhatók legyenek.
Jelenleg több mint 1,6 millió folyóiratcikket, és több mint 36 ezer e-könyvet tartalmaz. 

A Cambridge Core felületen keresztül egyszerre lehet keresni minden tudományterületen és címben, vagy szabadon böngészhetünk a csomagban lefedett témakörök listájában.
 

Ezek valamelyikére rákattintva kereshetünk az adott témában, továbbá megjeleníti nekünk a témával kapcsolatos folyóiratok és könyvek listáját, külön kiemelve az újdonságokat.

A teljes folyóiratlistában ITT érhető el.

Az adatbázis folyóiratai között számos, az Egyetem kutatási területeihez illeszkedő folyóirat található. Néhány példa: European Constitutional Law Review, International Annals of Criminology, Review of International Studies.

A főoldalon található egyszerű kereső segítségével egyszerre az összes folyóiratban és könyvben kereshetünk, azok címében és tartalmában egyidejűleg.  Gépelés közben a rendszer keresési javaslatokat ajánl fel, a folyóirat és könyvcímek alapján.
 

A találati listát rendezhetjük relevancia, cím vagy a megjelenés ideje alapján. A találati lista betöltése után természetesen tovább szűrhetünk a tartalom elérhetőségének mértéke, típusa, megjelenés dátuma, szerző, témakör, folyóiratcím, kiadó alapján. 

A hozzáférhető tartalmakat letölthetjük PDF-ben, vagy továbbküldhetjük Kindle eszközünkre, GoogleDrive vagy Dropbox fiókunkra.


Egy adott folyóiratot kiválasztva a legfontosabb adatait láthatjuk. Kiemelik a legolvasottabb és legfrissebb tartalmakat. Böngészhetünk a lapszámok között, vagy tovább szűkíthetjük keresésünket. 

Az adatbázis használatához további segítséget ITT találhatunk.
Regisztrációt követően menthetjük kereséseinket. Továbbá kérhetünk értesítést a minket érdeklő periodikák új számának megjelenéséről. Az általunk fontosnak tartott tartalmakat könyvjelzőkkel láthatjuk el.

Más adatbázisokhoz hasonlóan a Cambridge University Press is ingyenesen nyújt hozzáférést a kiadványai egy részéhez. 2020. május végéig ingyen elérhető a Cambridge-Core-on több mint 700 felsőoktatási tankönyv.
Az angol nyelv tanításához és tanulásához nyújt segítséget az „English Language Teaching”.
Emellett május végéig szintén szabadon hozzáférhetőek a járványüggyel kapcsolatban megjelent cikkek és kutatások is.

A további részletekről ITT tájékozódhat.