NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: GALE

A Gale Reference Complete egy aggregált, multidiszciplináris adatbázis, amelyben videók és e-könyvek mellett több mint 25 ezer periodika található meg.

Az egyik legnagyobb és legteljesebb adatbázis-csomag, amely összefogja a GALE kiadó azonos integrált keresőfelületen használható irodalmi adatbázisait. A szolgáltatás így elsődleges és másodlagos irodalomtudományi források együttes alkalmazását teszi lehetővé. Egyaránt lehet keresni szerzőkre, művekre, irodalmi mozgalmakra és műfajokra. Találhatók teljes szövegű irodalmi művek, folyóiratcikkek, irodalomkritikák, elemzések, szemlék és életrajzok, valamint szakszerűen kidolgozott összefoglalók. Tartalmaz mintegy 28.000 periodikát, több mint 1900 elektronikus könyvet – 4000 kötettel -, 13.5 millió elsődleges forrást a 13 – 21. század között.

A felületen egyszerre érhető el a Literature Critiscism Online, Literature Resource Online, LitFinder, Dictionary of Literary Biography, Something About the Author, Contemporary Authors Online és Scribner Writers and Twayne’s Authors. A szolgáltatás így elsődleges és másodlagos irodalomtudományi források együttes alkalmazását teszi lehetővé.
 
A GLS az alábbi adatbázisokhoz biztosít hozzáférést: Power Search, GALE eBooks, GALE Literary Sources, GALE Primary Sources Archives Unbound

Az adatbázis négy keresési lehetőséget ad a felhasználók számára.

Egyszerű keresés esetén találati javaslatokat ajánl a rendszer a gépelés megkezdésekor. A dokumentumok címében és szövegében egyidejűleg keres. A kapott találati listát megjelenési idő és relevancia szerint rendezhetjük, és további szűrési feltételeket is megadhatunk.


Az Advanced Search használatakor, vagyis a részletes kereső esetében egyszerre több keresési feltétel is megadható, akár kombinálva is. Megadhatjuk, hogy milyen kifejezéseket tartalmazzon a dokumentum és melyeket ne. A keresési történetet menti a rendszer, valamint értesítés kérése is beállítható a frissülő tartalmakról.

A Subject Guide Search gyakorlatilag egy témakalauz, ahol a keresett tartalommal kapcsolatos kifejezéseket listázza ki az adatbázis. 

A Publication Search használatával a publikációk között böngészhetünk, valamint lekérhetjük azok teljes listáját is, melyeknek száma meghaladja a 32.000-et. A keresési kifejezés megadása után a rendszer minden olyan publikációt listáz, amelynek címében szerepel az. A kapott találati lista tovább szűkíthető teljes szöveges elérés, témakör, formátum, célközönség, valamint megjelenési hely és nyelv szerint.

A Topic finder kereső segítségével a keresett kifejezésekről megtudhatjuk milyen témában/tudományterületen íródtak, és milyen arányban. Két megjelenési mód közül választhatunk. A témakörök tovább bonthatóak. Az alábbiakban két példa látható.

Public ad ministration / közigazgatás

 

A kiválasztott publikációról különböző adatokat nyújt az adatbázis. Tovább léphetünk az egyes számokra is, illetve az azokon belül található cikkekre. 

Az adatbázisban elérhető tartalmak nem mind teljes szövegűek, de ezt a rendszer természetesen előre jelzi. A dokumentumok online olvashatóak, letölthetőek, felhő alapú felületekre menthetőek. A szöveg mérete tetszőlegesen változtatható, több nyelven elérhető fordítás is, illetve egy automatikus gépi felolvasó program is segíti a felhasználókat. 
Lehetőség van kiemeléseket és jegyzeteket, illetve hivatkozásokat készíteni az egyes tanulmányokhoz.
 
Az adatbázis minden esetben ajánl hasonló tartalmakat és kapcsolódó témaköröket is.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella