NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: Global Health and Human Rights Database

A Global Health and Human Rights egy ingyenes, online adatbázis, ami tartalmazza a világ különböző országaiban érvényben lévő egészségügyi- és emberi jogokat. Többek között nemzetközi és regionális határozatokat, nemzeti alkotmányokat, valamint további nemzetközi és regionális jogi dokumentumokat tesz teljes szöveggel elérhetővé.

Az Lawyers Collective és a Georgetown University O'Neill Nemzeti és Globális Egészségjogi Intézet dolgozta ki, együttműködve civil társadalmi partnerek világméretű hálózatával. Az adatbázis interaktív, kereshető és teljesen indexált, leginkább az esetjog, a nemzeti alkotmányok és a nemzetközi eszközök területén nyújthat segítséget. Létrehozásának célja, hogy az egészségügyi és emberi jogokat érintő ítéleteket, eszközöket és alkotmányokat összegyűjtse és egyetlen globális adatbázisban összesítse azokat.

Az adatbázis három részből áll:

1.    Az ítéletek között kereshetünk egészségügyi téma, emberi jogok, régió, ország, nemzetközi és regionális szervezetek alapján. Kiválasztva az egyes ítéleteket, azok legfontosabb adatai és egy összegzés is elolvasható, valamint hasonló tartalmakat is ajánl az adatbázis.


2.    Nemzetközi és regionális eszközök közül azok kerülnek kiválasztásra az adatbázisban, amelyeknek egészségügyi vonatkozása van.
Kiválasztva a minket érdeklőt, annak legfontosabb adatait láthatjuk, az elfogadás és a hatálybalépés időpontját, jogi státuszát, a régiót, továbbá itt találjuk meg a teljes szövegre mutató linket is.

3.    Nemzeti alkotmányok közül azok kerülnek be az adatbázisba, amelyek tartalmaznak olyan jogokat vagy kötelezettségeket, melyek az egészségügyhöz és az emberi jogokhoz kapcsolódnak.
Az alkotmányok között szűkíthetünk régiók szerint, a találati listát rendezhetjük a hatálybalépés ideje szerint.
Egyet kiválasztva szintén az elfogadás és hatálybalépés időpontját, a régiót és a teljes szövegre mutató linket találjuk meg.
 

Amennyiben kimondottan egészségügyi téma érdekelne minket, a térkép feletti Health topics feliratra kattintva a legfontosabb kategóriákat láthatjuk. Ugyanez  igaz az emberi jogi témájú dokumentumok esetében is.

Az oldalon egyszerű, illetve összetett kereső található. Az egyszerű keresés használata esetén a rendszer keresési javaslatokat tesz a különböző ítéletek neve szerint.

Összetett keresés esetén, egyszerre több keresési kritérium is megadható, mit tartalmazzanak a találatok, valamint az egyes országokhoz kapcsolódó tartalmak is kizárhatók.

 

A keresési segédlet az adatbázishoz ITT érhető el.  

Magyarországgal kapcsolatosan jelenleg 19 ítélet olvasható.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella