NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új online adatbázisok az NKE-n - 5. rész

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár az intézmény stratégiai célkitűzéseivel összhangban a nemzetközileg elvárható standardok alapján biztosítja az egyetemi polgárok számára az oktatáshoz és kutatáshoz szükséges online szakirodalom hozzáférését. A nemzetközi folyóiratok, e-könyvek, adatbázisok elérésével a könyvtár is hozzájárul az NKE nemzetközi láthatóságának növeléséhez. Az idei évben az eddigi adatbázis-portfólió jelentősen bővül, így 10 új folyóirat-csomag, illetve adatbázis válik elérhetővé minden egyetemi polgár számára, a digitális oktatással összhangban, akár otthonról is. A szolgáltatások között megtalálhatóak a világ vezetői kiadói (Taylor & Francis, IEEE, De Gruyter, Brill), tematikus szolgáltatások (JSTOR Security Studies, Statista, World Politics Review, MathSciNet), illetve magyar nyelvű e-könyves adatbázisok is (Szent István Társulat, Kossuth Kiadó).

Sorozatunk első részében a Taylor & Francis online folyóiratait és a Statista adatbázist, a második részben a De Gruyter folyóiratait és a Kossuth Kiadót, a harmadik részben az IEEE Xplore Digital Library-t és a Szent István Kiadó adatbázisát, a negyedik részben a JSTOR Security Studies-t és a Brill folyóiratait mutattuk be. A sorozat záró részében a World Politics Review és a MathSciNet adatbázisokkal ismerkedhetnek meg az Egyetem munkatársai és hallgatói.

World Politics Review

A World Politics Review globális politikai eseményekre vonatkozó szakértői elemzéseket szolgáltat 2006 óta. A nemzetközi kapcsolatokkal és külpolitikával foglalkozó szakemberek számára releváns forrás szervezetektől, pártoktól, finanszírozó hatóságoktól függetlenül biztosítja a szakértő csapatuk által készített tanulmányokat. Az oldalon elérhető több ezer elemzés régiós bontásban és tematikai csoportosításban is kereshető. A témakörök között megtalálható a drogpolitika, a klímabiztonság, a vándorlás, az oktatáspolitika, a kiberbiztonság, a terrorizmus, az emberi jogok, az energiapolitika és több más kiemelt szakterület.

Az adatbázis otthonról is elérhető minden egyetemi polgár számára. Ehhez a „Login in”, majd az „Institutional Users Click Here to Login” gombokra kell kattintani. A „National University of Public Service” intézménynév beírása után a felugró ablakban a bejelentkezéshez oktatók és kutatók az NKE-s levelezésnél használt azonosítójukkal, hallgatók a NEPTUN-azonosítójukkal tudják igazolni, hogy az egyetem polgárai.

Az adatbázis VPN-kapcsolaton keresztül is elérhető otthonról.

MathSciNet

A világ legnagyobb matematikai szakmai szervezete, az American Mathematical Society matematikai adatbázisában több mint 1800 folyóirat 3,8 millió bibliográfiai tételében lehet keresni. A matematikai szakcikkek a kifejezetten témakörhöz kialakított matematikai tárgyszórendszer alapján is visszakerehetők. A forrás elsődleges segítséget nyújt azoknak, akik egy-egy matematikai szakterület legfrissebb kutatási eredményeiről szeretnének tájékozódni.

A szolgáltatás részeként elérhető a Current Index to Statistics, amely az Institute of Mathematical Statistics és az American Statistical Association együttműködésében jött létre. Az adatbázis 160 statisztikai szakfolyóirat, 1200 határterületi folyóirat és 11 ezer statisztikai szakkönyv bibliográfiai adatait tartalmazza.  

Intézményi IP-címen regisztrálva az adatbázis 90 napon keresztül bárhonnan elérhető az egyetemi polgárok számára. Ezzel kapcsolatos kérdéssel keressék az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár munkatársait a dto.konyvtar@uni-nke.hu címen.

Az adatbázis VPN-kapcsolaton keresztül is elérhető otthonról.

 

Fotó: Szilágyi Dénes