NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2022. január 07.

Nemzetközi segélyezés a 21. század elején - új irányok, új lehetőségek. (szerk. Kiss Judit),   Budapest: Akadémiai Kiadó, 2019

„Kiss Judit és szerzőtársainak könyve igazi hiánypótló munka. Egyrészt, mert több mint 10 éve nem jelent meg nemzetközi fejlesztési segélyezéssel foglalkozó magyar nyelvű tudományos kötet. Másrészt a könyv több olyan témát is tárgyal, amelyek eddig nem szerepeltek a hazai tudományos kutatásokban. Ilyenek az innovatív finanszírozás, a »post-development«, a civil szervezetek szerepe, továbbá az új, nem tradicionális donorok (mint például Kína vagy India) motivációi és hatása a nemzetközi fejlesztési rendszerre. Ezek mind olyan témák, amelyek jelentős új eredményekkel járulnak hozzá a magyar fejlődéstanulmányok több évtizedes hagyományaihoz. A kötet rendkívül hasznos lehet a felsőoktatásban, különösen a nemzetközi kapcsolatok mesterképzésein, de a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó gyakorlati szakemberek is sokat meríthetnek belőle.” (Szent-Iványi Balázs, Aston University és Budapesti Corvinus Egyetem)

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

 

Földes György: Ívek és töréspontok - gazdaság, politika, ideológia 1945 után.  Budapest: Napvilág, 2018

A jelen kort, annak történetét megismerni akaró kutató számára az idő első látásra túl közeli. Ettől az érzéstől úgy szabadulhat meg, ha a rövid időtartam mögött keresni kezdi azt a hosszabb távot, amelybe a jelen illeszkedik, vagy amelyet megtör. A jelen általában az időt (a történelmet) szűk térré szorítja össze, néha viszont - a fordulatoknál és a töréspontoknál - széles perspektívát nyit meg előtte. Mindkét esetben az a látszat, hogy a pillanat győz a trend, a tendencia fölött. Előfordulhat ez is, de a történész mégsem eshet a látvány fogságába, keresnie kell a véletlen mögött a társadalomban, gazdaságban, politikában működő törvényszerűségeket, a hosszabb időtáv és a korábbi nemzedékek által formált struktúrákat. A tendenciák és a struktúrák nem döntenek azonban az emberek helyett: a sokféle egymás érdek és akarat eltérítheti megszabottnak ítélt pályájáról az időt. Ugyanakkor éppen ugyanezen érdekek és akaratok összeütközésének köszönhetően soha nem úgy, sokszor nem az eredetileg szándékolt tartalommal és formában valósulnak meg az eredeti tervek.

Jelen kötet három nagy témakörbe foglalja a szerző több évtizedes jelenkortörténeti kutatómunkáját 1945-től a rendszerváltásig: a gazdaságtörténet és a kádárizmus hosszabb időtartamú, valamint a fordulópontok pillanatait (mint 1956, 1968) vizsgáló tanulmányaiban, nem nélkülözve a történetfilozófiai-eszmetörténeti perspektívát sem. A keretet pedig a jelen kor nagy kérdései, a "háború és béke", valamint a történelmi sorsszerűség (centrum-periféria) problematikájának boncolása adja.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

 

John Komlos: A valójában létező gazdaság és az emberarcú kapitalizmus alapjai - amit minden közgazdaságot tanulónak tudnia kell.  Budapest: Pallas Athéné Könyvkiadó, 2021

A 2008-as pénzügyi válság és a nyomában előretörő populista politikusok és mozgalmak a konvencionális közgazdaságtanhoz illeszkedő gazdaságpolitikák kudarcaiból eredeztethetők. Mindennek ellenére a közgazdaságtan oktatásában továbbra is központi helyet foglalnak el az olyan hagyományos elméletek és politikák, mint a dereguláció vagy a hiperglobalizáció.

John Komlos, a Müncheni Egyetem professor emeritusa szemlélteti, hogy mennyire félrevezetők az olyan túlzottan leegyszerűsítő modellek, mint például a tökéletes verseny való életre történő alkalmazása. A kötet hasznos bevezető tudást nyújt a valódi piacok működésének megértéséhez, körüljárja az oligopóliumok helyzetét, a minimálbér tényleges hatásait, a szabadkereskedelem kétélű fegyverét, illetve számos más további módszert és folyamatot, amelyek során a közgazdasági modellek torzulhatnak.

Kiemelkedő közgazdászok, pl. Kahneman, Minsky vagy Schumpeter munkáinak szintetizálásával a könyv továbbá bemutatja, hogy hogyan vegyük figyelembe az aszimmetrikus információból származó hatékonysági problémákat, a mentális torzításokat, a vagyon és a hatalom egyenlőtlen eloszlását, valamint a kereslet manipulálását. A könyv egy olyan emberarcú gazdaság lehetőségét vázolja fel, amely a GDP-növekedés folyamatos hajszolása helyett a méltóságteljes élet feltételeinek megteremtését tűzi ki célul mindenki számára.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

 

Világgazdasági körkép - geopolitika, geoökonómia. (szerk. Francois Bost [et al.]),  Budapest: Pallas Athéné Könyvkiadó, 2021

Emmanuel Macron 2018 januárjában tett kínai látogatásának fő küldetése az volt, hogy kifejezze Franciaország nyitottságát a 2013–2014 során indított „Egy övezet, egy út” kezdeményezéssel kapcsolatban. E geopolitikai jelentőségű eseménnyel párhuzamosan egyre növekednek a nagyszabású kínai programmal kapcsolatos kérdések is, például: a kínai Új Selyemút kezdeményezés vajon a globalizáció egy új szakaszának kezdetét jelenti? Vagy ez egy egyszerű hatalompolitikai kérdés, amelyet szigorú nemzeti érdekek vezérelnek?

A jelen kötetben gazdasági adatok és geopolitikai folyamatok földrajzi szintézisén keresztül, naprakész statisztikai háttérrel megalapozva, a francia szerzők többek között e kérdésekre is válaszlehetőségeket ajánlanak.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---