NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2020. március 13.

Adam Rutherford: Minden ember rövid története. A génjeinkben rejlő válasz a legfontosabb kérdésekre, Budapest, Akkord, 2018

Ez egy mítoszromboló és felvilágosító munka, amelyben a genetika egyre terjeszkedő tájain tett utazása során Adam Rutherford megmutatja, mit árulnak el ma a génjeink a múltunkról.

Mindannyiunk története teljesen egyedi, mint ahogy a valaha élt mintegy 100 milliárd ember a története is az. Egyedi, mégis közös, mert génjeinkben ott hordozzuk fajunk történetét - a születését és a halálét, a betegségekét, az éhínségekét, a vándorlásokét stb.

A DNS sokkal kevesebb dolgot határoz meg, mint azt eddig sejtették velünk - sokkal kevesebbet rólunk, egyénekről, viszont összehasonlíthatatlanul többet fajunk egészéről.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Wilhelm Lübbecke: Leningrád kapujában. Az Észak hadseregcsoport katonájának története, Debrecen, Hajja & Fiai, 2018

A kötet egy olyan német katona figyelemre méltó történetét meséli el, aki végig harcolva a II. világháborút egyszerű közlegényből századosi rangig vitte egy gyalogságilöveg-századnál a keleti fronton. Wilhelm Lübbeckét 1939 augusztusában, tizenkilenc évesen sorozták be a Wehrmachtba.

David B. Hurt közreműködésével született a kötet, felhasználva Wilhelm Lübbecke háború idején írott feljegyzéseit, leveleit, a zsoldkönyvét, a hadosztály történetéről szóló történeteit és eredeti forrásokat.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Max Tegmark: ÉLET 3.0 Embernek lenni a mesterséges intelligencia korában, HVG-Könyvek, 2018

Vajon a jövő technológiája teljesebbé teszi az életünket?
Képesek leszünk kordában tartani a mesterséges intelligenciának köszönhető hatalmat?

Csak idő kérdése az ember feletti általános mesterséges intelligencia megalkotása, ami a korábbi technológiáknál sokkal nagyobb mértékben fogja átalakítani az életünket. A közeljövőben gyökeresen megváltoznak mindennapjaink, akárcsak az egészségügy, az igazságszolgáltatás, a hadászat és jogrendszer, a magántulajdon és a munkahelyek megszűnésével pedig a gazdaságban ma érvényesülő elvek is értelmüket vesztik.

Max "Mad Max" Tegmark, az MIT fizikaprofesszora gondolatkísérleteiben a távoli jövőre vonatkozóan is felvázolja a lehetséges forgatókönyveket: a legoptimistább elképzelésektől egészen a legsötétebb végkifejletekig veszi végig, hogyan alakulhat az emberiség és az élet sorsa az univerzumban. Könyvében arra szólít fel minket, hogy még időben gondoljuk át, milyen jövőt szeretnénk, és ennek érdekében milyen célokat adjunk a jövő szuperszámítógépeinek - ugyanis a "robusztus és jó szándékú" mesterséges intelligencia a legjobb dolog lehet, ami az emberiséggel történhet.

Max Tegmark a MIT fizikaprofesszora, és az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) elnöke. Az Our Mathematical Universe (Matematikai univerzumunk) szerzője, és több tucat tudományos dokumentumfilm közreműködője. Az új elgondolások, a kalandok és az inspiráló jövő iránt érzett szenvedélye másokat is magával ragad.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Contemporary threats to the security of Europe in the second decade of the 21st century, (szerk. Andrzej Sobon), War Studies Univ., Warsaw, 2019

A 21. századi világ egyre összetettebbé válik, és az eddigi történelem során bonyolultabb, mint valaha. A nemzetközi biztonságot jelenleg bizonytalanság és kiszámíthatatlanság jellemzi.

A tanulmánykötet hozzájárul a kortárs katonai, társadalmi és gazdasági fenyegetések megismeréséhez, és forrásul szolgál a nemzetközi biztonságtudományi kurzusok számára is. A téma aktuális tanulmányainak válogatását adja, mint például: a "magányos farkas" terrorizmus, Pakisztán, mint állam, amely egyszerre harcol a terrorizmussal és támogatja annak fejlődését, kábítószer-csempészet Afganisztánban, terrorista szervezetek az Egyesült Államokban, kibertér, az etikai és vallási konfliktusok valódi jelentése, valamint a hibrid hadviselés lényege.

A varsói Akademia Sztuki Wojennej kiadványa a biztonsági kérdések hosszú távú kutatásának eredménye, a legfrissebb információkat tartalmazza a nemzetközi biztonságról. Ajánlható mindenkinek, akit érdekel a 21. századi biztonság.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Szota Szabolcs: Kész a pénz? Minden, amit a FinTechről tudni érdemes, Budapest, SI-KER'993, 2019

Életünk szinte minden területét egy dolog köti össze: a pénz. A pénz használatát azonban sokféle módon valósíthatjuk meg. Tarthatunk magunknál készpénzt, fizethetünk bankkártyával, vagy utalhatunk online a bankszámlánkról. A pénzhez kapcsolódó szolgáltatások köre is elég széleskörű.

Manapság azonban az internetnek és egyéb technológiáknak köszönhetően gyorsuló ütemben változik körülöttünk a világ. Eltűnnek vagy átalakulnak az éveken, évtizedeken át működő termékek és szolgáltatások, hogy aztán új szereplők vegyék át a nagy múltú vállalatok helyét.

Ezek a változások a pénzügyi szektort sem kímélik, ahol az ügyfelek igényeire gyorsan reagáló vállalkozások új kihívások elé állítják a hagyományos szereplőket. A törvényalkotók feladata: az ügyfelek elvárásainak megfelelően segíteniük kell az innovációt, miközben biztosítani kell a pénzügyi rendszer stabilitását és az emberek pénzének biztonságát.

A könyv ezeket az ún. FinTech - azaz pénzügyi - innovációkat járja körül, valamint az ezekhez köthető szabályozásokat és hatásaikat a mindennapi életünkre. Hamarosan ugyanis már Magyarországon is 5 másodperc alatt fogunk tudni pénzt utalni bárkinek, illetve kiadásainkat és bevételeinket is átlátható formában tekinthetjük majd meg. Mindezt ráadásul biztonságosan, és szabályozott keretek között.

Mindennek fényében kijelenthető: a pénzügyi szektor talán sosem állt még ennyire izgalmas és változásokkal teli időszak előtt, aminek középpontjában mi, ügyfelek vagyunk.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.