NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. november 12.

Herich György: Adó 2021. Teszt és Példatár. Budapest: Penta Unió Oktatási Centrum, 2021.

Az Adó Teszt és Példatár célja, hogy az Adótan és az Adótan Magyarázatok könyvekre épülve komplex rendszerben elősegítse az adózási ismeretek színvonalának felmérését, elmélyítését, az adóváltozások nyomon követését, a vizsgákra való felkészülést. A sorozat legfontosabb témakörönként külön-külön dolgozza fel az ART/AIR-t, az ÁFA-t, az SZJA-t, KATA-t, a TAO-t, KIVA-t, a helyi adókat, a vámot, az illetéket, a TB-t, és a jövedéki szabályozást.

A kézikönyv tesztekből, példákból és esettanulmányokból áll. A teszteket és a példákat az okleveles adószakértő, adótanácsadó és mérlegképes könyvelő tanfolyamokon folyamatosan oktató, vizsgáztató, a gyakorlattal szoros kapcsolatban álló elméleti és gyakorlati szakértők készítették, és a NAV, TB valamint az PM vezető munkatársai lektorálták.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

 

Maxwell John C.: Vezetői szemléletváltás. Budapest: Bagolyvár, 2019.

John C. Maxwell talán a legbefolyásosabb vezető napjainkban. Ezúttal arra tanít, hogyan változzunk vezetőként, hogy a mai, gyors tempójú világban az innováció, a további fejlődés és mások legjobb értelemben vett befolyásolása útján maradjunk. Ez a könyv segít elsajátítani azokat a váltásokat, melyek pozitívan hatnak a szervezeti és a személyes növekedésünkre. Hosszú és sikeres vezetői karrierje során Maxwell tizenegy olyan változást azonosított, amely új és izgalmas eredmények elérésére készít fel. Konkrét útmutatást kapunk arról, hogyan lehet ezeket a váltásokat végrehajtani a saját életünkben. Mindegyik megköveteli tőlünk, hogy változtassunk a gondolkodásmódunkon és a cselekedeteinken azzal a céllal, hogy vezetőként sikeresek legyünk egy olyan világban, amely soha nem marad ugyanaz.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

 

 Szőnyi Gábor: A pszichoterápia tankönyve. Budapest: Medicina, 2015.

A pszichoterápiás jártasság biztonságához sok éves tanulás és gyakorlat szükséges. A kívülálló számára ez érthetetlen. A terápia sematikus párbeszédnek tűnhet, ahol a betegnek végső soron mindent magának kell megoldania. Ez a könyv szeretné bemutatni, mi az a kis eltérés, amely miatt a pszichoterapeuta (és a pszichoterápia) nem pótolható.

A könyv első része a pszichoterápiák általános kérdéseivel foglalkozik (történet, a terápiás kapcsolat, terápiás helyzet, osztályozási szempontok, ambuláns és intézményi terápia). A második rész megismertet a pszichoterápiás módszerekkel. A harmadik fejezet a pszichoterápia alkalmazási területeivel foglalkozik, különös tekintettel egyes speciális területekre, mint pl. gyermek-pszichoterápia, szenvedélybetegségek. A függelék tartalmazza a vonatkozó törvényeket, az etikai kódexet, a szakmai módszertani ajánlásokat.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

 

James M. Kouzes - Barry Z. Posner: Vezetői készségek elsajátítása. A példaértékű vezetővé válás öt alapszabálya.  Budapest: Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019.

A könyv döntő bizonyíték arra, hogy a vezetői készségeket el kell sajátítanunk, meg kell tanulnunk, nem elegendő csupán arra születni. Sajátítsa el, hogyan kell fontos összeköttetéseket teremteni, építő jellegű visszajelzéseket gyűjteni, felhasználni, és bármilyen méretű szervezetet határozottan és sikerrel vezetni a Kouzes és Posner által összegyűjtött, elemzett és bemutatott tudás révén!” (Marshall Goldsmith, a The New York Times vezető szerzője, a Triggers, MOJO és az „Ami eddig működött, az nem visz tovább” sikerkönyvek szerzője)

„Vezető akar lenni? Ez a könyv megmutatja ennek módját. Könnyed stílusban, átfogó kutatás és gyakorlatias látásmód révén Kouzes és Posner lerombolja a mítoszokat, és bemutatja, hogy a vezetés elsajátítható, gyakorolható és tökéletesíthető készségek és képességek egyértelmű csoportjából áll.” (Tina Seelig, oktatóprofesszor, Stanford Műszaki Főiskola; az Insight Out, inGenius és a What I Wish I Knew When I Was 20 [Bárcsak tudtam volna erről 20 évesen] szerzője)

„Kouzes és Posner hozzám hasonlóan hisznek abban, hogy vezetővé válhatunk, és ezt a nézetet bizonyítékokkal és életszerű példákkal támasztják alá. A Vezetői készségek elsajátítása bővelkedik alapvető eszközökben és praktikus tanácsokban, amelyekkel bármely környezetben kiváló vezetővé válhatunk. Erre a könyvre van szüksége a győzelemhez!” (John C. Maxwell, a The New York Times sikerkönyveinek szerzője és vezetési szakértő)

„A Vezetői készségek elsajátítása alapszabályokat tartalmaz arról, mit jelent példaértékű vezetővé válni. Kouzes és Posner remek munkát végeztek a vezetők tanulói szemléletének felismerésével és megosztásával, és azonnal használható, tapasztalaton alapuló eszközöket és módszereket kínálnak.” (Adam Grant, a Wharton professzora, a The New York Times sikerkönyveinek, az Adni és kapni, illetve az Eredetik szerzője)

„Munkám során gyakran megkérdeznek: »Melyik könyvet ajánlanád leginkább a vezetésről? « Régen nehéz volt a választás, de többé már nem az. Ez a könyv a nagy sikerű és valódi értéket képviselő Vezetői készségek elsajátítása, amely mindenkit képessé tesz arra, hogy vezetőként nekivágjon a fejlődés élethosszig tartó ösvényének.” (Tom Kolditz, ügyvezető igazgató, Doerr Vezetőképző Intézet, Rice Egyetem; az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének nyugalmazott dandártábornoka; magatartás- és vezetéstudományok nyugalmazott professzora, West Point)

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

 

Békés Balázs: Közvetlen adózás az Európai Unióban  a tagállami jogok harmonizációja és versenye. Budapest: Wolters Kluwer, 2019.

Az európai adójog vizsgálatának tudománya módszertani szempontból három időállapotra terjed ki: a múltra, a jelenre és a jövőre. A múlttal az adójog története, a jelennel az adójog dogmatikája, a jövővel az adójog politikája foglalkozik. Valójában ezek az időállapotok egymásba belefolynak. Az adójog és az adójog tudományának múltja sem nélkülözi a dogmatikai elemzést, s ugyanígy a jelen dogmatikája sem nélkülözheti a múlt ismeretét. Az időállapotoknak megfelelően a szerző könyvében külön fejezetekben taglalja a szabályozás történetét, a jelen szabályrendszerét és a Bizottságnak a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

A könyv terjedelemben legnagyobb része a Bíróság adózási tárgyú ítéleteinek elemzése. Figyelemmel arra, hogy a tagállamok szuverenitásuk védelmében alig éltek a pozitív harmonizáció lehetőségével, szerepüket a Bíróság vette át. Jogot alkotni ugyan nem tudott, de megkísérelte kikényszeríteni, hogy a belső adójogi szabályok összhangba kerüljenek az uniós joggal. Az esetjogot egyrészt az alapvető szabadságjogok szerinti csoportosításban, majd a magánszemélyeket és a társaságokat külön bontva, azok egyes tipikus tevékenységét vizsgálva elemzi. Ezt követően az adójog területén újnak számító tiltott állami támogatások szabályrendszere kerül ismertetésre. Az agresszív adótervezés elleni harc ezen új eszköze rendkívül hatékony, hiszen jogi szankcióval, a vélelmezett állami támogatás visszafizetésének kötelezettségével felruházott intézmény. Az esetek száma ugyan kevés és jó részük a Bíróság előtt még folyamatban van (így kiforrott ítélkezési gyakorlatról nem beszélhetünk), de mégis rendkívül nagy hatással lesz az újonnan formálódó uniós adórendszerre. A nemzetközi adórendszer bemutatását a jövő adópolitikáját meghatározó OECD akciótervek, így különösen a BEPS szabályainak elemzése, valamint a kapcsolódó uniós kezdeményezések, így az ATAP, ATAD és a DAC rendszerének ismertetése teszi teljessé.

A kötet egyik fő célkitűzése, hogy a gyorsan változó, terebélyesedő szabályanyag áttekinthetőségéhez megkíséreljen támpontokat, rendszerezési szempontokat, dogmatikai fogódzókat nyújtani minden európai adójoggal foglalkozó vagy az iránt érdeklődő olvasó részére. Kiemelkedő értéke, hogy a pozitív normákon felül rendkívül sok esetet dolgoz fel.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---