NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. szeptember 03.

Kiss Balázs: A szavakon túl. Politikai kommunikáció Magyarországon, 1990-2015. L'Harmattan Könyvkiadó, Budapest, 2019.

"Kommunikációval mindent meg lehet nyerni és mindent el lehet rontani. Hiába kiváló a politikánk, ha rosszul kommunikálunk, veszíteni fogunk. Nemcsak a választási kampányt, hanem a kormányzást is a kommunikációnak kell alárendelni. Elég ráijeszteni az emberek-re, aztán megnyugtatni őket, hogy tőlünk bízvást számíthatnak védelemre, és nyert ügyünk van." Vajon tényleg ilyen egyszerű a politika? Tényleg ilyen kiábrándító? Vagy csak hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy nem több ennél?

Inkább alkothatunk magunknak választ ezekre a kérdésekre, ha közelebbről megnézzük, milyen volt valójában a politikai kommunikáció Magyarországon a rendszerváltást követő huszonöt év alatt. Kik, vagy inkább milyenek voltak a fő politikai aktorok? Hogyan teremtette és milyenné formálta őket a nyilvánosság? Milyen ügyek, mely szavak és logikák tértek vissza a leggyakrabban a közéletben? Melyek voltak a legjellemzőbb és legtöbbet használt kommunikációs csatornák? Hogyan néztek ki például a politikusok és a pártlogók, és miért éppen úgy? Hogyan lehet megírni a politikai kommunikáció történetét általában és a hazaiét azon belül?

Az MTA Politikatudományi Intézetében működő Politikai Kommunikáció Kutatócsoport sokéves munkával járt utána ezeknek a kérdéseknek, és közöl ehelyütt szisztematikus válaszokat. Egyedülálló kötet A szavakon túl, mert itt olvasható először átfogó leírás az 1990-től 2015-ig tartó negyedszázad politikai kommunikációs jelenségeiről, folyamatairól és tendenciáiról.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

Ben Macintyre: Kém és áruló. A hidegháború legnagyobb kémtörténete. Gabo, Budapest, 2019.

1985 egyik meleg júliusi estéjén középkorú férfi állt Moszkva szívében, egy nyüzsgő sugárúton a járdán, kezében műanyag bevásárlószatyorral. Szürke öltönyében, nyakkendőjével pont úgy nézett ki, mint bármely más szovjet ember. Egyedül a szatyor volt kissé gyanús, mert a brit szupermarket, a Safeway vörös logója díszelgett rajta.

A férfi az MI6 kémje volt. A KGB főtisztjeként több mint egy évtizeden át felbecsülhetetlen értékű titkokat juttatott el folyamatosan brit irányítóinak a szovjet hírszerzési gépezet mélyéből. Soha még nem okozott egyetlen kém sem ekkora károkat a KGB-nek. A safewayes szatyor jel volt: ez indította be a szökési tervet, amellyel kicsempészték a Szovjetunióból.

Ezzel vette kezdetét a kémkedés történetének egyik legvakmerőbb, egészen rendkívüli eseménye. Kém és áruló oldalain Ben Macintyre bemutatja az árulás, a kettős játék és a puszta bátorság elemeiből összeálló történetet, ami mindörökre megváltoztatta a hidegháború menetét.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

Csere Péter: Halálkanyar. Unicus Műhely, Budapest, 2019.

„Ebben a könyvben édesapám, az 1943 januárjában a Don-kanyarban elpusztult II. Magyar Királyi Honvéd Hadsereg túlélőjének története elevenedik meg. Semmit nem tettem hozzá és semmit nem vettem el abból, amiket elmondott; ha jól számolom, negyvenkét éven keresztül. A neveken változtattam kissé, de valamennyi szereplő egykor élt, létező személyt takar...” Csere Péter

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

John Lewis Gaddis: A hidegháború. Antall J. Tudásközp., Budapest, 2020.

Mikor került az emberiség legközelebb a harmadik világháborúhoz? Mi történt a szovjet atombomba kifejlesztésétől az amerikai csillagháborús terv meghirdetéséig? Hogyan látták az 56-os magyar forradalmat a vasfüggöny túloldalán? Miként packázhatott a két szuperhatalommal De Gaulle Franciaországa, Castro Kubája, Tito Jugoszláviája vagy éppen egy sor harmadik világbeli diktátor? Mekkora szerepet játszottak a hidegháború lezárásában az olyan átütő hatású politikai őstehetségek, mint amilyen Margaret Thatcher, Lech Wałęsa, II. János Pál pápa vagy Ronald Reagan volt? És miért érdemelte meg mindenkinél jobban a Nobel-békedíjat az utolsó szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov?

Ezekre és még számos más izgalmas kérdésre ad nem egyszer meglepő választ John Lewis Gaddis. A Pulitzer-díjas szerző a hidegháború történetének egyik legnagyobb hatású kutatója imponáló magabiztossággal vág utat az ismert és kevésbé ismert történelmi tények, közelmúltbeli politikai események dzsungelében, beváltva a könyvéhez fűzött reményeket, amely így egyszerre lett szórakoztatóan olvasmányos és lenyűgözően tárgyszerű.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

Tahl Raz, Chris Voss: Tárgyalj úgy, mintha az életed múlna rajta! Meggyőzés egy FBI-os túsztárgyaló módszereivel. HVG Könyvek, Budapest, 2020.

Miként érhetjük el, hogy egy konfliktusból együttműködés váljon?
Hogyan alkudjuk le egy autó árát?
A tárgyalás az együttműködés lelke, az emberismeret alkalmazott tudománya. Minden holtpontról kimozdít, legyen szó értékesítési tárgyalásról, a fizetésemelés megbeszéléséről vagy éppen a párunkkal vagy a gyerekünkkel való egyezkedésről.

Chris Voss, az FBI vezető nemzetközi túsztárgyalójaként több mint két évtizeden át válsághelyzetekben tökéletesítette a legeredményesebb tárgyalási technikákat. A brooklyni bankrablások elkövetőitől a Haiti bandaháborúk tagjain át a Fülöp-szigeteki szociopata terroristavezérekig mindenkivel szót kellett értenie. Nem volt más választása - életek múltak rajta. Akciódús és gyakorlatias könyvében az egyetemi oktatói pályafutása során feltárt elméleti ismereteket ötvözi a terepen töltött évek tanulságait és bemutatja, hogy a keresett tanácsadóként hogyan segítetette ügyfeleit a sikeres megállapodások megkötésében.

A tárgyalás alapjai ugyanis minden helyzetben ugyanazok. Az interakció két létfontosságú funkciót szolgál: az információgyűjtést és a viselkedés befolyásolását. Ha megtanuljuk, hogyan alkossunk pontos képet a másik félről és a mögötte állókról, hogyan befolyásoljuk a rólunk alkotott képet, akkor megszerezhetjük, amit akarunk. Nem kell mást tennünk, mint a bemutatott egyszerű irányelveket és a könnyen alkalmazható módszereket szokásunkká tenni, majd személyiségünkbe is beépíteni, és profi tárgyaló válik belőlünk.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---