NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. július 23.

Európa jövője V4 - egység erő. (Békés Márton szerk.), Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2019.

A magyar kormány megbízásából és a V4-es magyar elnökség alkalmából, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2018 májusában Budapesten rendezett nemzetközi konferenciát Európa jövőjéről, annak legfontosabb kérdéseiről. A tanácskozáson amerikai, belga, brit, cseh, észt, francia, izraeli, lengyel, magyar, német, olasz, portugál, szlovák, szakértők és politikusok vettek részt - többek között Balog Zoltán akkori emberi erőforrás miniszter, Chantal Delsol filozófus, Deutsch Tamás EP-képviselő, Ján Figel, az Európai Unió EU-n kívüli vallás- és lelkiismereti szabadságért felelős különmegbízottja, Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök, Douglas Murray konzervatív író, újságíró, Schmidt Mária történész, Szánthó Miklós jogász, politikai elemző vagy Tobias Josef Zech CSU-politikus, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének volt néppárti frakcióvezető-helyettese.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Michael Tai: Kína és szomszédai. Ázsiai diplomácia az ókortól napjainkig. Pallas Athéné Könyvkiadó, Budapest, 2020.

Kína évszázadokon keresztül magabiztosan töltötte be Ázsia kulturális, gazdasági és politikai vezető hatalmának szerepét. Új keletű előretörésével kapcsolatban azonban aggodalmak, sőt bizonyos helyeken félelmek tapasztalhatók. Mit jelent Kína felemelkedése a nemzetközi politikai-gazdasági rendszer szempontjából? Kína vajon felelősségteljes szereplő? A békét és a prosperitást fogja erősíteni, vagy saját érdekeit követi mások rovására? Jóindulatú óriás, vagy önfejű zavarkeltő? Sehol sem olyan égetők ezek a kérdések, mint a csendes-óceáni térségben, ahol Kína tengeri szomszédainak egyre inkább szembe kell nézniük a felemelkedő hatalom növekvő területi igényeivel és az ebből fakadó kihívásokkal.

E gazdag történeti kutatásban Michael Tai, a Cambridge Egyetem óraadója és tudományos munkatársa próbál választ adni a fenti kérdésekre. Kína és Ázsia több ezer éves történelmének áttekintése alapján a kötet különös hangsúlyt fektet Kína és az egyes szomszédai - Japán, Vietnam, Fülöp-szigetek és Malajzia - közötti kapcsolatok természetének és változásának feltárására.

Bár a csendes-óceáni területeket övező viták nagy figyelmet kaptak az elmúlt időszakban, nagyon kevés vizsgálat vette figyelembe e feszültségek tágabb történelmi kontextusát. A jelen kötet azonban nemcsak ebből a szempontból hiánypótló, hanem hasznos adalékot nyújt Kelet-Ázsia geopolitikájának megértéséhez is.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Azadeh Moaveni: Fiatal özvegyek menedéke. Az Iszlám Állam asszonyai. I.P.C Könyvek, Budapest, 2020.

"Elképesztő téma, elképesztően jól megírva. Mellbe vágja az olvasót... Rendkívül fontos könyv." - The Guardian

Tizenhárom nő története, akik előbb csatlakoztak az Iszlám Államhoz, majd túlélték azt, és akik közül néhányan a végén sikeresen megszöktek - ez a beszámoló a Pulitzer-díjra jelölt szerző több éven át tartó, átfogó kutatómunkájának eredménye.

Számos könyv próbálja bemutatni az Iszlám Állam felemelkedésének történetét, ám egyik sem szentel külön figyelmet a szervezet női tagjainak, akik pedig létfontosságú szerepet játszottak Abu Bakr al-Bagdadi kalifátusának megalakulásában.

A női egyenjogúság és a társadalmi igazságosság ígérete, valamint a Szíriában sínylődő és segítségre szoruló muzulmán testvérek borzalmas helyzete több ezer nőt vonzott az Iszlám Államba az Egyesült Államokból, Európából, Oroszországból, Közép-Ázsiából, Észak-Afrikából és a Közel-Kelet más országaiból. Akadtak köztük középosztálybeli, iskolázott lányok, a munkásosztályhoz tartozó csellengők és elkeseredett háziasszonyok, akik aztán orvosi rendelőket és iskolákat hoztak létre az általuk elképzelt iszlám haza számára. Olvashatunk arról is, hogyan zajlott a toborzó folyamat, milyen módokon igyekeztek rábeszélni vagy épp kényszeríteni a nőket arra, hogy csatlakozzanak a katonai erőkhöz, és utána hogyan találták meg a békét vagy épp a békétlenséget a politikai iszlámban.

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a katonák erőszakos bűnözőkké váljanak, akiket jobban érdekelt a hatalom az iszlám tanoknál. Az ISIS-nőket megfosztották az érdekképviselettől, örökös özvegyekké téve őket, akiknek folyamatosan újra kell házasodniuk, így végső soron csapdába estek egy könyörtelen és törvénytelen társadalmi rendben. A kalifátus bukása aztán újabb kihívás elé állította ezeket az asszonyokat, akiket egyetlen állam sem akart visszafogadni.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---


Joseph L. Badaracco: Menedzsment a szürke zónában. 5 örökérvényű kérdés a legnehezebb munkahelyi problémák megoldására. Pallas Athéné Könyvkiadó, Budapest, 2019.

Minél nagyobb felelősséget vállalunk a munkában és az életben, annál gyakrabban találkozunk szürkezónás-problémával, amelyek rendkívül sokfélék és különböző nagyságrendűek lehetnek. Amikor egy rendkívül bizonytalan, nagy jelentőségű problémát kell megoldanunk, kihívással nézünk szembe a képességeink és emberi mivoltunk tekintetében egyaránt.

Egy vezető életében is rendkívül gyakoriak a szürkezónás-problémák, amely során csapatával bár keményen dolgozott, hogy a szóban forgó problémára megtalálják a megoldást, de a vezető sem mindig tudja, mit kell tennie, hogyan kell helyesen döntenie. Mindezek ellenére döntést kell hoznia. Választania kell, elköteleződni, cselekedni, együtt kell élni a döntése következményeivel és nem utolsó sorban meg kell győznie másokat, hogy kövessék a szándékait.

Hogyan lehet ilyen helyzetekben helyes döntést hozni?

Joseph L. Badaracco lendületes, gyakorlatias és már-már radikális megoldást nyújt az efféle problémák kezelésére. Amikor már a hagyományos elemzési eszközök kimerülnek, a jelen könyv öt kérdés megválaszolása útján biztosít megoldást a helyes döntés meghozatalához.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára. A vörös divatdiktátor. Jaffa Kiadó, Budapest, 2019.

Rotschild Klárát a keleti blokk Coco Chaneljeként emlegették a korabeli újságírók. Elhozta Párizst Budapestre, és ismertté tette Budapestet a nagyvilágban. Neve évtizedeken át egyet jelentett a divattal, az eleganciával, a minőséggel és a luxussal.

Rotschild Klára szalonja már a két világháború közötti indulásakor fogalommá vált Magyarországon. Innen öltözködtek a Horthy-kor arisztokrata hölgyei, megfordultak benne olyan nemzetközi hírességek, mint Cartier ékszerész felesége, gróf Almássy Jacqueline vagy Faruk egyiptomi király édesanyja és lánytestvérei is. Ő bújtatta menyasszonyi ruhába Horthy Miklós menyét az évtized álomesküvőjén. Ám az igazi csoda mégiscsak az volt, hogy a Rotschild-szalon fénye tovább ragyoghatott a vasfüggöny leereszkedése után is. Bár nem a saját nevén működött, de a Különlegességi Női Ruhaszalon mégiscsak az ő csillogó birodalma maradt, így becsempészte a nagy párizsi divatházak fényét az ötvenes évek szürke budapesti hétköznapjaiba. Még a köztudottan puritán Kádárné is el-ellátogatott ide, de Rotschildnál csináltatott gardróbot Tito és Gromiko felesége és a perzsa sah neje. Rendszeres vendég volt nála a művészvilág színe-java: Psota Irén, Tolnay Klári, Szász Endre felesége, Lula asszony, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit, Törőcsik Mari, Halász Judit és sokan mások.

De hogyan juthatott Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe a szocializmus idején? Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba? Mi tette őt a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb alakjává? És nem utolsósorban: miért választotta a halált ennyi siker fényében?

SIMONOVICS ILDIKÓ sokéves kutatómunkával utánajárt ezeknek kérdéseknek, és felgöngyölítette a legendákkal, rejtélyekkel, elképesztő történetekkel övezett életút állomásait. Interjúalanyainak többsége személyesen ismerte Rotschild Klárát: rokonok, munkatársak, barátnők és állandó vevők vallanak arról, milyen volt a divat nagyasszonya, hogyan építette fel különleges márkáját. Ezenkívül korabeli újságcikkek, dokumentumok és ritkaságszámba menő fotók mesélnek egy kivételes asszony nem kevésbé kivételes életéről.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---