NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. július 09.

Alice Bell: Megmenthetjük-e a Földet? Bevezetés a XXI. századhoz. Scolar, Budapest, 2020.

"Egy gyakran idézett Obama-mondat szerint mi vagyunk az első generáció, mely tényleg érzi a klímaváltozás hatásait, és az utolsó generáció, melynek hatalmában áll bármit is tenni ellene.

A globális felmelegedés következményeit világszerte érzékeljük, a műanyaggal elárasztott folyókat és óceánokat bemutató képek ösztönösen elborzasztják a nézőt. A kormányok, a nagyvállalatok és az egyes emberek is kezdik megváltoztatni politikájukat és viselkedésüket - ám lehet, hogy mindez túl kevés, és túl későn történik? Visszafordíthatjuk-e a folyamatot, vagy nem maradt más, mint alkalmazkodni az új körülményekhez?"

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---


Michael H. Best: Hogy történik valójában a növekedés? Gazdasági csodák teremtése termelés, irányítás és készségek által. Pallas Athéné Könyvkiadó, Budapest, 2019.

A címben felvetett kérdés megválaszolásához Michael H. Best, a University of Massachusetts emeritus professzora első lépésben azt kéri olvasóitól, felejtsék el mindazt, amit a gazdasági és gazdálkodási rendszerekről hosszú ideje tanítanak és azt, amit ezzel kapcsolatban "igaznak hiszünk".

A gazdasági csodák mögött álló irányítási struktúrák és emberi készségek azonosításához, a növekedés megértéséhez, a szerző merőben új gondolkodási keretrendszert alkalmaz.
Michael H. Best professzor formabontó megállapításai egy új kutatási módszer révén rajzolódtak ki, melyben ötvözi a statisztikai adatokon alapuló elemzéseket, a sikeres és sikertelen átalakulások történelmi epizódjainak vizsgálatával, mindeközben pedig három fő elemre összpontosít: a termelési rendszerre, a vállalkozások üzleti szervezetére és a készségek kialakítására, különös tekintettel ezek kölcsönös kapcsolódásainak hozzáadott
értékére.

A kötet közérthető formában izgalmas kikapcsolódást ajánl mindazoknak, akik a világgazdaságról szóló diskurzusokat összefüggéseiben szeretnék látni, valamint azoknak, akik bekapcsolódni szándékoznak például az iparpolitika, a szabadkereskedelem vagy a munka jövőjéről szóló közösségi gondolkodásba.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Carlberg Ingrid: Raoul Wallenberg története. „Itt egy szoba, és rád vár.” Noran Libro, Budapest, 2020.

Raoul Wallenberg másmilyen életet képzelt el magának. Nem kereste a hős szerepét, még csak kalandra sem vágyott.

1944 háborús tavaszán töltötte be 32. évét, és egy kis kereskedelmi vállalatnál dolgozott, amely libákat, pulykákat és tojásport importált Magyarországról. Építészmérnöki végzettségével az üzleti életben szeretett volna karriert elérni, de nehezen találta a helyét. Akkor kezdődött a vészkorszak Magyarországon. Egy amerikai–svéd akciót terveztek az európai zsidóság maradékának megmentésére. A svéd kormánynak valakit Budapestre kellett küldenie, de kit? Véletlen események sorozata következtében Raoul Wallenberg került a figyelem középpontjába. Fél évvel később több ezer magyar zsidó a fiatal svédnek köszönhette életben maradását. 1945 januárjában Raoul Wallenberg szabad akaratából a szovjet csapatok elé ment a szétbombázott Budapesten. Soha többet nem látta viszont Svédországot.

Az Itt egy szoba, és rád vár nemcsak egy fantasztikus, lélegzetelállító történet, hanem egy nagyszabású kutatómunka eredménye is eddig ismeretlen archívumokban. Először olvashatjuk Raoul Wallenberg teljes élettörténetét, amennyire ez ma megismerhető a rendelkezésre álló forrásokból. Megismerhetjük gyermekéveit, a háborús Stockholmban tett korai karrierpróbálkozásait, a drámai budapesti féléves tartózkodását, letartóztatását és a szovjet börtönben töltött időt, de a sorsával kapcsolatos, egészen napjainkig tartó politikai játszmákat is. Először követhetjük Raoul Wallenberg családjának történetét a tragikus diplomáciai kudarcok sorozatának tükrében. Új választ kapunk arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy Raoul Wallenberg a Fehér Ház politikai szemléletváltása következtében az 1970-es évek végére amerikai hőssé válik.

Az író, Ingrid Carlberg, tudományos pontossággal kidolgozott műve közérthető és megrázó olvasói élményt nyújt, amelyben a történelem ismert személyiségei kelnek életre. Raoul Wallenberg, az ember, előlép az árnyak közül, moszkvai élete úgyszintén. A beillesztett jelenkori történetek mélyebben segítenek megérteni, hogy mi, és miért történt.

Egy valóban izgalmas, vonzó, karakteres és kimerítő portré erről a titokzatos emberről – ennél talán történész soha jobban nem tudott megközelíteni egy valóságos embert és feltárni az igazságot a sorsáról.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Diktátorok és diktatúrák a Karib térségben. (szerk. Csikós Zsuzsanna, Horváth Emőke), L'Harmattan Könyvkiadó, Budapest, 2020.

Napjainkra számos toposz fonódott össze Latin-Amerika és a Karib térség fogalmával a közgondolkodásban. Sokan a karneválok, a latin szeretők, a "banánköztársaságok" és a diktatúrák fogalmával azonosítják a térséget. Távol áll tőlünk az a szándék, hogy kötetünkkel tovább erősítsük a közhelyek tárházát, éppen ellenkezőleg: azért választottuk könyvünk témájának a diktatúra problémáját és a diktátor alakját, mert szeretnénk, ha a behatóbb ismeretek segítségével megfoszthatnánk az egzotikum leplétől a témát.

Egész Latin-Amerikában tapasztalható jelenség volt a diktatúrák, az autoriter hatalmi struktúrák megjelenése, Mexikótól-Argentínáig egyetlen spanyol vagy portugál örökséget magáénak tudható ország sem kerülte el a sorsát. A rendszerek bemutatásának finom árnyalatokkal érzékeltetett szintjeit a történeti-politikai megközelítésű írások képviselik, a hatalom csúcsán, az élet és halál uraként, mégis félelemben és magányosan élő diktátor alakjának hiteles megrajzolását pedig egy sajátos latin-amerikai irodalmi műfajnak, a diktátorregénynek köszönhetjük, amely konkrét és fiktív személyeket egyaránt elemzés tárgyává tett. Az irodalmi munkákban kibontott rendszerek - és módszerek - köszönnek vissza a kötet történeti tematikájú írásaiban, így fonódik egybe írói képzelet és mindennapi valóság, éppen ezért tartottuk célszerűnek több tudományterület integrálását a kötetbe.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---


Szabó Péter: Állj félre a saját utadból! Hozd ki az életedből mindazt, ami benne van! Guruló Egyetem, Budapest, 2019.

"Mindannyian kizárólag saját magunk állunk az áhított boldog élet elérésének útjában. Ahhoz, hogy ki tudjuk hozni az életünkből mindazt, ami benne van, arra van szükség, hogy igazán megismerjük, megértsük, és megszeressük saját magunkat. Ez a kulcs!

Megdöbbentő számomra, hogy milyen sok ember hazudik magának, és tagadja, hogy a kisebbségi érzés és az önutálat dolgozik benne. Pedig ha valakivel igazán őszintének kell lennünk, akkor saját magunkkal. A tagadástól egyáltalán nem oldódik meg a helyzet, sőt. A tagadás olyan, mintha leragasztanánk egy üres üzemanyagtankot jelző mutatót egy smiley-val...

A könyvben a száraz elmélet helyett sok esetben személyes történeteimen, példáimon keresztül mutatom be azokat a gyakorlati módszereket, amelyek, - ha alkalmazod őket! - a segítségedre lesznek abban, hogy igazán boldog lehess a saját bőrödben, és valóban élvezd az életed! Kívánom, hogy Állj félre a saját utadból!, és hozd ki az életedből mindazt, ami benne van!

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---