NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. augusztus 06.

Jakub J. Grygiel, A. Wess Mitchell: Nyugtalan határvidék. Felemelkedő riválisok, sebezhető szövetségesek és az amerikai hatalom válsága. Antall J. Tudásközp., Budapest, 2017.

Miközben az Egyesült Államok az utóbbi években globális külpolitikai visszavonulót fújt, a Balti-tengertől a Dél-kínai-tengerig terjedő sávban három autoriter állam - Oroszország, Irán és Kína - egyre magabiztosabban próbálja újraéleszteni egykori birodalmát. A három feltörekvő hatalom, a régi dicsőség visszaszerzése közben, az Egyesült Államok - az amerikai befolyási övezet határvidékén elhelyezkedő - szövetségesei felé fordult.

Jakub Grygiel és Wess Mitchell a közelmúlt egyes külpolitikai történéseit, így Krím-félsziget orosz megszerzését új szemszögből értelmező könyve amellett érve, hogy a felemelkedő, revizionista hatalmak abban a reményben gyakorolnak nyomást a határvidék országaira - így például Oroszország Ukrajnára, Lengyelországra vagy éppen Magyarországra -, hogy Amerika valóban hanyatlik, ezért nem tesz érdemi válaszlépéseket, a szövetségesek pedig az egykori szuperhatalomban csalódva közeledni kezdenek feltörekvő szomszédjaik felé.

A nyugtalan határvidék egy új, átfogó, aktív amerikai külpolitikai stratégia szükségessége mellett teszi le a voksát. Egy olyan stratégia mellett, mely kelet-európai, közel-keleti és kelet-ázsiai szövetségesek hálózatával riasztja el a feltörekvő hatalmakat az agressziótól, és nem adja meg magát egy új, multipoláris világrend önbeteljesítő jóslatának.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

David Lough: Nincs több pezsgő. Churchill és a pénz. Lázár J. és Csepreghy N., s.l., 2020.

Churchill életének szinte minden elképzelhető vonatkozását feltárták az életrajzírók, azonban eddig egyikük sem vizsgálta a pénzügyeit. David Lough, aki befektetési és adóügyi tanácsadóként jól ismeri a pénzpiacok világát, nagyszabású művében részletesen elemzi Churchill viszonyát a pénzhez, és végigköveti pénzügyi tevékenységének hatását a politikájára. Hosszú évek kutatómunkájának eredménye e könyv, amely új megvilágításba helyezi a XX. századi ikonól alkotott képünket.

Vajon egy politikus miért vállal szerepet a legújabb, sajátos szempontú Churchill-életrajz kiadásában? Különösen akkor, ha olyan nemzet fia, amellyel szemben a könyv főszereplőjének múlhatatlan adóssága van, hiszen felelősség terheli, amiért az angolszász bombázók - hadászati szempontból már aligha indokolható módon - 1944-ben földig rombolták Budapestet. Magyarként talán nincs okom szobrot állítani Churchillnek. (Igaz, európaiként annál több okom van megvédeni emlékműveit a szobordöntőktől.) Politikusként, közszereplőként ugyanakkor jó okom van arra, hogy ezt a könyvet ajánlott olvasmányként tegyem le a polgárok és a választott képviselőik asztalára. Lapjairól kiderül ugyanis, amit a pályám során magam is fölismertem: a közügyek intézőinek cselekvési szabadságát alapvetően határozza meg anyagi függésük vagy függetlenségük. E könyv legizgalmasabb fejezetei épp erről szólnak. Sir Winston Churchill saját függetlenségi háborújáról, amely során ugyanolyan ádázul verekedett, mint a londoni parlamentben, vagy hazája ellenségeivel a világ legkülönbözőbb harcterein. Hogy e küzdelemből győztesen került-e ki, arra az olvasónak magának kell választ adnia. (Lázár János)

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

Gulyás László: A Horthy-korszak külpolitikája 3. - A Károlyi- és a Gömbös-kormány külpolitikája 1931-1936. Attraktor Kiadó, Máriabesnyő, 2015.

A fiatal magyar történésznemzedék egyik legkiválóbb tagjának - a Benes csehszlovák elnökről írt nagymonográfia szerzőjének - úttörő vállalkozása: a Horthy-korszak külpolitikájának új és korszerű, ideológiamentes feldolgozása. A 2012/13-ban megjelent első két kötet után most a harmadik kötetben a négyéves Gömbös-érát és közvetlen előzményét mutatja be a szerző: kitér a hagyományos olasz orientációra, valamint a jobboldali fordulatot végrehajtó Németországhoz, illetve a nagyhatalmakhoz és a kisebb államokhoz fűződő kapcsolatokra. Mindezen belül képet kapunk a baráti és az ellenséges országokhoz fűződő kapcsolatokról, törekvésekről, sikerekről és kudarcokról. Az olvasó tájékozódását széleskörű jegyzetapparátus és bibliográfia segíti.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

Botos Máté: A politika reprezentációja a kortárs könnyűzenében. Pázmány Péter Katolikus Egyetem, L'Harmattan Könyvkiadó, Budapest, 2020.

A politikai tartalmú szövegek megjelenése a kora újkorban lehetővé tette ezek későbbi értékelését és a politika világának ábrázolását érthetővé és értékelhetővé tette. A modern korban a fogyasztói célokat kiszolgáló szórakoztatóipar feltalálja a könnyűzenét műdalok, magyar nóták, egyéb műfajok formájában. A fogyasztói társadalommal megjelenő popkultúra pedig kitermeli a kor igényeinek megfelelő zenei irányzatok sokaságát - miközben mindezen műfaljok mélyen összefonódnak a politikai mozgalmakkal, sőt adott esetben betagozódnak a politikai hatalom működési mechanizmusába.

A magyar viszonyok között a jelen kötet úttörő jellegű, mert nem csak hazai témákat dolgoz fel, és nem csak a szűkebben vett kortárs zenére fókuszál. A letűnt kor, a szocializmus világának kritikai értékelései mellett a félmúlt és a jelen számos zenei szubkultúrája. A Kádár-korszak sanzonbizottságától az István, a királyig, a posztjugoszláv undergroundtól a mai Kína popkultúrájáig számos elképesztő jelenséget, intézményt és irányzatot vizsgálnak a kötet írásai, melyeket napjaink elismert kutatói jegyeznek.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---

Sarah Rose: Legendás lányok - Kémnők titkos története a II. világháborúból. Partvonal, Budapest, 2019.

Izgalmas kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással - a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni.

A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét.

Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek - ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező szabotőr honfitársaikat, akadályozzák a nácik hadműveleteit, valamint információkkal lássák el a titkosszolgálatot - így a lányok igen fontos szerepet kaptak a pontosan hetvenöt évvel ezelőtti partraszállás, az ún. D-nap előkészítésében is.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti!

---