NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. július 30.

Kishore Mahbubani, Jeffery Sng: Az ASEAN-csoda. Egy béketeremtő szervezet. Antall J. Tudásközp., Budapest, 2020.

Csoda - mivel a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége biztonságpolitikai értelemben az egyik legsikeresebb szervezet a világon. Egy olyan sokszínű térségben ráadásul, amelyre évtizedekkel ezelőtt mint Ázsia Balkánjára hivatkoztak. Mára már azonban a szövetség béke érdekében tett erőfeszítései globális értelemben is kimagaslók.
Az ASEAN egyedülálló intézményi jelenség: rugalmassága, korlátozott bürokráciája és alkalmazkodóképessége minta lehet akár az Európai Unió számára is. Megálmodói nem pusztán gazdasági vagy társadalmi szerveződésként hívták életre: egyfajta kulturális integráció létrehozása lebegett a szemük előtt.

Mahbubani és Sng kötete alapvetően egy szervezet kiáltványa, amely az ASEAN történetét, nagyhatalmakhoz fűződő viszonyát, a 21. századi világban elfoglalt helyét és jövőbeli kihívásait mutatja be, ráadásul Délkelet-Ázsia történelmének és kultúrájának szintézisét adja szakértők és laikus olvasók számára egyaránt.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Claudia Weber: A paktum. Hitler és Sztálin gyilkos szövetsége, 1939-1941. Magistra, Budapest, 2020.

Hitler és Sztálin szövetsége, vagy ahogyan Magyarországon leginkább ismerjük, a ,,Molotov-Ribbentrop paktum" még ma is leginkább ,,történelmi balesetként", vagy legjobb esetben a Szovjetúnió elleni német támadással elkezdődött ,,tulajdonképpeni" háború előjátékaként él a köztudatban. A két diktátor szövetsége azonban ennél sokkal nagyobb horderejű történelmi mozzanat volt, amely nemcsak az újabb európai háború kirobbantását tette lehetővé, hanem fennállása huszonkét hónapja alatt alapjaiban rajzolta át a kontinens politikai térképét. Claudia Weber történészprofesszor könyvében hiteles történelmi források és levéltári iratok alapján részletesen mutatja be, hogyan osztotta fel egymás között Hitler és Sztálin két év alatt Európát, hogyan tárgyaltak és alkudoztak egymással küldötteik, s végül hogyan ért véget ez a sok ország és nép számára csaknem végzetes szövetség. Megrázó részletességgel mutatja be, hogyan működtek együtt németek és szovjetek az áttelepítési és lakosságcsere-politika végrehajtásában, s hogyan követtek el közösen súlyos bűntetteket a háború elől menekülő zsidók, lengyelek és ukránok ellen.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Nail Ferguson: Civilizáció. A nyugat és a többiek. Scolar, Budapest, 2016.

Niall Ferguson korunk ismert brit történésze, a Harvard Egyetem történészprofesszora, az oxfordi Jesus College vezető kutatója, illetve a stanfordi Hoover Intézet tudományos főmunkatársa. A világ száz legbefolyásosabb embere között tartják számon. Rendszeresen publikál a nemzetközi szaksajtóban. Sokak által vitatott álláspontja szerint a történelemben nincsenek kitaposott ösvények, semmi nincs determinálva, nem a nagy erők formálják a jövőt, hanem az egyének cselekedetein múlik, hogy jobb vagy rosszabb világban fogunk-e élni. Könyveiből a megjelenéssel egy időben filmsorozatok készültek, melyek közül A világ háborúját Magyarországon is bemutatták. A Scolar Kiadónál megjelent művei: A világ háborúja - A gyűlölet évszázadának története, A pénz felemelkedése - A világ pénzügyi történelme.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Jack Canfield, Brandon Hall, Janet Switzer: A siker alapelvei a gyakorlatban. Ne csak álmodozz a sikerről! Érd el kitűzött céljaidat! Édesvíz Kiadó, Budapest, 2020.

Mi kell ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életben? Mit tesznek a világ legjobbjai, hogy a karrierjük, a pénzügyeik, a jótékonysági törekvéseik, a kapcsolataik a lehető legszerencsésebben alakuljanak?
Íme a hajszálpontos akcióterv, amit mindannyian bevethetünk a siker érdekében!

A siker alapelvei Jack Canfield New York Times bestsellerszerző lenyűgöző klasszikusa több mint egymillió olvasónak segített már álmaik és céljaik megvalósításában. A siker alapelvei a gyakorlatban egy lépéssel még tovább megy, és arra biztat, hogy ezúttal valóban vedd kezedbe az irányítást és cselekedj! Akár az önbizalmadat akarod növelni, akár vállalkozást építenél, ha az igazi szenvedélyedet keresed, vagy egyszerűen csak tisztábban szeretnéd látni az álmaidat és a céljaidat, ez a munkafüzet biztos megoldást kínál.

Jack Canfield a tőle megszokott módon nemcsak egy végtelenül inspiráló és szórakoztató könyvet ad a kezedbe, hanem egy iránytűt, ami elvezet ahhoz az élethez, amire valóban hivatott vagy. Egyszerűen követhető, ugyanakkor rendkívül hasznos feladatokat tartalmazó munkafüzete segítségével jobbá varázsolhatod az életedet. Ezek a feladatok korábbi sikerkönyvében összegyűjtött alapelveinek esszenciáját dolgozzák fel, szemléletes példák, akciótervek, önismereti gyakorlatok, pozitív megerősítések, szokáskiépítő feladatlapok, kívánságtáblák készítésének segítségével. Megtanítja miként növelheted a magadba vetett hitet és önbizalmat, hogyan birkózz meg könnyedén a mindennapi kihívásokkal, hogyan élj szenvedéllyel, és nem utolsósorban miként érheted el legmerészebb vágyaidat.

De a tudás mit sem jelent valódi cselekvés nélkül. Olvasd el világvállalatok vezetőinek tapasztalatait, inspiráló történeteit, ismerd meg az általuk is használt jól bevált stratégiákat, oldd meg az izgalmas feladatokat, építsd be a tudást a mindennapjaidba, köteleződj el a megszerzett tudás mellett és csatlakozz te is a világ legsikeresebb embereinek táborához!

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Az öngyilkosság szociológiája. (Zonda Tamás, Bozsonyi Károly, Moksony Ferenc szerk.), L'Harmattan Könyvkiadó, Budapest, 2019.

Az öngyilkosság hazánkban évszázada komoly gondot jelent. A 20. század közepétől folyamatosan az elsők között szerepelt a magyarság a szomorú világranglistán. 1988-tól csökkenés jelentkezett, mely folyamatosnak bizonyult, s mára az öngyilkossági ráta a régi értékek több mint felére csökkent. Heves vita alakult ki a szakmában a csökkenés lehetséges okáról. Az öngyilkosság mögött csaknem minden esetben pszichiátriai problémát feltételező pszichiáterek meggyőződése szerint a csökkenés mögött a jócskán megemelkedett depresszió elleni szerek növekvő mértékű fogyasztása áll, ami ellen számos ellenérv hozható fel. A szakemberek jelentős része komplexebben látja a kérdést, hangsúlyozva, hogy számos öngyilkossági krízis oka nem gyógyítható pusztán pasztillákkal. A kultúrtörténeti, szociológiai vizsgálatok nagy száma bizonyítja ugyanis, hogy az önpusztítás hátterében számos társadalmi, pszichoszociális ok, rögzült tradíció, alig ismert külső hatások sora áll. Ismeretük nélkül a prevenció aligha lehet hatékony és komplex. A kötet szerzői – többek között – a gyógyszeres prevenció hatékonyságának problémáit; a társadalompolitikai beavatkozások módszertani kérdéseit, a jeles napok, valamint a vallás és az öngyilkosság-gyakoriság összefüggéseit vizsgálják. Szó kerül az önsértő magatartások és a kisebbségek kapcsolatára, az öngyilkosság etnográfiai vonatkozásaira, és egyedi témaként szerepel az öngyilkosságok és a meteorológiai jelenségek lehetséges összefüggése is. (Prof. Dr. Zonda Tamás)

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---