NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. december 10.

Kriptopénz abc. (Győrfi András et al. ; szerk. Rapajka Gabriella). Budapest: HVG Könyvek, 2019.

Vajon lufi a bitcoin, vagy tényleg ez a jövő? Hol fizethetünk, és hogyan kereskedhetünk kriptopénzzel? Mitől olyan biztonságos és átlátható a blokklánc?
Az első kriptopénz mindössze 2009 óta létezik – ekkor indította útjára a rejtélyes Satoshi Nakamoto a bitcoint. A digitális pénz azóta fizetőeszközként és befektetési lehetőségként is széles körben elterjedt, az alapját képező blokklánc-technológia pedig számos iparágban forradalmi változásokat hozott. Ennek ellenére még ma is viszonylag kevesen rendelkeznek magabiztos tudással erről az innovatív, új területről.

A Kriptopénz ABC nemzetközileg elismert szakértő szerzői kalauzolnak végig a legfontosabb tudnivalókon. Szó esik a bitcoin születéséről, a kriptopénzbányászatról, -kibocsátásról és -kereskedelemről, valamint sorra veszik a technológiában rejlő lehetőségeket és az iparág hatásait is. A közérthetően megfogalmazott, hasznos ismeretek és gyakorlati példák segítségével átfogó képet kapunk a témáról – akár csak tájékozottabbak szeretnénk lenni a kriptopénzek és a blokklánc világában, akár a befektetésen gondolkodunk, sőt akkor is, ha az iparágban szeretnénk elhelyezkedni.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti

---

 

Bayer József: Felbolydult világ. Írások a globalizációról. Budapest: Napvilág, 2021.

„A kötetbe foglalt írásaim a globalizációnak a társadalmi átalakulásra, a politikára és a kultúrára gyakorolt hatásait vizsgálják. Milyen kihívást tartogat a globalizáció a politikai intézményekkel szemben; hogyan befolyásolja a demokráciát, a nagytérségi integrációk – mint az Európai Unió – fejlődését; miként vetődik fel új összefüggésben a nemzetállami szuverenitás kérdése; hogyan változik a nemzetközi rendszer a napjainkban zajló geopolitikai átrendeződés nyomán? Nem kevésbé fontosak azok a tudati változások, amelyek az emberek társadalmi-politikai és kulturális önazonosságát (identitását) érintik a globalizáció hatására. Hogyan alakítja át a globális média és a digitális és kommunikációs forradalom a társadalom kulturális arculatát?

Ilyen és hasonló kérdéseket feszegetnek a könyv egyes fejezetei. Az írások karaktere változatos, többségük kutatási és egyetemi projektekből kinőtt tanulmány, mások előadásokon alapuló, esszé jellegű okfejtések a globalizáció hatására akuttá váló olyan kérdésekről, mint például a nemzetközi migráció felerősödése. Mindezt politikaelméleti és módszertani kérdések feszegetése egészíti ki.  A kötet utolsó tanulmánya végül kitekintést nyújt a mesterséges intelligencia és a robotizálás fejlődése által felvetett izgalmas társadalmi problémákra, amelyek a közeljövő aktuális dilemmáit vetítik előre.

A kötetet azzal a bizakodással bocsátom útjára, hogy a benne foglalt írások remélhetően segítik a globalizáció hatására felbolydult világban való tájékozódást, és olvasásuk az ilyen kérdések iránt érdeklődő olvasóknak és egyetemi hallgatóknak egyaránt hasznára válhat.”  (Bayer József)

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti

---

Abhijit V. Banerjee - Esther Duflo: Jó ​közgazdaságtan nehéz időkre. Jobb válaszok bonyolultabb kérdéseinkre. Budapest : HVG Könyvek, 2021.

A világ legégetőbb kérdéseire és kihívásaira aligha lehet egy 140 karakteres Twitter-bejegyzésben válaszolni. A közgazdászok megosztottak, a politikusok többsége pedig az orrunknál fogva vezeti a szavazóikat. Egye kevesebb időnk van a közös beszélgetésekre, értelmes vitákra, hogy valódi válaszokat keressünk az emberiség jövőjének legnagyobb kihívásaira. Mindez csak gerjeszti elégedetlenségünket és a bizalmatlanságunkat – úgy tűnik, szinte lehetetlen kitörni ebből az ördögi körből. Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo – közgazdasági Nobel-emlékdíjas szerzőpáros − szerint minden szükséges tényező a rendelkezésünkre áll, hogy megoldjuk az emberiség előtt álló kihívásokat. Az erőforrások átgondolt elosztásához és felhasználásához azonban hiányzik egy jó közgazdaságtan. Rengeteg empirikus vizsgálatra építve meggyőzően érvelnek amellett, hogy olyan forradalmi szemléletváltásra van szükség a közgazdaságtanban, amely az emberek viselkedését, érzelmi és lelki reakcióit is figyelembe veszi. Meglátásuk szerint csakis az egymás kölcsönös tiszteletére épülő közös gondolkodással hidalhatjuk át a véleménykülönbséget, számolhatjuk fel a bizalmatlanságot, és bonthatjuk le a közénk emelt falakat.
A tét elég nagy: ha sikerül, az utókor majd hálával gondol erre a korra, ha kudarcot vallunk, az felbecsülhetetlen veszteségekkel járhat.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti

---

 

Berend T. Iván: Az Európai Unió története. Integráció, populizmus, nacionalizmus. Budapest: Kossuth, 2021.

„Ezt a kötetet tanúságtételként ajánlom az olvasóknak mindarról, amit megtanultam. Bemutatom az Európai Unió történetét a megszületésétől, amikor csupán egy idea volt (most már egy évszázada), a megvalósulásán át a jelenkor válságáig. Ezen az úton találkozni fogunk az elgondolás megfogalmazóival; idealista álmodozókkal és az integráció mellett elkötelezett, kalkuláló, pragmatikus politikusokkal, akik meghatározó szerepet töltöttek be Európa építésében. Bemutatom az integráció rövidlátó, hataloméhes, nacionalista-populista ellenségeit is, akik meg akarják állítani ezt a projektet, igyekezve aláásni azt. Bemutatom a modern európai integráció teljes történetét a kezdetektől a sikeres és válságoktól terhes időszakokon át a gyakran zavaros, de mindig kihívást jelentő nemzetközi környezetben. Ez a könyv a tanú beszámolója, aki átélte ezt a korszakot, és a történészé, aki elkötelezetten kutatta.” (Berend T. Iván)
Berend T. Iván könyve átfogó képet ad az európai integráció történetéről az Európai Egyesült Államok gondolatának a megszületésétől a mai napig. Kritikai elemzés tárgyává teszi az Egyesült Államok különleges szerepét az integrációs folyamatban, illetve az Európai Unió bővülésében és evolúciójában. A könyv vizsgálja az Európai Unióról kialakult jelenlegi képet és a bonyolult válsághelyzetet, ami a Covid–19 világjárvány nyomán kialakult. Bár a könyv elsősorban Európával foglalkozik, a szerző néhány más ország szerepét is vizsgálat tárgyává teszi. Foglalkozik a Törökországból, Oroszországból, az Egyesült Államokból és Kínából kiinduló ellenséges tényezők előretörésével és különösképpen a brexit lefolyásával és kimenetével. Térképek segítenek abban, hogy a bővülési folyamatot az olvasó könnyen nyomon kövesse.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti

---

 

Rózsás Péter András: Lét, idő, pénz. Budapest: Underground Kiadó, 2021.

A szerző, Rózsás Péter András magyar közigazgatásban szerzett több évtizedes – olykor viharos – tapasztalatainak összegzését tartja kezében az olvasó. A tabumentes, folyamatokra összpontosító megközelítése izgalmas megállapításokat eredményez azoknak, akiket érdekel a világ és hazánk sorsa.

A kötet adatait és hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti

---