NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2020. március 06.

Robert Kershaw: Egy utca Arnhemben. A megszállás és a felszabadulás drámája, 1940-1945, Budapest, Jaffa Kiadó, 2018

Robert Kershaw, az egyik legismertebb brit hadtörténeti író, visszatér az 1944. szeptemberi arnhemi csata színhelyére. Egyetlen utcát - valójában a városon átvezető főutat -, az Utrechtseweget választja, és annak történetét meséli el 1940-től a háború utáni évekig.

Kiegyensúlyozott képet kapunk a németekről, a britekről, a lengyelekről és a háborút elszenvedő holland lakosságról.

Izgalmasan megírva, az utca jó megválasztásával Kershaw biztosítja, hogy plasztikusan láthatjuk magunk előtt az 1944. szeptemberi csata fő eseményeit és szereplőit. Az összegyűjtött levéltári és helyszínbejárásos források, képek valamint az interjúk segítségével pontos képet kaphatunk erről a történelmi eseményről.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

James Comey: Magasabb rendű hűség. Az FBI leváltott igazgatójának döbbenetes vallomása Trump Amerikájáról, Pécs, Alexandra, 2018

Comey 2013-tól 2017-ig volt az FBI igazgatója, Barack Obama elnöksége alatt.

Comey üldözte a maffiát, felügyelte a Hillary Clinton ellen e-mail-ügyben zajló nyomozást, illetve a Trump-kampány idején az események jelentős szereplője volt.

A könyvben beszámol azokról a tapasztalatairől, amiket a legkritikusabb helyzetekben az amerikai kormánynál eltöltött. Megvizsgálja, hogy milyen a jó vezetés, hogyan lehet ésszerű döntéseket hozni kiélezett helyzetekben.

A személyes hangvételű könyv számos politikai helyzet hátterét és döntési folyamatát írja le, a szerző lebilincselő stílusával.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Guy Sajer: Az elfelejtett katona. Háború az orosz fronton – egy igaz történet, Debrecen, Hajja és Fiai Kvk., 2018

A keleti fronton dúló totális háború halálos gépezetének csapdájába került fiatal német katona közvetlen tapasztalatokon alapuló, megrázó visszaemlékezése tökéletes leírást ad a modern hadviselésről annak minden borzalmával együtt.
Guy Sajer 1942 nyarán bevonult a német hadseregbe, abban az időszakban, amikor a  Wehrmacht páratlan sikereket mondhatott magáénak Oroszországban. Ám a fiatal katona hamarosan ráébredt, hogy a dicsőség kíméletlenebb valóságot takar. Egy könyörtelen világ részese lesz, ahol minden remény szertefoszlik, és csak a túlélés számít.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Zbigniew Brzezinski - Brent Scowcroft: Amerika és a világ. Beszélgetések az amerikai külpolitika jövőjéről, ford.: Magyarics Tamás. – Budapest, Antall József Tudásközpont, 2019

Két hidegháborús veterán, két egykori nemzetbiztonsági tanácsadó - akik maguk is formálói voltak az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájának - egy washingtoni irodában beszélgetnek. Brzezinski és Scowcroft, miközben történelmi távlatból és megélt tapasztalataik alapján a világ múltjának és jelenének politikai, katonai, gazdasági, pénzügyi és kulturális kérdéseit taglalják, elsősorban a jövő lehetséges útjait latolgatják.

Pár cím a tartalomjegyzékből: Hogyan jutottunk ide?, A nyitottság erénye – Kína és a Távol-Kelet, Az első száz nap.

A kötet érdekessége, hogy a fordítója, Magyarics Tamás volt nagykövet, az NKE oktatója.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Simon Sinek: Kezdj a miérttel! Az inspiráló vezetés titka, Budapest, HVG Könyvek, 2019

A miért soha nem a pénz vagy a profit – az mindig csak eredmény. Simon Sinek vezetés és marketing-tanácsadó a világformáló vezetők gondolkodását, cselekedeteit és kommunikációját tanulmányozva felismerte, hogy azért tudták inspirálni a környezetüket és értek el nagy dolgokat, mert ösztönösen a miérttel kezdtek.

Bármelyik szervezet meg tudja mondani, mit csinál; a legtöbb azt is el tudja magyarázni, hogyan csinálja; de azt csak nagyon kevesen tudják világosan megfogalmazni, miért csinálják.

Sinek megalkotott modellje, az arany kör filozófiája mentén egész szervezeteket lehet felépíteni, mozgalmakat elindítani és tömegeket inspirálni – kis- és nagyvállalatoknál, nonprofit szervezeteknél és a politikában egyaránt.

A nagy vezetők nemcsak motiválnak, hanem inspirálnak, cselekvésre buzdítanak. Aki inspirálni képes, az célt ad az embereknek, vagy az összetartozás érzését nyújtja. [...] A valódi vezető követőket szerez, akik nem utasításra cselekszenek, hanem azért, mert vezetőjük cselekvésre inspirálta őket.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.