NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. április 09.

Balázs Zoltán - Molnár Csaba: Irányzatok a magyar politikai gondolkodásban. Jelen és múlt, Budapest, Osiris, 2019.

„Könyvünk célja a magyar politikai gondolkodás áttekintése irányzatok szerint, a jelen valóságából kiindulva, de az eszmei, világnézeti hagyományok messzemenő figyelembevételével. Munkánk nemcsak abban tér el a jelenleg forgalomban lévő hasonló művektől, hogy a kortárs szerzőket és áramlatokat is átfogóan tárgyalja, hanem módszertani megközelítése is más. A könyv fejezeteinek hossza legjobban a tárgyalt politikai világnézeti irányzat történeti jelentőségével függ össze. A 19. század domináns irányzata a liberalizmus és a konzervativizmus, ehhez zárkózik föl a század utolsó évtizedeitől a tág értelemben vett baloldal. A 20. században kiemelten fontos a népiség gondolatköre. Ezek a leghosszabb fejezetek, amelyek között rövidebb terjedelemben tárgyalunk más irányzatokat is. A fejezetek sorrendje az egyes irányzatok karakteres történelmi megjelenését igyekszik követni, de önmagában ennek sincs igazán tudományos jelentősége, mivel a legtöbbjük esetében a gyökerek fölkutatása során egészen a 19. századig visszamegyünk.” (Balázs Zoltán - Molnár Csaba)

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Anna Fifield: Kim Dzsongun. Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma, Budapest, Libri, 2020.

Termetes toka, ízléstelen frizura és furcsa öltözék - a nyugati híradásokban úgy jelenik meg Kim Dzsongun, mintha önmaga paródiája lenne. Kim Dzsongun azonban nem egy vicc, hanem egy, a világpolitikában megkerülhetetlen, nem mellesleg nukleáris fegyverekkel rendelkező diktatúra kiszámíthatatlan vezetője.
Miközben a világ nagyhatalmai kénytelenek nagyon is komolyan venni az észak-koreai diktátort, a hírszerző szolgálatok és a közvélemény szinte semmit nem tudnak róla. Az információhiány pedig a legjobb táptalaja a képtelen találgatásoknak: tényleg odadobta a nagybátyját egy falka kiéheztetett kutyának, hogy azok falják fel? Valóban kivégeztette az exbarátnőjét?
Nem. Ugyanakkor az ezekhez hasonló kompilációk miatt is itt az ideje, hogy összegyűjtsük a megbízható információkat, és áttekintsük, mit tudunk valójában Kim Dzsongunról. Ki ez a hivalkodó luxusban felcseperedő, a legnevesebb svájci magániskolát kiváló eredménnyel elvégző diktátor, akinek legfőbb példaképe Clint Eastwood, Jackie Chan és Michael Jordan, és aki habozás nélkül végezteti ki alkalmatlannak talált vezetőit? Hogyan tudta az apja által az összeomlás szélére sodródott, népét pusztító éhínségbe taszító rezsimet rövid idő alatt kivezetni a krízisből, miközben a rendszer, amit kiépített, súlyos ellentmondásokkal és félelemmel terhes?
Anne Fifield könyve az észak-koreai mindennapok borzalmain túl egyedülállóan részletes portrét fest Kim Dzsongunról, és betekintést nyújt egy egyedülálló uralkodói dinasztia groteszk világába.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Klein Tamás: Sajtószabadság és demokrácia. A sajtószabadság alkotmányos tartalmának jelentésmódosulásai különös tekintettel a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatára, Gondolat, Dialóg Campus, Budapest, 2020.

A kötet tulajdonképpen egy sajátos szerelmeslevél a magyar Alkotmánybíróság sajtószabadságjogi gyakorlatához, a Klein Tamás: Sajtószabadság és demokrácia. A sajtószabadság alkotmányos tartalmának jelentésmódosulásai különös tekintettel a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatára. Gondolat, Dialóg Campus, Budapest, 2020.

A kötet tulajdonképpen egy sajátos szerelmeslevél a magyar Alkotmánybíróság sajtószabadságjogi gyakorlatához, a sajtószabadság ürügyén pedig a szólásszabadságnak a testület által lefektetett alapvetéseihez is. Mint minden ilyen erős érzelmi kapcsolat, a másik mély, pontos, minden részletre kiterjedő ismeretén és megértésén alapszik. A szerző minden elemében ismeri és képes az olvasó számára is bemutatni ezt a három évtizedes gyakorlatot. Az erős érzelmi kapcsolatok természetéhez illően egyáltalán nem kritikamentes, és így következetesen rávilágít ezen gyakorlat belső ellentmondásaira, korszerűtlenségeire, egyéb hiányosságaira. De teszi ezt mindenkor segítő szándékkal, a harminc éve formálódó alkotmányos doktrínák tökéletesítésének céljával. A kötet a szerelmeslevelekhez hasonlóan el-eltér fő tárgyától, így kapunk egy vázlatos, de informatív történeti áttekintést, a kötet végén pedig egy kitekintést a jövőbe, a szólás- és sajtószabadság nagyon is aktuális, de az alkotmánybírósági gyakorlatban eleddig nem tárgyalt problémaköreire is. [...] Ajánlom figyelmébe azoknak, akik érdeklődnek a kimondhatóság határai, vagy tágabb értelemben az alkotmányos jogállam alapkérdései iránt.
Prof. Dr. Koltay András, egyetemi tanár (NKE, PPKE JÁK)

A könyv négy eltérő terjedelmű és mélységű részből áll. Az első részben a szerző a klasszikus alapjog, a sajtószabadság magyar közjogtörténetét, a kivívott, az elveszett s az újra kivívott alapjog történetének főbb állomásait mutatja be. A kötet súlypontját képező második és harmadik rész a magyar Alkotmánybíróság három évtizedes gyakorlatát dolgozza fel, kritikai értékelő alapon. Újszerűsége a szerző mondandójának az "ikeralapjogtól", a szólásszabadságtól való megkülönböztetés dogmatikai kidolgozása, a szoros összefüggések bemutatásával párhuzamosan. A kötet nagy érdeme, hogy kibontja az alkotmányos demokrácia egyik fő kritériumának lényeges tartalmát, igazolt korlátaival együtt. Leporolja a veretes és tradicionális alapjogot. Felrajzolja nagy történelmi pályaívben az alapjog főbb módosulásait, eljutva jelenünkig. A sajtószabadság legújabb szerkezetváltozásairól szóló negyedik rész hallatlanul izgalmas olvasmány, jelzi a nyilvánosság szerkezetének korunkbeli jelentős átalakulását, az új garanciák iránti fokozott alkotmányjogi igényt. Teljességre törekvő, tartalmas, a kommunikációs anyajog-család irányába végig nyitott könyv, amely érdemes az olvasásra. Sokat lehet tanulni belőle.
Prof. Dr. Kukorelli István, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora (ELTE ÁJK)

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában. (Maria Serena I. Diokno - Hsin-Huang Michael Hsiao - Alan H. Yang szerk.), Budapest, Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019.

Az elmúlt fél évszázadban Délkelet-Ázsia lenyűgöző gazdasági felemelkedésének lehettünk tanúi: ezen időszak alatt a térség országai együttesen elérték az Egyesült Királyság gazdaságának fejlettségi szintjét, e csoport pedig
lassan a világ ötödik legnagyobb gazdasági térségét alkotja.

Ez a stabilitás és siker ugyanakkor nehezen értelmezhető a világ második legnagyobb gazdaságának, azaz Kínának a figyelembevétele nélkül. A felemelkedő szuperhatalom folyamatosan növeli politikai és gazdasági befolyását a térségben, ezzel párhuzamosan pedig a délkelet-ázsiai országok igyekeznek minél nagyobb mozgásteret kiharcolni saját maguk számára Kína növekvő dominanciájával szemben.

A téma nemzetközileg elismert szakértői által szerkesztett tanulmánykötet alaposan és némileg szkeptikus nézőpontból vizsgálja azokat a különböző módszereket, amelyekkel Kína utat tör magának a térségben, ideértve a kereskedelmet, a különböző segélyeket és a kulturális diplomáciát is. Olyan példákon keresztül mutatja be e törekvéseket, mint a Konfuciusz Intézetek létrehozása Indonéziában, vagy a guanxi koncepciójának népszerűsítése.A könyv több kérdést igyekszik megválaszolni: vajon a kínai törekvések hasznosnak vagy rombolónak tekinthetők? Mely szereplők valójában a haszonélvezői ezeknek az új típusú kapcsolatoknak? Bár a válaszok országról országra változnak, a kemény és a puha hatalomgyakorlás alkalmazása minden esetben lenyomatot hagy az érintett országok intézményrendszerén.

A globális viszonylatban is hiánypótlónak tekinthető kötet a nemzetközi kapcsolatok és a geopolitika kínai, illetve délkelet-ázsiai dimenziói iránt érdeklődő közönség, illetve a téma szakértői számára egyaránt ajánlott olvasmány.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Richard Templar: A gondolkodás szabályai. Scolar, Budapest, 2020.

Legyél a legjobb! Útmutató a hatékony gondolkodáshoz.

Szeretnénk a világ legbölcsebb gondolkodói közé tartozni? Szuper érzés lehet, ha az emberre mindenki irigykedik briliáns ötletei, körültekintő döntései, kreatív problémamegoldó készsége és pozitív hozzáállása miatt.

Van valami, amit ezek a sikeres emberek tudnak, és mi nem? Hát persze! Ismerik a gondolkodás szabályait!

Ezek a szabályok segítenek abban, hogy bölcsebb döntéseket hozzunk, felhagyjunk a halogatással, és felismerjük, hogy mikor kell kompromisszumokat kötnünk. Alkalmazásukkal elkerülhetjük a hibákat, könnyebben felismerhetjük az alternatívákat, és képesek leszünk másokkal közösen gondolkodni. Ne váljunk egy-egy kérdés megszállottjává, ne hagyjuk, hogy az elménk ellustuljon: legyünk a gondolkodásban is kreatívak, hogy boldogabb és egészségesebb gondolataink legyenek.

A szabályoknak köszönhetően sokkal jobban kiismerjük majd az elménket.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---