NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. június 18.

A karanténnapok hordaléka... (Zámbó Kristóf szerk.), Kossuth, Budapest, 2020.

2020 tavasza váratlan helyzettel szembesített bennünket: a koronavírus-járvány az egész világot érintő pandémiává vált, amely korábban nem tapasztalt módon avatkozott be a világ gazdasági, politikai, kulturális életébe - így mindannyiunk életébe, hétköznapjaiba is.

Március közepétől Magyarországon is életbe lépnek a kijárási korlátozások, a külföldről érkezők és a koronavírus tüneteit produkálók kényszerűen karanténba kerülnek - a korlátozások enyhítésére pedig május közepéig kell várni.

Így a megszokott, normális élet menete két hónapra kizökkent. E két hónap a távolságtartás jegyében egyeseknek elkülönülést, bezártságot, másoknak összezártságot jelentett, esetleg kreatív időt szabadított fel, vagy éppen munkahelyet szűntetett meg. A karanténban eltöltött napok mindenki életére más-más hatással voltak, mindenkinek mást hozott és mindenkitől mást sodort el.

Jelen kötetet e két, karanténban töltött hónap dokumentumaként tartja kezében az olvasó. Nem a járvány-diskurzus világpolitikai, gazdasági vagy társadalmi elemzéseiként, hanem a hétköznapok személyes tapasztalata felől megírt naplójaként.

A Könyvkészítők Informális Fórumának tagjai - köztük írók, költők, könyvkiadók, grafikusok, tudósok - számolnak be e kötet lapjain karanténbéli élményeikről, gondolataikról, arról miként birkóztak meg a karanténban töltött mindennapok kihívásaival, vagy éppen a bezártság két hónapjának alkotói tevékenységébe engednek betekintést. És amiként mindannyiuk számára mást és mást hordoztak a karantén napjai, úgy e kötet is ezt a sokféleséget hívatott reprezentálni: esszék, versek, novellák, grafikák, fotók formájában megörökítve a karanténnapok tapasztalatát.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---

Hyeonseo Lee: A lány hét névvel - Szökésem Észak-Koreából. Budapest, Libri, 2015.

,,Megrázóan szép történet egy lányról, akitől még a nevét is elvették, élete mégis azt példázza, mi tesz valakit emberré."

Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül.

Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.

Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki nem félt küzdelmesen kivívott szabadságát kockára tenni a családjáért.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

----

Harvey Ratner és Denise Yusuf: Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal. A brief megközelítés. Z-Press Kiadó, Miskolc, 2015.

A megoldásközpontú coaching elméleti háttere és gyakorlati módszertana iskolás gyermekek, serdülők, tinédzserek, fiatalok korcsoportjára kidolgozva. Gyakorlatias és célratörő technikák, tudásanyag - középpontban a megoldások.

A brief módszer egy önálló modell: képessé teszi a fiatal klienseket arra, hogy rövid idő alatt megtalálják saját megoldásaikat, összpontosítsanak az elérni kívánt célokra, kevésbé fókuszálva az őket terhelő probléma részleteire.
 
A leírt technikák a hétköznapi szituációkban is alkalmazhatók → pl. az iskolai tanórákon, otthoni beszélgetésekben éppúgy, mint szakemberként a coachingüléseken, terápiában, tanácsadás során. Számos praktikus, zsargonmentes esetpélda, melyek a szerzők különböző coachingüléseiről származnak.

A klasszikus coachingülésekre és a valós idejű szituációkra vonatkoznak a leírt módszerek, ám a megoldásközpontú brief coaching további kommunikációs formák esetében is alkalmazható, pl. e-mailben, telefonon vagy Skype-on.

A könyv célcsoportjai: coachok, gyermek- és családterapeuták, tanácsadók, tanárok, pedagógusok, mentorok, szociális munkások, gyermekvédelmi szakemberek, szülők, nevelőszülők, egyéb gondozók.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

----

Pavlicsenko Ljudmila: A halál asszonya. Sztálin mesterlövésze voltam. Kossuth, Budapest, 2020.

Ljudmila Pavlicsenko (1916-1974) a II. világháború egyik legeredményesebb szovjet mesterlövésze volt: 309 igazolt találat fűződik a nevéhez, mintegy száz német tisztet és 29 mesterlövészt lőtt le. Amikor Hitler megindította a Barbarossa-hadműveletet, abbahagyta tanulmányait, és jelentkezett a Vörös Hadseregbe. Nem fogadta el a felajánlott ápolónői beosztást, ehelyett a szovjet hadseregben harcoló 2000 női mesterlövész egyike lett. Miután egy gránátszilánk megsebesítette, Moszkvába helyezték, ahol a mesterlövészek kiképzésében vett részt, emellett a háborús erőfeszítések érdekében kampányolt az USA-ban, Kanadában és Angliában. Ő volt az első szovjet állampolgár, aki járt a Fehér Házban, ahol tartós barátságot kötött Eleanor Roosevelttel. Emlékirata első kézből nyújt képet a nagy honvédő háború mesterlövészeinek sorsáról, a hadjáratokról, amelyekben részt vett, és bepillantást enged a háború politikai háttérébe is.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

----

Gerő András: Mozaik. Magyar jelenidő és történelem. Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Habsburg Történeti Intézet, Budapest, 2020.

Vannak szerzők, akiknek eredeti szakmája már-már másodlagos, és mi olvasók leginkább annak örülünk, ha mindenről vagy legalább bármiről írnának. Nincsenek sokan, de Gerő András történész vitán felül közéjük tartozik. Gondolkodásának szerkezete finom, lényeglátó és izgalmas. Jelen kötetének témahorizontja nagy örömünkre széles, mondhatnánk úgy is, szerteágazó, hiszen események, történeti dokumentumok, korszakok, személyek és intézmények köré szerveződik több évszázadot átkarolva. Gerő András mozaikjai egyszerre "korszerűtlenek" és reményt keltők. Korszerűtlenek, hiszen hiányzik belőlük a 21. század első évtizedeire olyannyira jellemző túlfeszítettség és a vitát elfojtó kizárólagosság. Ugyanakkor és éppen ezért reményt keltők, mert ha szerzőnket követve a jelenből bátran és szabadon visszatekintünk, a múlt és jelenünk közötti szakadék érzéki csalódásnak bizonyul. Az összefüggések tisztán láthatók, nincsen szakadék.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt ellenőrizheti.

---