Online adatbázisok


Academic Search Complete/EBSCOhostAz EBSCOhost a világ egyik leggyakrabban használt információforrása. Az EBSCO adatbázisok szolgáltatáson belül egy több folyóiratcikk-adatbázisból álló csomaghoz lehet hozzáférést kapni az EBSCOhost keresőrendszeren keresztül.

 

Akadémiai Kiadó Folyóiratai

 

 

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. Az felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg.

A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (fulltext) letölthető PDF formátumban.

 


Akadémiai Kiadó MERSZA Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatása (MERSZ) ami alap- és referenciaművek folyamatosan bővülő elektronikus gyűjteménye.

 


Akadémiai Kiadó SzótáraiA szolgáltatás az Akadémiai Kiadó nagyszótárait tartalmazza, kiegészítve szaknyelvi és magyar nyelvi szótárakkal. Az adatbázis tartalmazza például: az angol-magyar és magyar-angol nagyszótárt, Idegen szavak és kifejezések szótárát, az Európai Uniós terminológiai szótárakat, Új magyar irodalmi lexikon, Magyar szinonima szótár, A magyar helyesírás szabályai.

 

Arcanum Digitális TudománytárAz Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) az Arcanum prémium szolgáltatása, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait (tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjavát). Az oldalak letöltési lehetősége korlátozottan biztosított, egy menetben maximum 50 oldal tölthető le.

 

Cambridge Journals HSS Package

 


A Cambridge University Press online adatbázisa a megújult Cambridge Core felületen keresztül elérhető, egyszerre lehet keresni minden tudományterületen és címben, vagy szabadon böngészhetünk a csomagban lefedett témakörök listájában. A gyűjtemény több mint 300 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz olyan témakörökben, mint például: antropológia, asztronómia, földtudományok, jog, kémia, matematika, művészet, pszichológia, vallás stb.

 


Legal Source, EBSCO1100 jogi folyóirat teljes szövegű adatbázisa.

 

ProQuest Central

 


A ProQuest teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisában több ezer szakfolyóirat mellett napilapok, műhelytanulmányok, doktori értekezések és más dokumentumtípusok is elérhetők az 1970-es évektől napjainkig. Részletes ismertető és az elérhető aladatbázisok teljes listája itt található.

 


ScienceDirect

 

 

 

Az Elsevier teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisa a legismertebb tudományos folyóiratok szövegéhez biztosít hozzáférést. Az adatbázisban közel 2500 lektorált folyóirat érhető el.

 


Scopus

 

 

 

Az Elsevier kiadó hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa feldolgozza minden tudományterület legfontosabb folyóiratait, könyveit és konferenciaanyagait. Elsősorban tudománymetriai kutatásokra és szakirodalom keresésére alkalmas. Segítségével egyes kutatókra történő hivatkozásokat lehet megtalálni, illetve megállapítható egyes kutatócsoportok és -intézetek nemzetközi tudományos világban elfoglalt pozíciója.

 


SciVal

 

 

 

Az Elsevier tudománymetriai elemző alkalmazása, amely segítséget nyújt a kutatók, kutatócsoportok és intézmények teljesítményének elemzésében, az intézményi erősségek azonosításában, a kutatási témák feltárásában, illetve a nemzetközi együttműködések fejlesztésében.

 


Science Direct/SciVerse Ebooks 2012

 


A Science Direct a SciVerse vezető teljes szövegű tudományos adatbázisa, amelyben megtalálhatók a természettudományi, az orvostudományi és a technológiai folyóiratok cikkei és könyvfejezetei, több mint 2.500 lektorált folyóiratból és 11.000 könyvből.

 


Springer eBook Law and Criminology 2017


 

A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részben német, a többi holland, francia és olasz nyelvű.

 


Springer eBook Political Science and International Studies 2017


 

A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részben német, a többi holland, francia és olasz nyelvű.

 


Springer eBook Sozialwissenschaften und Recht 2017


 

A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részben német, a többi holland, francia és olasz nyelvű.

 


USCShoah Foundation Visual History Archive

 


Az egyedülálló Vizuális Történelmi Archívum adatbázis több mint 54 000 videó-interjút tartalmaz, melyeket a holokauszt, valamint a ruandai, a guatemalai, az örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1 335 magyar nyelvű interjút, valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő felvételt tartalmaz, amik a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. Az adatbázis az egyetemi hálózatról, regisztráció után érhető el.

 


Web of Science

 A Web of Science (WoS) a világon a legismertebb és legjobban használt hivatkozási, illetve bibliográfiai adatbázis. Interdiszciplináris, heti frissítéssel közreadott anyagai a tudomány egész területére kiterjednek. Tudományos szempontok szerint rendszerez, lehetővé teszi a tudománymetriai méréseket és a szerzői hivatkozások feltárását.