Online adatbázisok

Akadémiai Kiadó Folyóiratai

 

 

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. Az felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg.

A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (fulltext) letölthető PDF formátumban.

 


Akadémiai Kiadó MERSZA Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatása (MERSZ) ami alap- és referenciaművek folyamatosan bővülő elektronikus gyűjteménye.

 


Akadémiai Kiadó Orvosi CsomagA NOTA alkalmazás segítségével az Akadémiai Kiadó magyar nyelvű orvosi folyóirataiban, illetve partnereink folyóirataiban kereshet. Jelenleg a következő folyóiratok és évfolyamok érhetőek el: Orvosi Hetilap 2007-től, Magyar Sebészet 2007-től, Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 2004-től, Lege Artis Medicinae 2009-2013, Ideggyógyászati Szemle 2009-2013, Hypertonia és nephrologia 2010-2013. Kereshet még az aktuális irányelvekben, és a PubMed-en elérhető folyóiratokban.

 


Akadémiai Kiadó SzótáraiA szolgáltatás az Akadémiai Kiadó nagyszótárait tartalmazza, kiegészítve szaknyelvi és magyar nyelvi szótárakkal. Az adatbázis tartalmazza például: az angol-magyar és magyar-angol nagyszótárt, Idegen szavak és kifejezések szótárát, az Európai Uniós terminológiai szótárakat, Új magyar irodalmi lexikon, Magyar szinonima szótár, A magyar helyesírás szabályai.

 

 

Arcanum Digitális TudománytárAz Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) az Arcanum prémium szolgáltatása, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait (tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjavát). Az oldalak letöltési lehetősége korlátozottan biztosított, egy menetben maximum 50 oldal tölthető le.

 

Britannica Academic Edition

 


A Britannica Academic Edition felsőoktatási intézmények számára készült. Megbízható kutatási alapot nyújt a hallgatóknak. A Britannica több ezer témakört mutat be részletesen, azzal a céllal, hogy további kutatásra, olvasásra buzdítsa használóit.

Tartalma több mint 15.000 új és átdolgozott cikk, több ezer táblázat és grafikon, több mint 5.000 új kép, illusztráció, több mint 300 új videó stb.

 

Britannica Image Quest

 


Az Image Quest a Britannica online képkönyvtára, több mint 2.000.000 jogtiszta képpel rendelkezik felsőoktatási használatra a világ legjobb gyűjteményeiből, mint például National Geographic, Getty Images, National History Museum és még sok más.

 

Cambridge University Press Journals

 


A Cambridge University Press online adatbázisa a megújult Cambridge Core felületen keresztül elérhető, egyszerre lehet keresni minden tudományterületen és címben, vagy szabadon böngészhetünk a csomagban lefedett témakörök listájában. A gyűjtemény több mint 300 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz olyan témakörökben, mint például: antropológia, asztronómia, földtudományok, jog, kémia, matematika, művészet, pszichológia, vallás stb.

 


EBSCOhostAz EBSCOhost a világ egyik leggyakrabban használt információforrása. Az EBSCO adatbázisok szolgáltatáson belül egy több folyóiratcikk-adatbázisból álló csomaghoz lehet hozzáférést kapni az EBSCOhost keresőrendszeren keresztül.

 


HeinOnlineA HeinOnline angol nyelvű jogi dokumentumok kurrens és történeti adatbázisa. Az adatbázis több önálló részből áll, tartalmazza többek között a legtöbbet hivatkozott több mint 1900 jogi szakfolyóirat teljes szövegű gyűjteményét, elérhetővé teszi az Egyesült Államok bizonyos joganyagait, jogi dokumentumait.

A HeinOnline adatbázisban megtalálható a világ valamennyi országának alkotmánya eredeti nyelven és fordításban. Nemcsak az alkotmányok hatályos szövege kereshető, hanem az alkotmányok korábbi, történeti változatai is elérhetők, valamint a kapcsolódó jogszabályok, egyéb rendelkezések, illetve alkotmányjogi, alkotmánytörténeti tárgyú könyvek és szakcikkek.

 


JSTOR

 

A JSTOR teljes szövegű adatbázisban több más tudományterület mellett elsősorban társadalomtudományi folyóiratcikkek érhetők el. Az adatbázis főleg archív tartalmakat szolgáltat, a folyóiratok legfrissebb 2–5 évfolyama nem érhető el benne.

 


OECD iLibraryA OECD iLibrary a nemzetközi szervezet online könyvtára. Ingyenes felületét és keresőjét bárki használhatja, ám az OECD könyvek, folyóiratok és statisztikák teljes szövegének megtekintése és letöltése csak előfizetők számára lehetséges. A felhasználók a szolgáltatás keretében számtalan témában gyűjthetnek információt az OECD által kiadott könyvekből, monográfiákból, éves jelentésekből és tanulmányokból (1998 óta megjelent kiadványok). Emellett 15 OECD folyóirat teljes szövege olvasható (pl. Financial Market Trends, Higher Education Management, OECD Economic Survey). Az OECD statisztikai adatbázisa szinte minden téren kínál adatokat és a felhasználók számára felajánlja azok exportálását is Excelbe, Beyond 20-20-ba és .csv formátumba.

 

 

Oxford University Press Journals

 


Az Oxford University Press az Oxford University kiadója, a világ legnagyobb egyetemi sajtója. Több mint 6000 címet ad ki évente, 40 nyelven a legkülönbözőbb felhasználók számára (hallgatók, oktatók, kutatók, tudósok).
Az Oxford Journals Collection több, mint 300 tudományos e-folyóiratot gyűjt, melyet 6 tárgykörben publikál: humántudomány, társadalomtudomány, jog, élettudomány, matematika és fizika, orvostudomány. Tudományos küldetésük szerves része, hogy a legmagasabb minőségű folyóiratokat tegye közzé a legnagyobb hatással, bemutatva az innovatív kutatást, amely elősegíti a jövőbeli fejlődést.
Az OUP Szorosan együttműködik a társadalommal, a szerzőkkel, a nemzetközi könyvtári közösséggel, a világ legrangosabb tudományos társaságaival a gyűjtemény folyamatosan fejlesztése és bővítése érdekében, s igyekszik azt minél szélesebb körben hozzáférhetővé tenni. Új technológiákat és formátumokat fogadnak el, s minden folyóiratuk mobil optimalizált.

 

ProQuest

 


A ProQuest teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisában több ezer szakfolyóirat mellett napilapok, műhelytanulmányok, doktori értekezések és más dokumentumtípusok is elérhetők az 1970-es évektől napjainkig. Részletes ismertető és az elérhető aladatbázisok teljes listája itt található.

 


The Royal Society

 

A The Royal Society a legrégibb angliai tudományos társulat, melyet 1660-ban alapítottak. A Társaság rendelkezik az egyik legfontosabb tudományos örökségi gyűjteménnyel a világon. A gyűjteményeket a tudományos történelem tudományos kutatásának támogatására és a tudomány közkinccsé tételére használja fel. Számos tudományos folyóiratot tesz közzé, amelyek kiterjednek a tudományos tudományok széles skálájára.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem előfizetésének keretein belül elérhető History of Science Collection (Package H) hozzáférést biztosít a The Royal Society 20. század óta kiadott összes feljegyzéshez és felvételhez, valamint az életrajzi emlékekhez.

 


SpringerLinkSpringerLink Journals adatbázisában több mint 2500 folyóirat, valamint 22 600 protokoll érhető el – összességében 7 milliónál is több dokumentum, a legtöbb teljes szövegű eléréssel.

A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részben német, a többi holland, francia és olasz nyelvű.

 


Taylor & Francis GroupAz adatbázisban a Taylor and Francis és a Routledge kiadók társadalomtudományi folyóiratai érhetők el teljes szövegben.  Kiemelten a politikatudomány, a biztonságpolitika, a hadtudomány és egyéb társadalomtudományok kutatóinak nyújt szakirodalmat a fenti kiadók könyveiből és egyéb forrásokból álló Social Science adatbázis.

 


USCShoah Foundation Visual History Archive

 


Az egyedülálló Vizuális Történelmi Archívum adatbázis több mint 54 000 videó-interjút tartalmaz, melyeket a holokauszt, valamint a ruandai, a guatemalai, az örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1 335 magyar nyelvű interjút, valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő felvételt tartalmaz, amik a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. Az adatbázis az egyetemi hálózatról, regisztráció után érhető el.

 


Web of Science

 A Web of Science (WoS) a világon a legismertebb és legjobban használt hivatkozási, illetve bibliográfiai adatbázis. Interdiszciplináris, heti frissítéssel közreadott anyagai a tudomány egész területére kiterjednek. Tudományos szempontok szerint rendszerez, lehetővé teszi a tudománymetriai méréseket és a szerzői hivatkozások feltárását.

 


Wiley Online Library

 


A Wiley Online Library a világ egyik legátfogóbb multidiszciplináris folyóirat gyűjteményével rendelkezik, magába foglal minden tudományterületet, úgymint élet- és orvostudomány, természettudományok, társadalomtudományok és bölcsészet. Portfóliójában több mint 6 millió cikket találhatunk 1400-nál több folyóiratból.