Online adatbázisok


Academic Search Complete/EBSCOhostAz EBSCOhost a világ egyik leggyakrabban használt információforrása. Az EBSCO adatbázisok szolgáltatáson belül egy több folyóiratcikk-adatbázisból álló csomaghoz lehet hozzáférést kapni az EBSCOhost keresőrendszeren keresztül.

 

Akadémiai Kiadó Folyóiratai

 

 

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. Az felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg.

A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (fulltext) letölthető PDF formátumban.

 


Akadémiai Kiadó MERSZA Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatása (MERSZ) ami alap- és referenciaművek folyamatosan bővülő elektronikus gyűjteménye.

 


Akadémiai Kiadó SzótáraiA szolgáltatás az Akadémiai Kiadó nagyszótárait tartalmazza, kiegészítve szaknyelvi és magyar nyelvi szótárakkal. Az adatbázis tartalmazza például: az angol-magyar és magyar-angol nagyszótárt, Idegen szavak és kifejezések szótárát, az Európai Uniós terminológiai szótárakat, Új magyar irodalmi lexikon, Magyar szinonima szótár, A magyar helyesírás szabályai.

 

Arcanum Digitális TudománytárAz Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) az Arcanum prémium szolgáltatása, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait (tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjavát). Az oldalak letöltési lehetősége korlátozottan biztosított, egy menetben maximum 50 oldal tölthető le.

 

Cambridge Journals HSS Package

 


A Cambridge University Press online adatbázisa a megújult Cambridge Core felületen keresztül elérhető, egyszerre lehet keresni minden tudományterületen és címben, vagy szabadon böngészhetünk a csomagban lefedett témakörök listájában. A gyűjtemény több mint 300 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz olyan témakörökben, mint például: antropológia, asztronómia, földtudományok, jog, kémia, matematika, művészet, pszichológia, vallás stb.

 


Legal Source, EBSCO1100 jogi folyóirat teljes szövegű adatbázisa.

 

ProQuest Central

 


A ProQuest teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisában több ezer szakfolyóirat mellett napilapok, műhelytanulmányok, doktori értekezések és más dokumentumtípusok is elérhetők az 1970-es évektől napjainkig. Részletes ismertető és az elérhető aladatbázisok teljes listája itt található.

 


Science Direct/SciVerse Ebooks 2012

 


A Science Direct a SciVerse vezető teljes szövegű tudományos adatbázisa, amelyben megtalálhatók a természettudományi, az orvostudományi és a technológiai folyóiratok cikkei és könyvfejezetei, több mint 2.500 lektorált folyóiratból és 11.000 könyvből.

 


Springer eBook Law and Criminology 2017


 

A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részben német, a többi holland, francia és olasz nyelvű.

 


Springer eBook Political Science and International Studies 2017


 

A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részben német, a többi holland, francia és olasz nyelvű.

 


Springer eBook Sozialwissenschaften und Recht 2017


 

A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részben német, a többi holland, francia és olasz nyelvű.

 


USCShoah Foundation Visual History Archive

 


Az egyedülálló Vizuális Történelmi Archívum adatbázis több mint 54 000 videó-interjút tartalmaz, melyeket a holokauszt, valamint a ruandai, a guatemalai, az örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1 335 magyar nyelvű interjút, valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő felvételt tartalmaz, amik a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. Az adatbázis az egyetemi hálózatról, regisztráció után érhető el.

 


Web of Science

 A Web of Science (WoS) a világon a legismertebb és legjobban használt hivatkozási, illetve bibliográfiai adatbázis. Interdiszciplináris, heti frissítéssel közreadott anyagai a tudomány egész területére kiterjednek. Tudományos szempontok szerint rendszerez, lehetővé teszi a tudománymetriai méréseket és a szerzői hivatkozások feltárását.