NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: Web of Science

A Clarivate Analytics és a Thomson Reuters által szolgáltatott Web of Science egy hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázis és átfogó kutatási platform. Multidiszciplináris adatbázisa segítségével egy felületen érhetjük el különféle keresési és elemzési eszközök segítségével a világ legfontosabb folyóiratait, könyveit, konferenciacikkeit, szabadalmait, weboldalait és Open Access anyagait. Emellett pedig szakirodalom keresésére és tudománymetriai vizsgálatokra is alkalmas. Többek között összevethetjük a világ tudományos intézményeinek munkásságát, valamint az adott kutatók és kutatócsoportok pozícióját a tudományos világban.

A Web of Science platformján belül több adatbázis is elérhető. Ezek közül a leginkább kiemelkedő a Core Collection. A világ egyik vezető tudományos folyóiratcikk és elektronikus könyv gyűjteménye többek közt a társadalomtudományok, valamint a művészetek és a humán tudományok területén tartalmaz publikációkat, 1975-től napjainkig. A teljes platformon hozzáférhető több mint 110 ország 9.500 intézménye, közel 35.000 folyóirattal, 200 millió feldolgozott cikkel, valamint 1.6 milliárd felhasznált irodalommal.

A Core Collection a Web of Science platform központi citációs adatbázisa, amelynek segítségével nyomon követhetjük az egyes témákat. Naponta frissülő multidiszciplináris tartalmat szolgáltat. A gyűjteményben szigorú kritériumok alapján választják ki a különböző típusú publikációkat: csak szakmailag lektorált folyóiratokat, konferenciakiadványokat és könyveket vesznek figyelembe.

Mivel ez egy bibliográfiai adatbázis, ezért nagyrészt csak a dokumentumok adatait tartalmazza, azonban előfordult, hogy egyes dokumentumoknál szerepel a teljes szövegre mutató DOI azonosító. A találati halmaz megjelenése után az Open Access gomb használatával kiszűrhetőek a teljes szöveggel elérhető munkák.

Az adatbázis négy féle keresési lehetőséget is nyújt a felhasználók számára:

Az egyik a Basic Search, vagyis az egyszerű kereső felület.

 

Az Author Search a szerzők közötti kutatást könnyíti meg. Néhány karakter megadásával a rendszer javaslatokat ad. Az egyes szerzőket kiválasztva további információkat tudhatunk meg azokról, mint például mely intézményhez köthető a munkásságuk, idézettségi mutatójukat, illetve további elemzéseket is lekérhetünk.

A Cited Reference Search segítségével kereshetünk idézett szerzőre, publikációra vagy adott évre is. Abban az esetben nyújt segítséget, ha egy bizonyos szerző munkájának idézettségére vagyunk kíváncsiak.

Az Advanced Search, vagyis összetett keresés segítségével egyszerre több keresési paraméter is beállítható.

 

Rendvédelem témában több mint 50 ezer találatot kapunk, melyekre további szűrési lehetőségek választhatók ki, többek között megjelenési év, témakör vagy dokumentum típus alapján. A találatokat többféleképpen is rendezhetjük. A listánkat exportálhatjuk, vagy különböző elemzéseket kérhetünk le róla. Az alábbi ábrán például a találatok témakör szerinti megoszlása látható. De lekérhetünk ilyen elemzéseket dokumentum típus, megjelenési év, intézmény vagy akár szerzők szerint is.

 
Közigazgatás témaköreben közel 11 ezer munkát olvashatunk.

 
A keresési segédlet ITT érhető el.
A regisztrációs követően elmenthetjük kereséseinket és értesítést kérhetünk azok frissítéséről.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella