NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kósa Sándor Gyűjtemény

Kósa Sándor Gyűjtemény

Kósa Sándor dandártábornok 1967-ben született Nagykőrösön. 2007. októberében, életének 40. évében súlyos betegség következtében elhunyt.

Elöljárói szándéka szerint a Magyar Honvédség vezető állományába került volna, így az Egyesült Államokba küldték vezérkari tanfolyamra. Kollégái, egyetemi oktatói a családdal egyetértésben tábornok úr Amerikában beszerzett, képzése során használt angol nyelvű könyveit felajánlották a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Egyetemi Központi Könyvtára számára. Az adományozók kérése szerint különgyűjtemény formájában került feldolgozásra és elhelyezésre az anyag. A 166 darabot számláló gyűjteményben többek között Clausewitz és Szun-ce művei, az Egyesült Államok alkotmánya és katonai doktrínái is megtalálhatóak.

A gyűjtemény jelenleg az NKE EK Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtár Király Béla Gyűjteménye mellett került elhelyezésre. A kötetek az NKE Egyetemi Könyvtár Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtár olvasótermében, helyben használhatóak.

---