NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Folyóiratszemle: Comitatus

Folyóiratszemlénk jelen rovatában
egy régi kiadványt szeretnénk ismertetni,
a Comitatus Önkormányzati Szemlét.


A latin comitatus szó vármegyét jelent. A Comitatus nem csak egy folyóirat, hanem szellemi műhely is. Megyei vonatkozások mellett foglalkozik országos önkormányzati ügyekkel, a regionalizmus, térségfejesztés, civil társadalom, idegenforgalom kérdéseivel.

A lap mottója: „Azokból a kövekből, melyeket utunkba gördítenek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk”. Ezt igazolja, hogy a periodika több nehéz korszakot is megélt, amikor nehézségekbe ütközött a megjelentetése, de mindig sikeresen leküzdötték a nehézségeket.

Az utóbbi időben több cikket jelentettek meg Phd hallgatóktól, több doktori iskola elismei a Comitatus-t tudományos folyóiratként, természetesen emellett egyetemi oktatók, kutatók lektorált cikkei is helyt kapnak a kiadványban.

1991-2012 között a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége adta ki, 2013-tól független szakmai-tudományos periodika, jelenleg a Comitatus Társadalomkutató Egyesület jelenteti meg.

Könyvtárunkban a nyomtatott sajtó minden száma megtalálható, a kiadvány frissebb számai online formában itt érhetőek el.