NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új adatbázisok az Egyetemen 2022-ben – 4. rész

Új adatbázisok az Egyetemen 2022-ben – 4. rész

Open access publikálási lehetőség az egyetemi szerződések keretében

Az újonnan beszerzett adatbázisokat bemutató sorozatunk záró részében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerződéseivel lefedett Open Access publikálási lehetőségek kerülnek bemutatásra, amelyek minden NKE kutatónak rendelkezésre állnak. Azok számára, akik lemaradtak a korábbi részekről: az első alkalommal a Wiley és a Sage kiadók folyóiratadatbázisait tekintettük át, míg a második részben a Brill Jus Mundi és a Brill Foreign Law Guide adatbázisokat mutattuk be, a harmadik cikkben pedig az Oxford Handbooks Online, a Springer Kiadó és az Argumentum Kiadó e-könyv-kollekcióit ismerhették meg az olvasók.

 

Az open access publikálás jelentősége

Mind az intézmény nemzetközi láthatósága, mind pedig a kutatók tudományos előmenetele szempontjából fontos az, hogy a publikációk minél nagyobb hatást érjenek el a tudományos közösségben, amihez alapvetően szükséges az, hogy minél könnyebben, minél szélesebb körben elérhetőek legyenek. Ennek legjobb módja az, hogyha a cikkünket nyílt hozzáféréssel (open access) jelentetjük meg, mert így minden kutató számára elérhetővé válnak. Ez történhet gold open access módon, amikor magában a folyóiratban, a kiadó oldalán nyílt hozzáféréssel jelenik meg a cikk.

Ennek több előnye is van a kutatók számára. Egyrészt a cikkünknek sokkal nagyobb láthatóságot biztosít, hiszen nem csak a folyóirat előfizetői érik el, hanem a teljes kutatóközösség, és a nagyobb láthatóság általában több hivatkozást is eredményez, ami a tudományos teljesítményünk egyik fontos mérőszáma. Másrészt a cikk másodlagos kiadására vonatkozó szerzői jogok is a szerzőnél maradnak, nem pedig a kiadóra szállnak át. Így szabadon rendelkezhetünk vele, feltölthetjük repozitóriumokba, az intézeti, vagy saját honlapunkra is.

 

Ingyenes open access publikálás NKE kutatóknak

A gold open access publikálásnak általában költségvonzata is van, ez az article processing charge (APC), amit a szerzőknek kell valamilyen kutatási forrásból megfinanszírozniuk.

Azonban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a kutatóinak támogatása érdekében számos, a világ jelentős kiadóival kötött konzorciumi open access szerződésben részt vesz, amelyek fedezik az open access publikálási költséget, így az egyetemünk kutatói számára APC díj fizetése nélkül van lehetőség nyílt hozzáféréssel publikálni az alábbi kiadók folyóirataiban.

Már megkötött szerződések: Akadémiai Kiadó, IEEE, Springer Nature, Wiley.

Folyamatban lévő tárgyalások: Cambridge University Press, De Gruyter, Oxford University Press.

Az APC mentes open access publikáláshoz a következő feltételeknek kell megfelelni. A levelező szerzőnek NKE affiliációval kell rendelkeznie. A cikk elfogadásának dátuma a szerződés időtartalmába kell essen (2022) és a folyóirat a szerződés hatálya alá tartozzon. Természetesen a támogatás csak a tudományos közleményekre vonatkozik.

Amennyiben NKE kutatóként nemzetközi cikk megjelentetésén gondolkozunk érdemes figyelembe venni ezt a szempontot is és élni a szerződéseink által nyújtott ingyenes open access publikálás lehetőségével.

Amennyiben kutatástámogatással, publikálási kérdésekkel, open access publikálással kapcsolatban kérdés merül fel, kutatóink bizalommal fordulhatnak az NKE Egyetemi Könyvtárhoz (dto.konyvtar@uni-nke.hu), ahol kollégáink készséggel segítenek.

---